MAFITUD tagoknak

Azonosító:

Jelszó:

Készítette: VISUALIA
Hírek
Other Characters
2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005

Újra magyar fiatal a Nobel-díj átadón

A Magyar Innovációs Szövetség delegáltjaként Magyarországot Mészáros Botond képviselte a 2022. december 4. és 11. között megrendezett Stockholm International Youth Science Seminar-on, és az azt lezáró Nobel-díj kiosztási ceremónián és banketten. Botond, a 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első helyezettje volt 2019-ben.

A Svéd Fiatal Tudósok Szövetsége 1976 óta szervezi meg a fiatal tudósok szemináriumát, melynek kiemelt célja, hogy a világ minden tájáról érkező, különböző tudományterületen kiemelkedő, huszonhárom, 18-25 éves fiatal bemutatásával inspirálja a svéd diákok tudomány iránti érdeklődését, továbbá előmozdítsa a résztvevők tudományos pályáját.
A Magyar Innovációs Szövetség 2001 óta egy magyar fiatalt delegálhat az eseményre szerződés alapján, melynek kritériumait minden évben teljesíteni tudja.

Az idei Nobel-hét keretében a fiatalok részt vehettek és meghallgathatták az idei Nobel-díjasok előadásait: így többek között Alain Aspect, John F. Clauser és Anton Zeilinger fizika Nobel-díjasok, Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal és K. Barry Sharpless kémiai Nobel-díjasok, valamint Svante Pääbo fiziológiai és orvostudományi Nobel-díj nyerteseinek előadásait.

A Nobel-díjas tudósok előadásait követő nap a kiemelt tudósnövendékek 1000 svéd diák előtt prezentálhatták munkájukat, melyet december 5-én vettek filmre a Nobel-díj Múzeumban, ahol David MacMillan 2021-es kémiai Nobel-díjazottal is találkozhattak. Az eseményt a világ minden pontjáról figyelemmel követhették. Botond "Model space reduction of deterministic systems with nonlinear time evolution" (Determinisztikus rendszerek modellterének redukálása nemlineáris időfejlődés esetében) címmel tartott előadást.
December 10-én pedig részt vehettek a Nobel-díj átadási ceremónián, a Nobel Banketten, ahol együtt vacsorázhattak a svéd királyi családdal, az idei és az előző évek Nobel-díjas tudósaival, valamint a világ tudóstársadalmának kiválóságaival. Az éjszakát a világ legtitkosabb partijának tartott Nobel Nightcap zárta.

Mészáros Botond részvételét a MATEHESZ támogatta.
Vissza A lap tetejére

Országos Tudományos és Innovációs Olimpia nagykövet avatás

A Magyar Innovációs Szövetség szervezésében, a 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia nagyköveteinek ünnepélyes avatására egy kerekasztal beszélgetés keretében került sor 2022. november 21-én, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Pécsi Eszter termében.

A kerekasztal beszélgetést dr. Pakucs János, a szervezőbizottság elnöke, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke és Dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, a bírálóbizottság társelnöke nyitotta meg köszöntőjével. A beszélgetés moderátora Ivánka Gábor, MAFITUD elnök volt.

Az eseményen bemutatkoztak a 32. OTIO nagykövetek, személyesen Molnár Janka Sára (24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny III. díjasa), valamint Zsigó Miklós (28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny I. díjasa) vehette át a díszoklevelet, de virtuálisan egy videóval beköszönt Novák Blanka (27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny I. díjazottja) és Laufer Tamás (27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny III. díjazottja) is. Az OTIO nagykövet okleveleket Dr. Birkner Zoltán és dr. Pakucs János adta át ünnepélyes keretek között.
A beszélgetésen megtudhattuk többek között azt is, hogy Pakucs János 1991-ben alapította meg a versenyt, hogy a Dr. Birkner Zoltán vezette NKFIH szívvel-lélekkel támogatja az Országos Tudományos és Innovációs Olimpiát, valamint, hogy mekkora hatást gyakorolt ez a verseny a fiatalokra. Janka élete egyik legjobb döntésének tartja, hogy évekkel ezelőtt nevezett, valamint hangsúlyozta, hogy a tudományt, a tudománynépszerűsítést és az értékteremtést tartja küldetésének. Miklós kitért arra, hogy a tudomány igenis szexi, okosnak lenni menő, és ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni.

OTIO hivatalos Facebook oldala: https://www.facebook.com/innovaciosolimpia/
OTIO hivatalos Instagram oldala: https://www.instagram.com/otio_innovaciosolimpia/
Vissza A lap tetejére

OTIO nagykövet avatás - kisfilm

2022. november 25-én felkerült a 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia nagykövet avatása a MISZ hivatalos Youtube csatornájára.

