MAFITUD tagoknak

Azonosító:

Jelszó:

Készítette: VISUALIA
Hírek
2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005

Techfest 2015

Hegyesi Donát, a 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny győztese meghívást kapott Ázsia legnagyobb tudományos és technikai fesztiváljára, a Techfestre, amelyre tagvállalatunk, a National Instruments támogatásával jutott ki. A fesztivált az Indian Institute of Technology Bombay nevű egyetem rendezte, amely India egyik legjobb technológiai egyeteme.

Donát 2015. december 26-28. között 20 másik kiállító mellett mutathatta be új projektjét, Danielt, a Humanoid Robotot. A reggeltől estig teltházas kiállítás nyitott volt, így a számos egyetemistán és oktatón kívül rendkívül sokan jöttek más területekről.
Több kiállító is saját fejlesztésű humanoid robottal érkezett, voltak köztük néhányan, akik előrébb jártak a fejlesztésben Donátnál, így a fiatal kutató1-2 hasznos praktikát is megismerhetett. Ezen kívül voltak még drónok, ipari robotkarok, 3D nyomtatott fúró, mikrorobotok és sakkgépek is.
Vissza A lap tetejére

25. IFJÚSÁGI TUDOMÁNYOS ÉS INNOVÁCIÓS TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY (2015/2016-os tanév)

KIK INDULHATNAK? - Egyénileg vagy kétfős csapatba szerveződve pályázhat minden 1995. október 1. és 2002. augusztus 31. között született fiatal, aki még nem kezdte meg felsőoktatási tanulmányait. Pályázhatnak határon túli magyar fia-talok is.

MIT LEHET NYERNI?
I. díj: (max. három) havi 30 000 Ft-os ösztöndíj egy évig
II. díj: (max. három) havi 20 000 Ft-os ösztöndíj egy évig
III. díj: (max. négy) havi 10 000 Ft-os ösztöndíj egy évig
a fiatalok szakmai, tudományos továbbfejlődésének támogatására.

A legfiatalabb díjazott megkapja a Siemens Zrt. 100 000 Ft-os, egyösszegű Junior Ösztöndíját is. A legjobb határon túli pályázó a Magyar Innovációs Szövetség egyösszegű, 100 000 Ft-os ösztöndíját kapja meg.
Az első és második helyezett fiatalokat segítő egy-egy középiskolai tanár egyszeri 100 000 Ft-os ösztöndíjban részesül. Az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 1-3. helyezettjei 30 többletpontra jogosultak a felsőoktatási felvételi eljárás során.

A legjobb három pályázat lehetőséget kap 2016. szeptember 16-21-én, Brüsszelben, az EU “Fiatal Tudósok Versenyén” való részvételre, ahol további értékes pénz- és különdíjakat lehet nyerni (3500-7000 euró).
A versenyen kiválasztott tehetséges fiatalok további nemzetközi versenyen, utazásokon vehetnek részt.

MIVEL LEHET NEVEZNI? - Pályázni lehet műszaki, természettudományi, környezetvédelmi, informatikai, valamint matematikai területről bármilyen innovatív alkotással, találmánnyal, kutató vagy fejlesztő, ill. tudományos munka eredményével.
Továbbá lehet pályázni a National Instruments myDAQ nevű termékének újszerű, máshol nem használt vagy publikált mérési vagy adatgyűjtési eljárásának kidolgozásával, ill. konkrét gyakorlati feladatok megoldására irányuló alkalmazással is. A versenyen bármilyen egyéb versenyre vagy pályázatra készített pályamunkával, ill. műszaki alkotással is részt lehet venni.

HOGYAN KELL JELENTKEZNI? - A kidolgozandó vagy megoldandó feladat max. 2 oldalas vázlatát doc formátumban kell eljuttatni e-mailben 2015. november 26-án, 14 óráig beérkezően.

