MAFITUD tagoknak

Azonosító:

Jelszó:

Készítette: VISUALIA
Hírek
Other Characters
2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005

Stockholm International Youth Science Seminar

A Magyar Innovációs Szövetség delegáltjaként Magyarországot a 19 éves Novák Blanka képviselte a 2018. december 4. és 11. között megrendezett Stockholm International Youth Science Seminar-on, és az azt lezáró Nobel-díj kiosztási ceremónián és banketten. Blanka, a 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első helyezettje, jelenleg az Eszterházy Károly Egyetem diákja.

A Nobel Alapítvány támogatásával, 1976 óta megrendezésre kerülő esemény kiemelt célja, hogy a világ minden tájáról érkező, különböző tudományterületen jeleskedő 25, 18-24 éves fiatal bemutatásával inspirálja a svéd diákok tudomány iránti érdeklődését, továbbá előmozdítsa a résztvevők tudományos pályáját.

A Nobel-hét keretében a fiatalok részt vehettek és meghallgathatták az idei Nobel-díjasok előadásait: így Arthur Ashkin, Gérard Mourou és Donna Strickland fizika Nobel-díjasok, Frances H. Arnold, illetve George P. Smith és Sir Gregory P. Winter kémia Nobel-díjasok, William D. Nordhaus és Paul M. Romer közgazdasági Nobel-díjasok, valamint az amerikai James P. Allison és a japán Hondzso Taszukun fiziológiai és orvostudományi Nobel-díj nyerteseinek előadásait.
A Nobel-díjas tudósok előadásait megelőzően a tudósnövendékek 1300 svéd diák előtt prezentálhatták munkájukat, majd posztereiket kiállítva beszélgethettek kutatásukról az érdeklődő fiatalokkal.

Az ifjú tehetségek látogatást tehettek a Xylem Water Solutions AB cég svéd gyárában, ahol együtt ebédeltek a cég vezérigazgatójával.

A Nobel Múzeumban 4-5 fős csapatokba rendeződve vitaestet tartottak a géntechnológia témakörében, a vitaversenyt idén Blankáék csapata nyerte meg.

A hét során két résztvevőt, az Ausztráliából érkező Han Wangot és a Magyarországot képviselő Novák Blankát választották a svéd középiskolásoknak készülő, tudományokat népszerűsítő film főszereplőinek.
A fiatalok december 9-én állófogadás keretében beszélgethettek a Nobel-díjas tudósokkal.
December 10-én pedig részt vehettek a Nobel-díj átadási ceremónián, a Nobel Banketten, ahol együtt vacsorázhattak a svéd királyi családdal, az idei és az előző évek Nobel-díjas tudósaival, valamint a világ tudóstársadalmának kiválóságaival. A bankettet hajnalig tartó Nobel NightCap zárta.

Novák Blanka részvételét a MATEHESZ támogatta.
Vissza A lap tetejére

28. IFJÚSÁGI TUDOMÁNYOS ÉS INNOVÁCIÓS TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY
(2018/2019-ES TANÉV) FELHÍVÁS


Részletek (.pdf)
Vissza A lap tetejére

Tudományos Diákkörök XIX. Kárpát-medencei Konferenciája

A Kutató Diákok Mozgalma a 2018/19-as tanévben is meghirdeti a Tudományos Diákkörök XIX. Kárpát-medencei Konferenciáját (TUDOK 2019), melynek célja, hogy felkeltse az érdeklődést a tudományos gondolkodás és a kutatás iránt.

A konferencián minden diák indulhat, aki az érettségi bizonyítványát 2018-ban szerezte, vagy 2018 után szerzi meg.

Jelentkezési határidő: 2018. október 31. éjfél

További információ itt található.
Vissza A lap tetejére

Különdíj az EU Fiatal Tudósok Versenyén

Az Európa Unió által évente szervezett, legjelentősebb és legrangosabb tehetség-kutató és -kiválasztó versenyt, a Fiatal Tudósok Versenyét - melyre a világ 38 országából érkeztek fiatalok - az idén szeptember 14. és 19. között Dublinban rendezték meg.

