MAFITUD tagoknak

Azonosító:

Jelszó:

Készítette: VISUALIA
Hírek
Other Characters
2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005

Stockholm International Youth Science Seminar

A Svéd Fiatal Tudósok Szövetsége 1976 óta szervezi meg a fiatal tudósok szemináriumát 2019. december 4. és 11. között, melynek kiemelt célja, hogy a világ minden tájáról érkező, különböző tudományterületen kiemelkedő, huszonöt, 18-24 éves fiatal bemutatásával inspirálja a svéd diákok tudomány iránti érdeklődését, továbbá előmozdítsa a résztvevők tudományos pályáját.

A Magyar Innovációs Szövetség 2001 óta egy magyar fiatalt delegálhat az eseményre szerződés alapján, melynek kritériumait minden évben teljesíteni tudja. Az idén Vámosi Flórián Balázs, a 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első helyezettje vehetett részt az eseményen.

A fiatalok meghallgathatták az idei Nobel-díjasok előadásait, így többek között James Peebles, Michel Mayor és Didier Queloz fizikai Nobel-díjasok, John Goodenough, Stanley Whittingham és Josino Akira kémiai Nobel-díjasok, valamint William Kaelin, Gregg Semenza és Peter Ratcliffe a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díj nyerteseinek előadásait.

A Nobel-díjas tudósok előadásait követő nap a kiemelt tudósnövendékek 1000 svéd diák előtt prezentálhatták munkájukat, majd posztereiket kiállítva beszélgethettek kutatásukról az érdeklődő fiatalokkal. Flórián a csillagászati távcsövek automatizálásáról és távvezérléséről tartott előadást.

A Nobel-fogadás alkalmával a Nordic Múzeumban, állófogadás keretében beszélgethettek a Nobel-díjasokkal és a svéd tudományos elittel, pl. az első svéd űrhajóssal.

December 10-én pedig részt vehettek a Nobel-díj átadási ceremónián, a Nobel Banketten, ahol együtt vacsorázhattak a svéd királyi családdal, az idei és az előző évek Nobel-díjas tudósaival, valamint a világ tudóstársadalmának kiválóságaival. Az éjszakát a Nobel Nightcap zárta. Vámosi Flórián Balázs részvételét a MATEHESZ támogatta.
Vissza A lap tetejére

18. MAFITUD találkozó

2019. október 11-én rendezték meg a Magyar Fiatal Tudósok Társasága (MAFITUD) zártkörű, 18. országos találkozóját az ELTE ÁJK Aula Magna Termében. (A MAFITUD-ot 2005-ben alapították az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjazottjai Visegrádon.)

A találkozót dr. Antos László, ügyvezető igazgató vezette le.

Elsőként Darázs Lénárd az ELTE általános rektorhelyettese köszöntötte a résztvevőket, majd Pakucs János tiszteletbeli elnök, és egyben az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny alapítója beszélt köszöntőjében a tehetségek fontosságáról és a nemzetközi versenyeken elért sikerekről.
A diákok közül elsőként Fodor Izabella, a 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny II. helyezettje mutatkozott be. Sikerei között említette, hogy Törökországban az Istanbul Universities konferencián tartott angol nyelvű előadást. Elmondta, hogy szeretné találmányát, a páratlanul magas A-vitamint tartalmazó ún. aranytésztát, a gyermekétkeztetésben, az édesanyák, idős emberek és legyengült immunrendszerrel rendelkező személyek körében is elterjeszteni. Mindez egy termékcsaládként valósulna meg.

Ezután Tóth Bence, a 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny I. helyezettje motivációs előadását hallgathatták a jelen lévő fiatalok. Bence beszélt a célok elérésének nehézségeiről, a mentalitásról és az önfejlesztésről is. Elmondta, milyen lehetőségekkel jár egy szakkollégiumba való belépés, illetve, hogy a programozói jövőképéből itt vált sokkal specifikusabbá számára, hogy mit is szeretne csinálni az életében. Bence jelenleg csoportvezető egy cégnél, továbbá az Országos Szakkollégiumi Szövetség Tagja.

Majd Novák Blanka, a 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny I., az Intel ISEF IV. helyezettje beszélt tudományos útjának mérföldköveiről, mely elmondása szerint 2015-ben kezdődött, amikor beleszeretett a fehér laborköpenybe. Blanka alternatív antibiotikum oldatokat fejleszt kutatásában és elmondta, hogy rengeteg nemzetközi ismeretségre tett szert ezáltal.