A nevezésnek tartalmaznia kell: a kiválasztott kutatási vagy fejlesztési témát, a megoldásra irányuló javaslatot, az elérendő célt, a konkrét megvalósítás módját, továbbá: a résztvevő(k) nevét, születési időpontját, lakcímét, telefonszámát, e-mail címét, nyelvtudását; iskolájának (munkahelyének) nevét és címét; a konzulens, vagy felkészítő tanár nevét, lakcímét, e-mail címét és telefonszámát.

KIK DÖNTENEK? - A pályázat elfogadásáról a tudományos vagy műszaki cél, ill. színvonal és a kidolgozhatóság figyelem-bevételével határoz a bírálóbizottság. A döntésről minden pályázó értesítést kap 2015. december 15-ig. (A zsűri döntése végleges, fellebbezésnek helye nincs.)

HOGYAN TOVÁBB? - Az I. fordulóban elfogadott pályázatok tudományosan megalapozott, részletes kidolgozását, ill. a fejlesztés eredményét 2016. március 31-én, 14 óráig beérkezően kell beküldeni a verseny titkárságára. Csatolni kell a bemutatást elősegítő saját készítésű modelleket, műszaki megoldásokat, kísérleti berendezéseket.

MIT ÉRTÉKELNEK? - A probléma megközelítésének eredetisége és kreativitása; a kidolgozás alapossága, ill. tudományos értéke; az írásos anyag, ill. műszaki alkotás (vagy modell) színvonala, ill. az elkészített eszköz működőképessége; a projekt befejezettsége (koncepció, konklúzió) és hasznosíthatósá-ga; az eredmények világos értelmezése. A pályázóknak 2016. április 11-15. között, kötelező jelleggel, max. 10 perces prezentációt kell tartaniuk.

EGYÉB TUDNIVALÓ? - Az ünnepélyes díjátadásra 2016 májusában, kétnapos kiállítás keretében kerül sor. A legjobb pályaművek 2016 szeptemberében is bemutatásra kerülnek a Kutatók Éjszakáján. A pályázatok kidolgozását vállalatok, intézmények anyagilag támogathatják. A verseny szervezői közreműködnek az indokolt költségek megtérítésében, max. bruttó 50 E Ft értékben.

A VERSENY FŐVÉDNÖKE:
Czunyiné dr. Bertalan Judit, államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma
A VERSENY TÁRS-FŐVÉDNÖKE:
Dr. Pálinkás József, elnök, Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal

A projekt Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott főtámogatással valósul meg.

A VERSENY TÁMOGATÓI:
Emberi Erőforrások Minisztériuma, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége, Magyar Telekom Nyrt., B. Braun Medical Kft., GE Hungary Zrt., Intel, Siemens Zrt., Ericsson Magyarország Kft., EGIS Gyógyszergyár Zrt., Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt., Sanatmetal Kft., Innomed Medical Zrt., Mediso Orvosi Berendezés Fejlesztő és Szerviz Kft., Multisoft Számítástechnikai Kft., NI Hungary Kft., Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés
MÉDIATÁMOGATÓK:
Főtámogató: MTVA
Támogató: Innotéka magazin, Technika Műszaki Szemle

A pályázatok beküldése, ill. a pályázattal kapcsolatban érdeklődni lehet:
Magyar Innovációs Szövetség, e-posta: innovacio@innovacio.hu
tel.: 430-3330, portál: www.innovacio.hu (cím: 1036 Budapest, Lajos u. 103.)

A felhívás letöltése (pdf.) »
Vissza A lap tetejére

Magyar Fiatal Tudósok Társaságának 14. Országos Találkozója

2015. szeptember 10-én tartották a Magyar Fiatal Tudósok Társasága (MAFITUD) 14. országos találkozóját az EGIS Tudományos és Technológiai Központjában. A MAFITUD-ot 2005-ben alapították az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjazottjai Visegrádon. A rendezvény levezető elnöke dr. Antos László, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) ügyvezető igazgatója volt.