A több tízezer, 14-20 év közötti fiatalból kiválasztott döntősök között Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség által, a 2017/2018. évben megrendezett Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny három első díjas pályázatának készítője képviselhette: Matányi Marianna és Kákonyi Marcell (Tudja-e a jobb szem, mit csinál a bal kéz? ), Tassi Timián Áron (OKOSLÁMPA) és Novák Blanka (Lycium barbarum fiziológiai hatásainak vizsgálata). A magyar delegációt Ivánka Gábor, bírálóbizottsági tag vezette.

A négy lépcsős ifjú tudósok versenyének első két fordulóját a résztvevő országok bonyolítják, ahonnan a kiválasztott legjobb 2-4 pályamunkáról a nemzetközi bírálóbizottság mond véleményt. Ezt követően a kiválasztottak háromnapos, kiállítással egybekötött prezentáción vesznek részt, ahol a nemzetközi zsűri személyes konzultációk során alakítja ki a végleges sorrendet.

Az idei döntőn 38 országból, 135 fiatal vett részt. A dublini döntőn 88 projekt közül, Novák Blanka (az Egri Dobó István Gimnázium végzett diákja) a "Lycium barbarum fiziológiai hatásainak vizsgálata" c. projektje részesült a különdíjban, melynek eredményeként egy dublini szakmai utazáson vehet részt. A Lycium barbarumban található bioaktív komponensek identifikációja, az innovatív, saját metódus alapján készített szaponifikált oldat antibakteriális hatású vegyületeinek műszeres mérése és azonosítása történt meg. A szaponifikált oldatban található komplex vegyületcsoportok együttes hatása szignifikáns gátlást fejt ki a rezisztens, szuperbaktérium Pseudomonas aeruginosa törzs ellen. Ezen oldat hatásairól jelenleg nem áll rendelkezésre szakirodalmi adat, a benne található mikrobiális effektivitást kialakító komponensek analitikai kvantitatív feltérképezése újdonságnak számít. Az eddigi szakirodalomban fellelhető, különböző extrahálási technikával készült oldatok nem gátolják a Pseudomonas szaporodását. A versenyző kutatásának jelentőségét az utóbbi években észlelt nagy mértékű rezisztencia és az "antibiotikumok utáni korszak" eljövetele adja. A kutatás témája saját ihletésű, a kísérleteket, méréseket, elemzéseket önállóan végezte el a pályázó.
Vissza A lap tetejére

Harmadik díj a 33. Kínai Ifjúsági Tudományos és Technológiai Innovációs Versenyen

Az idei évben Kínában, Csunkingban került megrendezésre a 33. Kínai Ifjúsági Tudományos és Technológiai Innovációs Verseny (China Adolecents Science and Technology Innovation Contest) 2018. augusztus 14-e és 20-a között. A megmérettetésen Magyarországot Laufer Tamás Jónás, a 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 3. helyezettje képviselhette, aki a MATEHETSZ támogatásával, a Nemzeti Tehetség Program keretében utazott ki a versenyre.

A legjobb nemzetközi projekteket díjjakkal jutalmazzák. A magyar versenyző az "Egyensúly befolyásolásának kutatása 2.0, avagy balesetek megelőzése okostelefonnal" c. pályamunkájával, ami az alkohol, egyensúlyra kifejtett hatását mérő balesetmegelőző alkalmazás, bronzérmet nyerte el a nemzetközi projektek közül, valamint elnyerte a CASTIC csapat legnépszerűbb versenyző különdíját is.

A rendezvényen Tamás meghívást kapott a luxemburgi innovációs versenyre és a tavaszi pekingi nemzetközi versenyre is. A verseny egyik zsűritagja meghívta a shanghaji Tongji Egyetemre, egy másik zsűritagtól pedig meghívást kapott a Nankai Egyetemre is.

A "China Adolescent Science & Technology Innovation Contest" elnevezésű versenyt,1985 óta minden évben megrendezik más-más kínai városban, és évente több mint 500 diák kvalifikálhatja magát Kínából, Hong Kongból és Makaóról. Idén 41 külföldi országból, közel 250 nemzetközi résztvevője volt a versenynek.
Vissza A lap tetejére

A MAFITUD 17. országos találkozója

2018. szeptember 12-én, Budapesten, az Ericsson Magyarország új székházában rendezzük meg a Magyar Fiatal Tudósok Társaságának (az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjazottjainak) zártkörű, 17. országos találkozóját.