Blanka második előadásában bemutatta, hogy napjainkban főleg a szociális médián keresztüli kapcsolattartásra fókuszál, létrehozója az EUCYS Alumni Network-nek és a Society for Science Alumni Network csoport tevékenységében is részt vesz. 2019 augusztusában az ő adminisztrátori tevékenységével indult el a MAFITUD zárt Facebook csoport is, előadásában a jelenlévő fiatalokat is bátorította a felületen való posztolásra.

Végül Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának képviselője tartott szakmai előadást a fiataloknak. Az ún. „okosfésű” példáján keresztül bemutatta, hogy a digitális transzformáció korában a szabadalom létrehozói már adatgazdák is, ezzel pedig az innovációs folyamat inputjait teremtik elő.
Beszélt az értékláncok átalakulásáról is, illetve, ennek hatásáról az üzleti modellek átalakulására. Kiemelte annak jelentőségét, hogy multinacionális cégek kutatás-fejlesztést is hoznak hazánkba, mert az nagyot lendíthet az innováció belföldi hasznosítási rátáin, a magyar mérnökök segítségével.

Az eseményt a Startup Campus támogatásával megvalósuló büfévacsora zárta.
Vissza A lap tetejére

Magyar Fiatal Tudósok Társaságának 18. Országos Találkozója

2019. október 11-én rendezzük meg a Magyar Fiatal Tudósok Társasága (MAFITUD) zártkörű, 18. országos találkozóját az ELTE ÁJK Aula Magna termében. (A MAFITUD-ot 2005-ben alapították az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjazottjai Visegrádon.)

A rendezvényen köszöntőt mond dr. Darázs Lénárd, ELTE általános rektorhelyettese és dr. Pakucs János, a MISZ tiszteletbeli elnöke. A fő előadó dr. Pomázi Gyula, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke, aki szakmai előadást tart a résztvevőknek.

A hagyományoknak megfelelően idén is bemutatkozik néhány MAFITUD-tag, köztük Fodor Izabella, a 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny II. helyezettje, Novák Blanka, a 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny I. és az Intel ISEF IV. helyezettje, továbbá Tóth Bence a 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny I. helyezettje.
Vissza A lap tetejére

MAFITUD a Facebookon

A Magyar Innovációs Szövetség elindította a MAFITUD zárt facebook csoportot azért, hogy erősítse a közösségépítést az elmúlt évek Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató verseny díjazottjai között.

A tagok megoszthatják saját tudományos munkájukat, számukra érdekes cikkeket, illetve élménybeszámolót írhatnak. A cél a csapatépítés egy olyan odafigyelő közösségben, melynek tagjai értekes tanácsokat is adnak egymásnak, avagy tippekkel látják el a jelenlegi versenyzőket.

A csoport augusztus 24-én indult el Novák Blanka, a 2018-as Innovációs verseny I. helyezettjének adminisztrátori tevékenységével, ő a MAFITUD legfrissebb híreit is folyamatosan közli a tagokkal. A csoportnak megalakulása óta több mint 100 tagja van a majdnem négyszáz díjazott közül.
Vissza A lap tetejére

Ezüstérem a 34. Kínai Ifjúsági Tudományos és Technológiai Innovációs Versenyen

A Kínai Ifjúsági Tudományos és Technológiai Innovációs Versenyt (China Adolescent Science & Technology Innovation Contest) 1985 óta minden évben megrendezik más-más kínai városban. A versenyre évente több mint 500 diák kvalifikálhatja magát Kínából, Hong Kongból és Makaóról.

A 34. Kínai Ifjúsági Tudományos és Technológiai Innovációs Verseny 2019. július 20. és 25. között, Makaóban került megrendezésre. Idén 52 külföldi országból, több száz nemzetközi résztvevője is volt a versenynek, 88 projekttel. A megmérettetésen Magyarországot Dobos Dominik és Székely Bálint, a 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 2. helyezettjei, képviselhették, akik a MATEHETSZ támogatásával, a Nemzeti Tehetség Program keretében utaztak ki a versenyre. A magyar delegációt Jakab László, a hazai verseny zsűrielnöke vezette.
A magyar versenyzők az apparatus cardiovascularis felépítését, működését és betegségeit analógiásan bemutató, rendkívül szellemes vízvezetékrendszer-modellel ezüstérmet nyertek a nemzetközi projektek közül. Megkapták a Makaói Tudományos és Műszaki Egyetem innovációs különdíját is, mert kardiológusok nagyra értékelték a modell oktatást elősegítő szerepét.
Vissza A lap tetejére

Nemzetközi Élővilág Kutató Hét, Svájcban

A Schweizer Jugend Forscht 1989 óta évente rendezi meg a Nemzetközi Élővilág Kutató Hetet, a Svájci Alpokban. A rendezvényen 23 kiválasztott középiskolás fiatal vehet részt Svájcból és külföldről. Magyarországról eddig összesen 12 fiatal utazhatott ki a Magyar Innovációs Szövetség delegáltjaként.