A rendezvényt dr. Volk Balázs, az EGIS egyik igazgatója, aki az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny korábbi díjazottja volt, és dr. Pakucs János, a MISZ tiszteletbeli elnöke nyitotta meg. Volk Balázs kiemelte, hogy az EGIS büszke arra, hogy kilencszer nyert el innovációs díjat a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat keretében. Bemutatta az EGIS K+F tevékenységét, mely három, világszínvonalú épületben zajlik, és ahol közel 500-an dolgoznak. Elmondta, hogy a Tudományos és Technológiai Központot az EGIS fennállásának 100. évfordulójára építették, ahol a kutatás-fejlesztési, hatóanyag-és késztermékgyártási, csomagolási, logisztikai, kereskedelmi tevékenységet multimédiás technikákon keresztül mutatják be a vendégeknek.

Pakucs János, beszélt arról, hogy mi is az a tehetség: olyan fiatalok, akik rendkívüli dolgokat találnak ki, és ezt különleges módon oldják meg. Ezután beszélt a nemzetközi versenyek szerepéről és a MISZ által, ezen rendezvényekre delegált fiatalok sikereiről.

Elsőként Wesely Norbert mutatkozott be, aki a 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny III. díjazottja volt. Előadásában elmondta, hogy alsós kora óta érdeklődik a műszaki tudományok iránt, gimnáziumban hat éven keresztül állt az országos logikaverseny dobogóján. A 23. Ifjúsági Versenyen elért sikerének köszönhetően, kijutott az Egyesült Államokba, a fenntarthatósági olimpiára, az I-SWEEEP-re is. Projektje, az intelligens "zöld" fűtésszabályzással a mérnöki szekcióban indult, melyet a zsűri bronzéremmel jutalmazott.

Másodikként B. Kiss Bálint, a 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny I. helyezettje mutatkozott be. Beszélt az ApaBoard tanulást segítő eszközéről, az elért sikereiről és a különböző hazai és nemzetközi konferenciákról, bemutatókról, melyen részt vett.

Ezt követően Zsombori Balázs, a 22. Ifjúsági Verseny díjazottja tartotta meg előadását "Innovációs versenytől a cégalapításig" címmel. Beszélt a PictoVerb alkalmazásról, mellyel az Ifjúsági Verseny I. helyezést ért, több nemzetközi verseny és fórumon mutatta be, és számos díjat és elismerést kapott a kifejlesztéséért. A termék népszerűségének köszönhetően most indította be saját vállalkozását a PictoVerb Kft-t.

Végül Soós István, a 9. Ifjúsági Tudományos Verseny díjazottja tartott előadást. Miután beszélt a szakmai pályafutásáról, részletesebben szólt a Szilícium-völgyben szerzett tapasztalatairól. Felkérte a MAFITUD tagjait, hogy tapasztalataikkal segítsék és hozzák létre együtt az ún. "Makers Movement" csoportot.

Az elhangzott előadások letölthető a MAFITUD honlap "Találkozók" menüpontja alatt.
Az előadásokat követően a fiatalok bejárták az EGIS Tudományos és Technológiai Központot, megismerkedtek a gyógyszerkészítés folyamatával, kipróbálhatták a multimédiás eszközöket, a játékos teszteket.
Vissza A lap tetejére

Magyar Fiatal Tudósok Társaságának 14. országos találkozója

2015. szeptember 10-én tartja a Magyar Fiatal Tudósok Társasága (MAFITUD) 14. országos találkozóját az EGIS Tudományos és Technológiai Központban. Levezető elnök: dr. Antos László, a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezető igazgatója.

Tervezett program

16:00 Volk Balázs, EGIS igazgatójának köszöntője
16:10 Pakucs János, tiszteletbeli elnök köszöntője

MAFITUD-tagok bemutatkozása
16:15 Wesely Norbert, a 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjazottja, a 2015. évi I-SWEEP bronzérmese
16:20 B. Kiss Bálint, a 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny I. díjasa, a MILSET 2015 résztvevője
16:25 Zsombori Balázs, a 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny I. díjasa, a 25. EU-döntő III. helyezettje
16:30 Soós István, a 9. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjazottja, Google
16:35 Kérdések, hozzászólások
16:40- Büfé
17:00 EGIS Tudományos és Technológiai Központ megtekintése, csoportokban, vezetéssel
18:30 Találkozó vége