A fő előadó Révész Emese művészettörténész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem docense lesz, aki "Technika és médium: innováció a művészi grafikában˝ címmel tart előadást.
A hagyományoknak megfelelően idén is bemutatkozik néhány MAFITUD-tag, köztük Csanády István, a MISZ 2017. évi Startup Innovációs Díjában részesült Shapr3D Zrt. alapítója és vezérigazgatója, továbbá Molnár Áron, az idei Intel ISEF IV. helyezettje.

A fiatalok után a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. tevékenységét Katona Bence, vezérigazgató-helyettes fogja ismertetni.
Vissza A lap tetejére

Európai Űrügynökség különdíja

2018. július 16. és 21. között Hollandiában, Leiden városa mellett, az Európai Űrügynökség European Space Research and Technology Centre nevű központjában tett látogatást Puskás Dávid, a 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny I. díjasa.

A látogatást a tavalyi European Union Contest for Young Scientists döntőn nyert ESA különdíj tette lehetővé. Öt nap alatt Dávid megismerkedett az űrkutatás és csillagászat legújabb ágaival, különböző nemzetközi projektekkel, űrmissziókkal, ezen kívül számos kutatóval és mérnökkel beszélgetett el. A látogatás alatt megtekintette az űrügynökség valódi holdbázis fejlesztéseit, mellyel a versenyző saját maga is foglalkozott a 3D nyomtatott Holdbázis című pályamunkája keretén belül.
Vissza A lap tetejére

Magyar fiatal a 60. London International Youth Science Forumon (LIYSF)

2018. július 25. és augusztus 8. között a London International Youth Science Forum (LIYSF) immár 60. alkalommal került megrendezésre. A programok helyszínéül az Imperial College of London szolgált. Magyarországról egy fiatal érdemelte ki a részvételt a diákfórumon, Szabó Gabriella, aki a Magyar Innovációs Szövetség által rendezett, 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen 3. helyezést ért el "Baby étel alapanyagok és a batáta nitrátakkumuláció vizsgálata a blue baby szindróma kialakulásának összefüggésében" című pályamunkájával. Gabriella a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban érettségizett, és a MATEHESZ támogatta a részvételét.

A fórum főelőadója volt Dr. Michael Moloney, CEO of the American Institute of Physics. A fiatalok számos természettudományos előadáson vehettek részt, melyet neves tudósok, professzorok tartottak. Sokat tanulhattak pl. a daganatokról, annak kialakulásáról, kezeléséről és tüneteiről. Megismerkedhettek a londoni egyetemi rendszer működésével, a laborlátogatások által pedig az angliai kutatói munkával. A diákok lehetőséget kaptak az oxfordi és cambridge-i egyetemek meglátogatására is.

A fiatal kutatók meglátogatták a Természettudományos Múzeumot, ahol szakértők segítségével megérthették az emberi test működésének alapjait, betekintést nyerhettek a jövőnket meghatározó fejlesztésekbe. Az előadásokon kívül, mindennapjainkat a kötetlen programok, a Buckingham Palota, a London Eye meglátogatása, színházi előadások, valamint egyéb angliai látványosságok tették színesebbé.
Vissza A lap tetejére

Harmadik díj a 33. Kínai Ifjúsági Tudományos és Technológiai Innovációs Versenyen

Az idei évben Kínában, Csunkingban került megrendezésre a 33. Kínai Ifjúsági Tudományos és Technológiai Innovációs Verseny (China Adolecents Science and Technology Innovation Contest) 2018. augusztus 14-e és 20-a között. A megmérettetésen Magyarországot Laufer Tamás Jónás, a 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 3. helyezettje képviselhette, aki a MATEHETSZ támogatásával, a Nemzeti Tehetség Program keretében utazott ki a versenyre.

A legjobb nemzetközi projekteket díjjakkal jutalmazzák. A magyar versenyző az "Egyensúly befolyásolásának kutatása 2.0, avagy balesetek megelőzése okostelefonnal" c. pályamunkájával, ami az alkohol, egyensúlyra kifejtett hatását mérő balesetmegelőző alkalmazás, bronzérmet nyerte el a nemzetközi projektek közül, valamint elnyerte a CASTIC csapat legnépszerűbb versenyző különdíját is.

