MAFITUD tagoknak

Azonosító:

Jelszó:

Készítette: VISUALIA
Hírek
Other Characters
2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005

UNI Győr Startup Campus verseny

2020. december 10-én volt az UNI Győr Startup Campus verseny utolsó napja, a demo day. A startup versenyt Nagy Felícián, a 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjazottja és csapata, a Lumen Solar System nyerte "Az optimalizált, kompakt napelemrendszer" c. munkájával.

A csapatnak tagja Berzsák Bulcsú is, aki a 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen részesült kiemelt dicséretben. A nyertes munka 20 M Ft-os befektetést kap. Győrben összesen 13 csapat indult.
Vissza A lap tetejére

Drop the STEM

Novák Blanka, a 27. Ifjúsági Tudományos Innovációs Verseny első helyezettje és a MAFITUD csoport kommunikációs vezetője, 2019 májusában podcastot, online rádiós beszélgető műsort indított el. Nemzetközileg elismert fiatal elméket mutat be, angolul folytat velük beszélgetéseket, a tudományos szenvedély terjesztése érdekében. Célja továbbá a fiatal kutatókra helyezett sztereotip "hashtagek" megkérdőjelezése. Az interjúalany tudósok egyben tehetséges operaénekesek, repülésrajongó pilóták, sportbajnokok vagy akár önkéntes jövőbeli orvosok is. Egyik vendége a NASA-val együttműködésben felküldött rakétájára vésette a podcast nevét.

Az elindítás óta 43 epizód érhető el, a hallgatottság 15.000 feletti, és különböző rangos nemzetközi versenyek mellett (ISEF, EUCYS, SIYSS- Nobel-hét, RSI, iGEM) nemrégiben Blanka partneri kapcsolatot alakított ki az INSPO Science Canada észak-amerikai Premier STEM versenyével is. A podcast interjút készít a főnyertesekkel és a közönségdíjazottal.

A 43. epizód vendége Ecsedi Boglárka volt, a 29. Ifjúsági Tudományos Innovációs Verseny első helyezettje. Az epizód elérhető a podcast hivatalos weboldalán: https://www.dropthestem.com/podcast, illetve a legnagyobb platformokon, mint a Spotify, Apple Podcast, SoundCloud és iTunes.
További információ és epizódok, illetve az EUCYS-on készült videóinterjúk megtekinthetőek: www.dropthestem.com
Vissza A lap tetejére

MAFITUD Facebook csoport

A MAFITUD (Magyar Fiatal Tudósok Társasága) privát Facebook csoportja tavaly augusztusban indult Novák Blanka, a 27. Ifjúsági Verseny I. helyezettjének koordinálásával. A tagok az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny elmúlt éveinek díjazottjai és a hazai versenyhez kapcsolódó nemzetközi rendezvényeken részt vett fiatalok.
A tagok híreket osztanak meg munkásságukról, tevékenységükről és érdekes felhívásokról. Mára 140 főre bővült a csoport.
Vissza A lap tetejére

Ifjú kutatóként a Bécsi Orvostudományi Egyetemen

Ecsedi Boglárka, a 29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 1. helyezettje (a Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium diákja) 2020 július közepétől aug. végéig kutatóasszisztensként dolgozott a Bécsi Orvostudományi Egyetem Orvosi Fizika és Biomérnöki Központjában, a Magyar Innovációs Szövetség támogatásával.

A kutatócsoport azon dolgozik, hogy olyan szoftvertechnológiai megoldásokat nyújtsanak a modern orvoslásnak, amely a jövőben kiválthatja a biopsziával járó adatgyűjtési és -elemzési eljárásokat orvosi képalkotás és gépi tanulás segítségével, tumorgyanú esetén. Bogi a csapat meglévő képanalizáló algoritmusának C++-ban való fejlesztésében és validálásban vett részt, melynek célja az volt, hogy az megfeleljen a nemzetközi egységességet szorgalmazó kezdeményezés, az Imaging Biomarker Standardization Initiative (IBSI) előírásainak.
A témáról Boglárka a FameLab nemzetközi tudománykommunikációs verseny hazai döntőjén fog előadást tartani.
Vissza A lap tetejére

International Swiss Talent Forum 2020

Idén immáron 9. alkalommal rendezte meg a Svájci Kutató Fiatalok Szervezete az International Swiss Talent Forumot (ISTF) február 5. és 8. között, Nottwil városában, a 17-22 éves korosztály számára. A konferencia a világ élelem-ellátásának kihívásaival foglalkozott. Az idei esemény 65 résztvevője 26 országból érkezett. Magyarországot Taródi Anna Laura, a 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny II. díjasa képviselhette.

A diákokkal világszinten elismert kutatók, a management és az üzleti világ szakértői osztottak meg részleteket munkájukról, és kínáltak új perspektívákat a kihívásokkal való megbirkózáshoz. Az ismeretszerzés mellett a diákok kis csoportokban önálló projektet is készítettek.

Anna és társai a műanyag csomagolóanyagok élelmiszeriparban való alkalmazásának fenntarthatóságát kutatták. A csapat négy nap alatt innovatív megoldásokat fejlesztett ki a plasztik csomagolóanyagok jelenlétének csökkentésére az újrahasznosítási és újrafelhasználási folyamatok kiterjesztésével. A műanyag életciklusában résztvevők szerepének elemzésével alternatív megoldásokat találtak ki arra vonatkozóan, hogy az egyes résztvevők miképpen vonhatók be a csomagolás fenntarthatóbbá tételébe, illetve, hogy az újításaik milyen módon integrálhatók a jelenlegi műanyag-előállítási és -felhasználási folyamatokba. A rendezvény utolsó napján Taródi Anna a csapat ötleteit meghívott, neves szakemberek előtt prezentálta.
Vissza A lap tetejére