A találkozót csak MAFITUD-tagok, ill. meghívott vendégek vehetnek részt.
Vissza A lap tetejére

Szenzációs magyar siker a fenntarthatóság olimpiáján, Houstonban

A 8. fenntarthatósági olimpiát (I-SWEEEP, International Sustainable World Project Olympiad) 2015. május 7-10. között rendezték meg Houstonban, Texas államban. A 70 országból kiválasztott több mint 600 diák között Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség által megrendezett 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny egyik díjazott pályázója, Wesely Norbert (Széchényi István Gimnázium, Sopron) képviselte. A fiatal tehetség kiutazását a Nemzeti Tehetség Program keretében a Tehetséghidak Program kiemelt projekt (TÁMOP 3.4.5) finanszírozta a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) koordinálásával.

A nemzetközi verseny többlépcsős. Az egyes országok által kiválasztott legjobb pályamunkákból bírálóbizottság dönti el, hogy mely pályázatok vehetnek részt a döntőn. Majd ezt követően a kiválasztott fiatalok egy többnapos, kiállítással egybekötött versenyen vesznek részt, ahol a több mint 250 fős zsűri személyes interjúk során alakítja ki a végleges sorrendet.

A világversenyen, több mint 400 magas színvonalú projekt közül Wesely Norbert "Mikrokontrolleres fűtésvezérlés" című munkájával, mérnöki kategóriában bronzéremben részesült, mely jelentős pénzjutalommal is jár. A díjat a texasi magyar konzultól, Phillip Aronofftól vehette át.

A pályázó kifejlesztett egy lehetséges alternatívát, amely új beállítási lehetőséget ad a felhasználónak, és képes leváltani a ma már elavult relés vezérléseket. Azt tűzte ki célul, hogy ötletével ne csak egy specifikus esetet oldjon meg, hanem egy olyan alternatívát nyújtson, amely mindenki igényeit kielégíti. A hagyományos vezérlés fogyasztása (kb. 18 W) körülbelül fele egy égve felejtett hagyományos izzónak, a kontroller még ennek is csak a töredékét (kb. 0,2 W) fogyasztja, elfér egy körülbelül 2 kártyapakli méretű dobozban és megbízhatóbbak, mint a mechanikus elven működő relék, melyek behúzásakor egy elektromágnes rántja össze a belső érintkezőket. A számítógépen futtatható szoftvert úgy tervezte a pályázó, hogy bárki számára könnyen kezelhető legyen.
Vissza A lap tetejére

Stockholm International Youth Science Seminar

A Magyar Innovációs Szövetség, mint a Stockholm International Youth Science Seminar (SIYSS) magyarországi képviselője 2002 óta minden évben delegálhat egy fiatal magyar kutatót a Nobel-díj átadási ünnepségre és az azt megelőző egyhetes stockholmi tudományos fórumra.

Az idei kiválasztásra 2015. május 11-én került sor, Szövetségünk székhelyén. 12 fiatal meghallgatása után a MISZ által felkért négyfős zsűri döntött a részvételről. A zsűri tagjai voltak:
- dr. Kroó Norbert, akadémikus, MTA
- dr. Madarász Emília, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet kutatócsoport-vezetője;
- Zsombori Balázs, a BME hallgatója, a 2013. évi SIYSS magyar résztvevője;
- Tóth Réka, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium diákja, a 2014. évi SIYSS magyar résztvevője.

A döntés értelmében a 2015 decemberében megrendezésre kerülő 40. Stockholm International Youth Science Seminar magyar résztvevője Marton Ákos, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium diákja.
Vissza A lap tetejére

26. Európai Unió Fiatal Tudósok Verseny különdíja

Rozsnyik Szabolcs, a 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny győztese, a 26. Európai Unió Fiatal Tudósok Verseny varsói döntőjének különdíjasaként 2015. április 12-e és 17-e közt öt napot tölthetett a franciaországi Grenoble-ben, ahol meglátogathatta az „European Synchroton Radiation Facility”-t (ESRF) és az „Institut Laue-Langevin” (ILL) intézetet, melyek fő feladata anyagszerkezeti vizsgálatok készítése nagy energiájú részecskék segítségével.