A rendezvényen Tamás meghívást kapott a luxemburgi innovációs versenyre és a tavaszi pekingi nemzetközi versenyre is. A verseny egyik zsűritagja meghívta a shanghaji Tongji Egyetemre, egy másik zsűritagtól pedig meghívást kapott a Nankai Egyetemre is.

A "China Adolescent Science & Technology Innovation Contest" elnevezésű versenyt,1985 óta minden évben megrendezik más-más kínai városban. A verseny célja, hogy elősegítse a kreatív gondolkodást és tanulást a diákok között, tudományos és műszaki területen. A versenyre évente több mint 500 diák kvalifikálhatja magát Kínából, Hong Kongból és Makaóról. Idén 41 külföldi országból, közel 250 nemzetközi résztvevője volt a versenynek.

További információ: Garay Tóth János, kommunikációs igazgató, tel.: 30/900-4850, e-mail: garaytoth@t-online.hu.
Vissza A lap tetejére

29. Nemzetközi Élővilág Kutató Hét, Svájcban

Az idei, 2018. június 21. és 28. között megrendezett Nemzetközi Élővilág Kutató Hét helyszíne Tschierv volt, a kutatások Val Müstair területén zajlottak. Az eseményen Szalai Rita, a 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny III. díjban részesített fiatalja vett részt, a MATEHESZ támogatásával.
A kutatóhét további 22 résztvevője Svájcból, Svédországból, Csehországból, Németországból, Olaszországból, Németországból, Litvániából, Luxemburgból és Észtországból érkezett.

Rita egy négy fős csoportban, észt, litván és svéd fiatalok társaságában, vizsgálta a nyugati sün elterjedését Val Müstair területén. A nyugati sün populációk megtalálhatók Olaszországban, közel a svájci határhoz, illetve az időjárás megváltozott; melegebb, szárazabb lett, ami által megfelelővé vált a sünök megtelepedéséhez akár Val Müstair területe is.
A kapott eredményeket nyílt előadássorozat keretében prezentálták.
Vissza A lap tetejére

28. EU Fiatal Tudósok Versenye

A 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny zsűrijének döntése értelmében a 2018. szeptember 14-19. között, Dublinban megrendezésre kerülő "30. EU Contest for Young Scientists" döntőjében az alábbi három, első helyezett pályázat képviselheti Magyarországot:
- Cervelox 2.0 - Avagy: Tudja-e a jobb szem, mit csinál a bal kéz?
(pályázók: Matányi Marianna és Kákonyi Marcell)
-OKOSLÁMPA
(pályázó: Tassi Timián Áron)
- Lycium barbarum fiziológiai hatásainak vizsgálata
(pályázó: Novák Blanka)

A versenyzők első szakmai felkészítését dr. Pakucs János, tiszteletbeli elnök, Ivánka Gábor, a delegáció vezetője és dr. Antos László, ügyvezető igazgató tartotta, 2018. július 2-án, Szövetségünk székhelyén.
Vissza A lap tetejére

2018. május 13. és 18. között, Pittsburgh-ben (Pennsylvania, USA), a Nemzetközi Tudományos és Innovációs Versenyen (Intel ISEF) Molnár Áron, a 2016-2017. évi 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny I. díjas és Szegedi Melinda a 2016-2017. évi 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny II. díjas versenyzői vettek részt. Molnár Áron, a Székesfehérvári SzC Széchenyi István Műszaki Szakgimnáziuma diákja, az „Új típusú ferrofluidos dőlésérzékelő szenzor” pályázott, amellyel elnyerte az Embedded Systems kategóriában a negyedik díjat, így 500 dolláros pénzjutalomban részesült.
A fiatalokat Dr. Jakab László, a hazai verseny zsűrielnöke kísérte el a versenyre.
Vissza A lap tetejére

Sólyom-ösztöndíj Hegyesi Donátnak

Sólyom László volt köztársasági elnök, a Magyar Géniusz Program Tehetségnagykövete 2011-ben alapított Tehetség-ösztöndíjat kimagasló képességű és teljesítményű határon túli és hazai fiatalok külföldi továbbképzésének, tehetségük kibontakoztatásának támogatására.

Az idei egyik díjazott Hegyesi Donát, a 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első helyezettje, a 2014. évi Intel ISEF 2. helyezettje lett, akit a Magyar Innovációs Szövetség terjesztett fel a díjra.