Az idei, 2019. június 20. és 27. között megrendezett Nemzetközi Élővilág Kutató Hét helyszíne Tschierv volt, a kutatások Val Müstair területén zajlottak. Az eseményen Tóth
Boglárka
, a 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 2. díjban részesített fiatalja (a budapesti Szent István Gimnázium diákja) vett részt, a MATEHESZ támogatásával. A kutatóhét többi résztvevője Svájcból, Svédországból, Csehországból, Németországból, Portugáliából és Észtországból érkezett.

Bogi egy négyfős csoportban, svájci fiatalok társaságában, a poszméhek preferenciáját vizsgálta különböző alpesi virágokat illetően. A kutatás eredményeképp megállapították, hogy a különböző alpesi poszméh fajok nem véletlenszerűen gyűjtenek virágport, hanem bizonyos virágporokat előnyben részesítenek. Példaképpen a Bombus lucorum legtöbb esetben az Anthyllis család virágait részesíti előnyben. Ennek oka a virág különös proteingazdagsága. Következésképpen figyelemmel lehet kísérni ezen virágfajok mennyiségét/minőségét a méhpopulációk megóvása érdekében. A kapott eredményeket nyílt előadássorozat keretében prezentálták.
Vissza A lap tetejére

Magyar fiatal a 61. London International Youth Science Forumon (LIYSF)

2019. július 24. és augusztus 7. között került megrendezésre immár 61. alkalommal a London International Youth Science Forum (LIYSF). A programok helyszínéül az Imperial College szolgált. Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség delegáltjaként Nyíri Anna Eszter képviselte, aki a Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium leendő végzős diákja. A fórumon való részvételt a MATEHETSZ támogatta.

Anna a fórum Science Bazaar nevű egyestés workshopján mutatta be "Víztakarékossági projekt megvalósítása Arduino robotok alkalmazásával" című projektjét. A zsűri döntése alapján a több mint 150 prezentáció közül a legjobb 10 közé került, így munkáját egy nagy sikerű FameLab stílusú előadás keretében magyarázhatta el a fórum több száz résztvevőjéből álló közönségnek.
A kéthetes esemény alatt a fiatalok számos természettudományos előadáson vehettek részt, melyeket neves tudósok, professzorok tartottak. Meglátogattak nagyhírű tudományos intézményeket, kutatólaboratóriumokat, valamint a híres oxfordi és Cambridge-i egyetemeket. Megismerkedtek a londoni egyetemi rendszerrel és az angliai kutatói munkával is.

A szervezők a tudományos előadásokon túl kiemelt figyelmet fordítottak a kulturális tevékenységekre is, így a programot múzeum- (Science Museum, Natural History Museum) és lehetőség szerint színházlátogatások színesítették. A diákok részt vehettek továbbá híres angliai látványosságokhoz tett fakultatív kirándulásokon, pl. láthatták a Stonehenge-t, London Eye-t és a Buckingham Palace-t.
Vissza A lap tetejére

China Adolescent Science & Technology Innovation Contest

Az idei China Adolescent Science & Technology Innovation Contest (CASTIC) 2019. július 20. és 26. között kerül megrendezésre Makaóban. A kínai versenyzőkön kívül 52 országból érkeznek még tizenéves tehetséges résztvevők.

Hazánkat a Magyar Innovációs Szövetség delegáltjai, Dobos Dominik és Székely Bálint fogják képviselni "Az apparatus cardiovascularis felépítését, működését és betegségeit analógiásan bemutató vízvezetékrendszer-modell" c. témával. A kiutazó versenyzők a tavalyi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny második helyezettjei.
A fiatalok szakmai felkészítését Ivánka Gábor, a hazai verseny zsűrijének tagja tartotta 2019. június 13-án, Szövetségünk székhelyén.
Vissza A lap tetejére

Novák Blanka szakmai útja Írországban

2019. március 11-14. között a tavalyi EU Fiatal Tudósok Versenyén különdíjban részesült Novák Blanka írországi szakmai utazáson vehetett részt, a Kerry Group meghívásának köszönhetően.