A videó megtekinthető a következő linken: https://www.youtube.com/watch?v=5DE2HXFHvL8

Közösségimédia-felületekre optimalizált, rövidebb videó elérhető az alábbi linken:
https://www.youtube.com/shorts/aqi6xY-Tw54
Vissza A lap tetejére

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

Az Európa Unió által évente szervezett, legrangosabb tehetség-kutató verseny döntőjét, az EU Fiatal Tudósok Versenyét - melyre a világ 35 országából 65000 fiatal közül kiválasztott középiskolai fiatalok érkeztek - az idén szeptember 13-18. között rendezték meg a hollandiai Leidenben. A 14-20 év közötti fiatalok között Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség által, a 2021/2022. évben megrendezett Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny három első díjas pályázatának készítője képviselhette:
  • Újrahasznosítható reagensrendszer fejlesztése humán testfolyadékokban jelen lévő kisméretű RNS-ek azonosítására (pályázók: Kovács Viktória, Tóth Regina)
  • Rusty (pályázó: Kovács Nóra Anna)
  • UV megvilágító berendezés fejlesztése fotokémiai ligand kapcsoláshoz (pályázó: Barna Benedek László)
A négy lépcsős ifjú tudósok versenyének első két fordulóját a résztvevő országok bonyolítják, ahonnan a kiválasztott legjobb max. 3 pályamunkáról a brüsszeli nemzetközi bírálóbizottság mond véleményt. Ezt követően a kiválasztottak háromnapos, kiállítással egybekötött prezentáción vesznek részt, ahol a nemzetközi zsűri interjúk során alakítja ki a végleges sorrendet. Idén, a Leideni Egyetem szervezésében lezajlott döntőn, a 33. EU Fiatal Tudósok Versenyén 35 országból, 132 projekt versenyzett egymással.

Az Európa Bajnokság különdíját (European Synchrotron Radiation Facility, ESRF) Barna Benedek László, a Budapesti Szent István Gimnázium tanulója nyerte el projektjével. Az UV-Covbel egy olyan orvostechnikai és gyógyszerkutatási berendezés, amely a fehérjék jelölésére szolgál, ez az úgynevezett ligand alapú fotokémiai jelölés. A fehérjét az UV led megvilágítja, ezáltal egy olyan jelölés jön létre a fehérjén, ami hosszú ideig tart és sokáig vizsgálható.
A másik különdíjat, a Bright Young Minds Award-ot, a tudományt és a társadalmat legjobban összekötő díjat Kovács Nóra Anna nyerte el. Projektjével igyekezett megalkotni egy teljesen új viszonyulásmódot a környezetszennyezési károk csökkentésére, melyet Társadalmi Tükör Technológiának (Social Mirror Technology) nevezett el. Első prototípusával, Rusty-val, arra törekszik, hogy képfelismerésre és feldolgozásra optimalizált kisméretű robotok segítségével az eldobott hulladékok detektálásra és monitorizálásra kerüljenek. Fejlesztésével Nóra azokat a társadalmi csoportokat kívánja megcélozni, amelyek szeretnének egy élhetőbb környezetért apró lépéseket tenni, valamint jól rezonálnak egy robot által felmutatott Társadalmi Tükör Technológia jelenségére. Ez a technológiai tükör nagyban hozzájárulhat a társadalmi önreflexió felélénküléséhez és ahhoz, hogy élettereink autonóm módon tisztábbak és a természettel harmonikusabbak legyenek. Kovács Nóra, aki az európai versenyen Magyarországot képviselte egyébként egy Kolozsvár melletti kis faluból származik és a kolozsvári magyar János Zsigmond Unitárius Kollégium tanulója.

A magyar delegációt Ivánka Gábor, magyar Ifjúsági Verseny bírálóbizottsági tag, MAFITUD elnök vezette.
Vissza A lap tetejére

Magyar fiatal a 63. London International Youth Science Forumon (LIYSF)

2022. július 27. és augusztus 10. között került megrendezésre immár 63. alkalommal a London International Youth Science Forum (LIYSF). Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség delegáltjaként Joób Zalán képviselte, aki a 2021/22-es tanévben fejezte be a tanulmányait a Soproni Széchenyi István Gimnáziumban és szeptembertől a BME-VIK mérnökinformatikus hallgatója lesz. A fórumon való részvételt a MATEHETSZ támogatta.
A fórum idei mottója a "Science for society" volt. A témához hűen a világ 64 országából résztvevő diákok megoszthatták egymással saját kutatási témájukat és a világnézetüket és az adott témákban elismert szakértők előadásait hallgathatták meg. Előadók közt jelen volt Professor James Rothman, Nobel díjas kutató, Professor Ian Chapman, a United Kingdom Atomic Energy Authority vezérigazgatója és Steve McKechnie, aki az Arup építőipari vállalat építőmérnöki ágának igazítója. Az előadásokon túl lehetőség nyílt úttörő tudományos intézmények látogatására az Egyesült Királyságban, például a National Health Laboratories (NHL), az Airbus bristoli telephelye, és a Cullham Center for Fusion Energy intézménye.

