MAFITUD tagoknak

Azonosító:

Jelszó:

Készítette: VISUALIA
Hírek
2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005

Stockholm International Youth Science Seminar

A Magyar Innovációs Szövetség delegáltjaként Magyarországot Udvardi Péter képviselte a 2016. december 4. és 11. között megrendezett Stockholm International Youth Science Seminar-on, és az azt lezáró Nobel-díj kiosztási ceremónián és banketten. Péter, a 25. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első helyezettje, az Imperial College London diákja.

A Nobel Alapítvány támogatásával, 1976 óta megrendezésre kerülő esemény kiemelt célja, hogy a világ minden tájáról érkező, különböző tudományterületen jeleskedő 24, 18-24 éves fiatal bemutatásával inspirálja a svéd diákok tudomány iránti érdeklődését, továbbá előmozdítsa a résztvevők tudományos pályáját.

A Nobel-hét keretében a fiatalok meghallgathatták az idei Nobel-díjasok előadásait. Így Jean-Pierre Sauvage, Sir J. Fraser Stoddart és Bernard L. Feringa molekuláris gépekkel kapcsolatos felfedezéseit, David J. Thouless, F. Duncan M. Haldane és J. Michael Kosterlitz topológiai fázisokról szóló előadását, Yoshinori Ohsumi kutatását az autofágia működésének feltárásáról, valamint Oliver Hart és Bengt Holmström közgazdasági előadását.

A Nobel-díjas tudósok előadásait követően, a tudósnövendékek a stockholmi Karolinska Intézetben ismertethették projektjeiket több mint 1000 középiskolás előtt, majd posztereiket kiállítva beszélgethettek kutatásukról az érdeklődő diákokkal.

Az ifjú tehetségek látogatást tehettek a Karolinska Intézet biokémiával foglalkozó laborjaiban, valamint az AstraZeneca cég svéd gyárában. December 9-én részt vettek egy fogadáson, ahol személyesen találkozhattak az idei és az előző évek Nobel-díjas tudósaival, valamint a világ tudóstársadalmának kiválóságaival.

Másnap a stockholmi Concert Hall-ban részesei lehettek a Nobel-díj átadási ceremóniának, majd a Városházán a bankettnek.
Vissza A lap tetejére

Magyar Fiatal Tudósok Társaságának 15. Országos Találkozója

2016. szeptember 9-én tartották a Magyar Fiatal Tudósok Társasága (MAFITUD) 15. országos találkozóját az EGIS Tudományos és Technológiai Központjában. A MAFITUD-ot 2005-ben alapították az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjazottjai Visegrádon. A rendezvény levezető elnöke dr. Antos László, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) ügyvezető igazgatója volt.

A rendezvényt dr. Pakucs János, a MISZ tiszteletbeli elnöke nyitotta meg, aki beszélt arról, hogy mi is az a kreatív tehetség: olyan fiatalok, akik rendkívüli dolgokat találnak ki, és ezt különleges módon valósítják meg. Kiemelte a tehetséggondozás fontosságát, hiszen egy tehetséges fiatal önmagában segítség nélkül nem képes a fejlődésre. Ezután szólt a nemzetközi versenyek fontosságáról és a MISZ által, ezen rendezvényekre delegált fiatalok sikereiről. Külön kiemelte Udvardi Péter és Bálint Karola szereplését.

Elsőként Bálint Karola mutatkozott be, aki a 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny III. díjazottja, a 2016. évi ISEF különdíjasa volt. Előadásából megismerhettük az általa kifejlesztett androidos alkalmazást, amellyel intelligens bevásárlólistát készíthetünk, ezzel megkönnyítve a vásárlást egy nagyobb áruházban.

Másodikként Krecht Rudolf, a 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny II. díjasa mutatkozott be, aki érdekes előadást tartott az általa fejlesztett tűzoltó és életmentő robot fontosságáról, annak termékké formálásáról. Ennek a robotnak a célja, hogy szükség esetén orvosi ellátást is tudjon biztosítani a sebesülteknek.

Ezután Kapui Ákos, a 14. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny I. díjazottja, a Distinction alapítója következett. Visszaemlékezett az elmúlt 10 év sikereire és kudarcaira, kiemelte a munkája iránt érzett szeretetét. Azonban a legfontosabb, hogy jó környezetben, jó emberekkel dolgozhat együtt. Ahogy ő fogalmazott: "A csapatod a legfőbb terméked!".
Végül Hild Imre, a Startup Kultúra Közösség vezetője tartotta meg előadását "A célravezető vállalkozói szemlélet - esetek a sikeres vállalkozók életéből" címmel. A fiatalokat rengeteg hasznos tanáccsal látta el a vállalkozásaik elindítása, életben tartása és sikeressé tétele érdekében. Kiemelte, hogy nem az ötlet a legfontosabb, hanem a megvalósítás, a végrehajtás.