A négy napos utazás során Blanka Naas-központú Globális Technológiai és Innovációs Központban szakmai megbeszéléseken vett részt, továbbá lehetőséget kapott a Kutatási és Fejlesztés részleg analitikai, élelmiszerfejlesztési és mikrobiológiai-fermentációs laboratóriumaiban megismerkedni a különböző munkafázisokkal. Részt vehetett Kerry Wellness Világkonferenciáján is, ahol a legújabb táplálkozás-tudományi irányvonalakról, termékfejlesztésekről, marketing stratégiákról tartottak globális szinten elismert szakemberek előadásokat és informatív workshopokat. A szakmai út harmadik napján a dél-írországi Cork közelében fekvő Carrigaline-i Fermentációs és Enzimgyártó Központjában tett látogatást. Blanka a fogadó cégtől tanulmányai végezte után már most munkaajánlatot kapott.


Vissza A lap tetejére

Intel International Science and Engineering Fair 2019

Az idei Intel International Science and Engineering Fair-t 2019. május 12. és 2019. május 17. között rendezik meg Phoenixben (USA). Az Intel ISEF az egyes országokban rendezett tudományos versenyek világbajnoksága, rendezője a Science Service. A döntőbe bejutott diákok abból a körülbelül egymilliós mezőnyből kerülnek ki, akik az Intel ISEF-hez kapcsolódó helyi és nemzetközi tudományos versenyeken - Magyarországon az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen - szereznek győzelmet világszerte.

Hazánkat a Magyar Innovációs Szövetség delegáltja, Novák Blanka fogja képviselni, a "Lycium barbarum fiziológiai hatásainak vizsgálata" c. témával. A kiutazó versenyző a tavalyi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első helyezettje. Novák Blanka szakmai felkészítését Ivánka Gábor, a hazai verseny zsűrijének tagja tartotta 2019. április 17-én, Szövetségünk székhelyén.
Vissza A lap tetejére

Élménybeszámoló a 10. Expo-Sciences Luxembourgról

A 2019-es 10. Expo-Sciences Luxembourgot március 20. és 25. között rendezték meg Luxemburgban. A rendezvény nemzetközi kiállítói között Magyarországot Laufer Tamás képviselhette, aki a MATEHETSZ támogatásával utazhatott ki, és az "Egyensúly befolyásolásának kutatása 2.0, avagy balesetek megelőzése okostelefonnal" című pályamunkáját mutatta be, mellyel 3. díjat nyert a tavalyi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen.A kiállítást az FJSL (Fondation Jeunes Scientifiques Luxembourg) rendezi a saját innovációs versenyükkel együtt. A nem-kompetitív rendezvény célja, hogy elősegítse a diákok kreatív gondolkodását és tanulását tudományos és műszaki területen. Idén 17 országból, 69 nemzetközi résztvevője volt az Expo-Sciences Luxembourgnak. Az kiállítás utolsó napján, a záró ceremónián ismertették a nemzeti verseny díjazását és a nemzetközi versenyzők kiemelését, többek között Laufer Tamást. Az eseményen többek között részt vett és beszédet tartott Xavier Bettel Luxemburg miniszterelnöke.
Vissza A lap tetejére

Swiss Talent Forum 2019

2019. február 6. és 9. között, Nottwil városában, Svájcban, immár 8. alkalommal került megrendezésre a Swiss Talent Forum, melynek témája idén "A mesterséges intelligencia" volt.

A Swiss Talent Forumnak, amelyet a Svájci Fiatalok a Tudományban Alapítvány szervez, az a célja, hogy a 18-23 éves korosztály tehetséges fiataljai megoszthassák egymással és szakemberekkel a gondolataikat, és emellett magas rangú tudományos, üzleti és politikai szakemberektől tanulhassanak.
Az idei esemény 70 résztvevője 25 országból érkezett, Magyarországot Nagy Felícián, a 27.Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny III. díjasa képviselhette.

A fiatalok önálló projekteken dolgoztak, külön csoportokban. Nagy Felícián és társai a Facebook és az Oculus munkatársainak mentorálásával, 4 nap alatt kidolgozták ötletüket, mely a mesterséges intelligencia és a virtuális valóság párosításával egy új oktatási platformot kínál. A Tandemnek nevezett projekt lényege, hogy a különböző országok különböző iskoláiban tanuló diákjai egyenlő esélyeket kapjanak. Ötletüket be is mutatták a meghívott neves vendégek előtt a rendezvény utolsó napján.


Vissza A lap tetejére