A programsorozat részeként a résztvevőknek lehetősége volt London és Oxford nevezetességeit megismerni, kulturális rendezvényeken részt venni. A fórum részvevői megértették, hogy a tudomány határok nélküli és hogy a tartós emberi és szakmai kapcsolatok elengedhetetlenek a sikeres tudományos munkához.
Vissza A lap tetejére

Swiss Talent Forum 2022

2022. július 5. és 9. között, Nottwil városában, Svájcban, immár 11. alkalommal került megrendezésre a Swiss Talent Forum, melynek témája idén a "Új, rugalmas társadalom építése" volt.

A Swiss Talent Forumnak, amelyet a Svájci Fiatalok a Tudományban Alapítvány szervez, az a célja, hogy a 18-23 éves korosztály tehetséges fiataljai megoszthassák egymással és szakemberekkel a gondolataikat, és emellett magas rangú tudományos, üzleti és politikai szakemberektől tanulhassanak. Az idei esemény 70 résztvevője 25 országból érkezett, Magyarországot Seitz Erik, a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny I. díjasa képviselhette.
Erik csapatával egy önálló projekten dolgozott. Csoportja a globális éhezés krízisére összpontosította munkáját és a szabadalmi rendszerben léptek fel törvénymódosítási javaslattal, mellyel könnyebb hozzáférést biztosíthatnának a fejlődő országokban az új génmódosítási technikákkal megalkotott növényekhez, ezzel elősegítve a helyi termelést a szélsőséges éghajlati viszonyok ellenére is. Emellett előadások és workshop-ok keretében tanultak start-up és csapat management-et, ko-kreációt, marketinget, prototipizálást és ideációt. Számos meghívott szakértő osztott meg velük haladó előadói és írói ismereteket, melyeket gyakorlatokkal iktattak be. Eredményeiket Erik és egy csapattársa prezentálta egy 8 perces előadás keretében az alapítvány munkatársai, résztvevők és meghívott vendégek előtt.
Vissza A lap tetejére

Stockholm International Youth Science Seminar

A Magyar Innovációs Szövetség, mint a Stockholm International Youth Science Seminar (SIYSS) magyarországi képviselője 2002 óta minden évben delegálhat egy fiatal magyar kutatót a Nobel-díj átadási ünnepségre és az azt megelőző egyhetes stockholmi tudományos fórumra.

Az idei kiválasztásra 2022. július 125-én került sor, Szövetségünk székhelyén. 11 fiatal meghallgatása után a MISZ által felkért háromfős zsűri döntött a részvételről. A zsűri tagjai voltak:
  • dr. Kroó Norbert, akadémikus, MTA
  • dr. Madarász Emília, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet kutatócsoport-vezetője;
  • dr. Pakucs János, a MISZ tiszteletbeli elnöke;
  • Vámosi Flórián, a 2019. évi SIYSS magyar résztvevője.
A döntés értelmében a 2022 decemberében megrendezésre kerülő 41. Stockholm International Youth Science Seminar magyar résztvevője Mészáros Botond, az Eötvös Loránd Tudományegyetem diákja, a 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első díjasa.
Vissza A lap tetejére

33. EU Fiatal Tudósok Versenye

2022. szeptember 13-18. között, a Leideni Egyetem által megrendezésre kerülő "33. EU Contest for Young Scientists" európai döntőjében az alábbi három, első helyezett pályázat képviselheti Magyarországot:
  • Újrahasznosítható reagensrendszer fejlesztése humán testfolyadékokban jelen lévő kisméretű RNS-ek azonosítására (pályázók: Kovács Viktória, Tóth Regina)
  • Rusty (pályázó: Kovács Nóra Anna)
  • UV megvilágító berendezés fejlesztése fotokémiai ligand kapcsoláshoz (pályázó: Barna Benedek László)
A versenyzők első szakmai felkészítését Ivánka Gábor, a hazai verseny zsűrijének tagja és a delegáció vezetője tartotta, 2022. június 23-án, online.
Vissza A lap tetejére