Szabolcs több mint 10 kutatócsoportban folyó munkát ismerhetett meg, melyek az elméleti fizikától kiindulva, a biológiai vizsgálatokon keresztül, az ipari kutatások, a természettudományok szinte egészét lefedték, és valódi bepillantást engedtek az európai szintű kutatómunka mai menetébe és lehetőségeibe. Ezen kívül a két főintézet munkáját támogató egyéb technikai és tudományos intézetek meglátogatása is szerepelt a programban.
Vissza A lap tetejére

Hegyesi Donát a "Felfedezettjeink" 2015 fődíjasa

2015. március 28-án, Budapesten, a Szent Margit Gimnáziumban, az Országos Tehetségnapon, ünnepélyes keretek között adták át a "Felfedezettjeink" 2015 pályázat díjait a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) szervezésében.

A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács (NTT) évek óta nagy érdeklődés mellett hirdeti meg a "Felfedezettjeink" pályázatot, melynek idei újdonsága az volt, hogy a pályázóknak saját Prezi-bemutatkozást is be kellett nyújtaniuk. A felhívásra 202 jelölés érkezett, közülük a zsűri döntése értelmében hárman fődíjban, 16-an pedig különdíjban részesültek.

A három fődíjas egyike Hegyesi Donát, a 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első helyezettje, akit a Magyar Innovációs Szövetség jelölt a díjra. Donát jelenleg egy humanoid robot elkészítésén dolgozik. A fődíjat Csermely Péter akadémikus, az NTT elnöke nyújtotta át.
Vissza A lap tetejére

PictoVerb Máltában

Zsombori Balázs, a 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első helyezettje, a PictoVerb - a verbális kommunikációban korlátozottakat segítő programtermékével 2015. március 2-6. között Máltán járt, a program máltai nyelvű változatának elkészítése érdekében.

Balázs találkozott többek között a Mater Dei Főkórház kommunikációs terápiáért felelős tanszékének vezetőjével, fogadta őt a National Commission Persons with Disability elnöke, és személyesen mutathatta be a programot a fogyatékkal élő emberek jogaiért felelős államtitkár asszonynak. Államtitkár asszony meghívta Balázst a Máltai Egyetem Informatikai Karán megrendezésre került "Assistive Technologies for Independent Living" c. konferenciára, hogy ott is bemutassa az alkalmazását egy előadás keretében.

Ezután élő adásban mutatta be a PictoVerb-et a máltai TV-ben, illetve interjút készített vele az ország vezető napilapja, a Times of Malta, sőt ezen felül még a kormány főoldalán is felhívták a figyelmet Balázs programjára. A híradások utáni két napban már 50 máltai érintett töltötte le a PictoVerb-et.
Vissza A lap tetejére

Újra magyar részvétel a Swiss Talent Forumon

2015. január 30-tól február 2-ig kerül megrendezésre a Swiss Talent Forum, melyen idén a 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny I. helyezettje, Perez-Lopez Áron Ricardo vesz részt, a Magyar Innovációs Szövetséget javaslatára.

A Swiss Talent Forumnak a Thun-tó és környéke ad otthont, amelyet a Svájci Fiatalok a Tudományban Alapítvány szervez, 2015-ben immáron negyedik alkalommal. Az "Intelligens növekedés és fogyasztás" címmel megrendezett svájci tehetség fórumon Svájc és Európa 17-22 éves korosztályának tehetséges fiataljai oszthatják meg gondolataikat egymással, tanulhatnak magas rangú tudományos, üzleti és politikai szakemberektől.
Graeme Maxton, a Római Klub főtitkára és "A folyamat vége: Ahogy a modern közgazdaságtan cserbenhagyott minket" c. kötet szerzője nyitja meg az idei rendezvényt, február másodikán pedig a fiatalok bemutatják elképzeléseiket és koncepcióikat.
Vissza A lap tetejére