Donát jelenleg a BME egyetemi hallgatója és a 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny zsűritagja. Egyetemi tanulmányai mellett a korábbi projektjeihez képest összetettebb fejlesztésbe kezdett, amelynek célja egy kutatási célra szánt 25 szabadságfokú humanoid robot építése. Ezzel a kétlábú robotok mozgását, egyensúlyozását és járását vizsgálja, illetve fejleszti.

Az ösztöndíjnak köszönhetően 2018 szeptemberétől az Imperial College London MSc Control Systems mesterképzésén folytatja mérnöki tanulmányait.
Vissza A lap tetejére

Intel International Science and Engineering Fair 2018

Az idei Intel International Science and Engineering Fair 2018. május 13-a és 2018. május 18-a között kerül megrendezésre Pittsburghben (Pennsylvania). A fiatal tudósok olimpiáján hazánkat a 2017. évi EU Fiatal Tudósok Versenyén elért Intel ISEF különdíja alapján Molnár Áron és a Magyar Innovációs Szövetség delegáltjaként Szegedi Melinda képviseli.

A kiutazó pályázók a 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjazottjai. A versenyzők szakmai felkészítését Ivánka Gábor, a hazai verseny zsűrijének tagja és dr. Antos László ügyvezető igazgató tartotta 2018. április 10-én, Szövetségünk székhelyén.
Vissza A lap tetejére

"Felfedezettjeink" ösztöndíjpályázat és Tehetségek Szolgálatáért közösségi díj

Idén kilencedik alkalommal, 2018. március 24-én került megrendezésre a Kárpát-medencei Tehetségnap a budapesti Szent Margit Gimnáziumban, amely egyben a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács és a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége hagyományos éves díjátadó ünnepsége is volt.

A rendezvényen hirdették ki a "Felfedezettjeink" című pályázat nyerteseit is. A fiatalok fejlődését és előmenetelét támogató ösztöndíjpályázatán, a Magyar Innovációs Szövetség által ajánlott fiatal, Molnár Áron megosztott fődíjban részesült. Áron a 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első helyezettje és az EU Fiatal Tudósok Versenyének Intel ISEF díjazottja, aki az általa megalkotott új típusú ferrofluidos dőlésérzékelő szenzorról tartott bemutató előadást a résztvevőknek.

A hagyományokhoz híven a Kárpát-medencei Tehetségnapon kerültek átadásra a Tehetségek Szolgálatáért járó életmű, éves és közösségi díjak is. A Tehetségek Szolgálatáért közösségi díjat idén a különösen sokirányú tehetségsegítő munkánk elismerésekén a Magyar Innovációs Szövetségnek ítélték oda. A díjat dr. Pakucs János, tiszteletbeli elnök vette át.
Vissza A lap tetejére

29. Nemzetközi Élővilág Kutató Hét

A Schweizer Jugend Forscht 1989 óta évente rendezi meg a Nemzetközi Élővilág Kutató Hetet a Svájci Alpokban. A rendezvényen 24 kiválasztott középiskolás fiatal vehet részt fele-fele arányban Svájcból, ill. külföldről. Magyarországról eddig összesen tíz fiatal utazhatott ki a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) delegáltjaként.

Az idei Nemzetközi Élővilág Kutató Hét 2018. július 21. és július 28. között a Svájci Nemzeti Parkban, Tschiervben kerül megrendezésre. Az eseményen a MISZ delegáltjaként Szalai Rita, a 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny III. díjban részesített fiatalja vehet részt.
Vissza A lap tetejére

2018. február 17. és 20. között, Thun városában, Svájcban, immár 7. alkalommal került megrendezésre a Swiss Talent Forum, melynek témája idén „"Jövő Városai"” volt. A Swiss Talent Forumnak, amelyet a Svájci Fiatalok a Tudományban Alapítvány szervez, az a célja, hogy a 17-22 éves korosztály tehetséges fiataljai megoszthassák egymással és szakemberekkel a gondolataikat, és emellett magas rangú tudományos, üzleti és politikai szakemberektől tanulhassanak.

Az idei eseménynek 70 résztvevője volt, Magyarországot Őri Laura, a 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny III. díjasa képviselhette.
Vissza A lap tetejére