A szakmai program után egy büfével egybekötött beszélgetés következett, majd az EGIS Tudományos és Technológiai Központ munkatársai lehetőséget biztosítottak a résztvevőknek, hogy betekintést nyerhessenek a gyógyszerkészítés folyamatába: a fiatalok bejárhatták a kiállítást, használhatták a multimédiás eszközöket és játékos teszteket végezhettek el.
Vissza A lap tetejére

Magyar Fiatal Tudósok Társaságának (MAFITUD) 15. országos találkozója

2016. szeptember 9-én, az EGIS Tudományos és Technológiai Központban, Budapesten, rendezzük meg a Magyar Fiatal Tudósok Társaságának (az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny díjazottjainak) zártkörű, 15. országos találkozóját, melynek témája a "Startup kultúra" lesz.

Fő előadó Hild Imre, aki 11 év USA-tanulmány és Wall Street munkatapasztalat után tért haza Magyarországra. 2009 óta startupokat és induló vállalkozókat "szakért" mint mentor, coach, tanácsadó, kockázatitőke-befektető és társalapító. Máig mintegy 20 startup indulásában, indításában és gyorsításában (akcelerálásában) vett részt. A MISZ választmányának tagja, a MISZ Startup Paneljének ügyvivője, a HVCA elnökségi tagja, 2 befektetési alap management tagja.

A hagyományoknak megfelelően idén is bemutatkozik néhány MAFITUD-tag, köztük a Distinction startup egyik alapítója, Kapui Ákos. A Distinction Közép-Európa leggyorsabban fejlődő technológiai cége volt, mielőtt eladták a skót Skyscannernek 2014-ben. Szót kap még Bálint Karola (idei ISEF különdíjas) és Krecht Rudolf is.
Vissza A lap tetejére

London International Youth Science Forum 2016

A London International Youth Science Forum (LIYSF) 2016. július 27. és augusztus 10. között, immár 58. alkalommal került megrendezésre. A programok helyszínéül az Imperial College of London szolgált. 75 ország, majdnem 430 fiatal tudós-jelölttel képviseltette magát a rendezvényen. Magyarországról egy fiatal vett részt a diákfórumon, Kormányos Gergő, aki a Magyar Innovációs Szövetség által rendezett, 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen második helyezést ért el "Photorhabdus molekuláris biokontroll" című pályamunkájával. Gergő a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégiumban érettségizett.
A fórum alaphangját az UNESCO tudományos részlegének elnöke, Romain Murenzi professzor adta meg lelkesítő beszédével. A fiatalok számos tudományos előadáson vehettek részt, melyet neves tudósok, professzorok, Nobel-díjasok tartottak. Sokat tanulhattak a fúziós energiáról, az emberi szövetekről és azok felépítéséről, betekintést nyerhettek az építészet és a mérnöki munka nehézségeibe és szépségeibe, valamint a látványos kémiai kísérletek sem maradhattak le az előadások színes palettájáról. Megismerkedhettek a londoni egyetemi rendszer működésével, a laborlátogatások által pedig az angliai kutatói munkával. A diákok lehetőséget kaptak az oxfordi és cambridge-i egyetemek meglátogatására.

A résztvevő fiatalok prezentálhatták kutatásaikat, eredményeiket a The Science Forum Bazaar elnevezésű eseményen egy poszter segítségével. A kiállítókat egy 5 tagú, tudósokból, szakértőkből, fiatal doktorokból álló zsűri pontozta. A nap legeredményesebbjei a FameLab LIYSF keretein belül mindenki előtt bemutathatták munkájukat.

A fiatal kutatók meglátogathatták a Science Museum-ot, a National History Museum-ot, ezen kívül programon volt a London Wetland Centre, a Rolly-Royce és a The Alexander Fleming Museum is. Szakértők segítségével ismerhették meg a múzeumok tárgyainak múltját és titkait, így első kézből kaphattak olyan információkat, melyekkel az eddigiek során talán még könyvekben sem találkozhattak.

A kötetlen programok sorát gazdagította a Stonehenge, a Buckingham-palota, a Hampton Court Palota, valamint egyéb angliai látványosságok meglátogatása is.
Vissza A lap tetejére

Swiss Talent Forum 2016

2016. január 28. és január 31. között, Thun városában, Svájcban, immár 5. alkalommal került megrendezésre a Swiss Talent Forum, melynek témája idén a Big Data.

A Swiss Talent Forumnak, amelyet a Svájci Fiatalok a Tudományban Alapítvány szervez, az a célja, hogy a 17-22 éves korosztály tehetséges fiataljai megoszthassák egymással és szakemberekkel a gondolataikat egy kiválasztott témában, és emellett magas rangú tudományos, üzleti és politikai szakemberektől tanulhassanak.

A Magyar Innovációs Szövetség delegáltjaként Molnár Janka Sára, a Teleki Blanka Gimnázium végzős hallgatója, a 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny III. díjasa vesz részt a fórumon.
Vissza A lap tetejére