MAFITUD tagoknak

Azonosító:

Jelszó:

Készítette: VISUALIA
Hírek
2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005

Stockholm International Youth Science Seminar

A Magyar Innovációs Szövetség delegáltjaként Magyarországot Tóth Réka képviselte a 2014. december 4. és 11. között megrendezett Stockholm International Youth Science Seminar-on, és az azt lezáró Nobel-díj kiosztási ceremónián és banketten. Tóth Réka a 23. Ifjúsági Innovációs Verseny III. helyezettje volt "Konzervált nem kódoló szekvenciák evolúciós elemzése" c. pályamunkájával.

A Nobel Alapítvány támogatásával, 1976 óta megrendezésre kerülő esemény kiemelt célja, hogy a világ minden tájáról érkező, különböző tudományterületen jeleskedő 24, 18-24 éves fiatal bemutatásával inspirálja a svéd diákok tudomány iránti érdeklődését, továbbá előmozdítsa a résztvevők tudományos pályáját.

A Nobel-hét keretében a fiatalok meghallgatták az idei Nobel-díjasok előadásait Patrick Modiano irodalmi estjét, John O'Keefe, Edvard és May-Britt Moser, az "agy GPS-ének" felfedezőinek, sajtókonferenciáját, és Isamu Akasaki, Hiroshi Amano és Shuji Nakamura, a hatékony kék LED feltalálóinak fizika előadását, Eric Betzig, Stefan W. Hell, és William E. Moerner kémia előadását a fénymikroszkóp felbontási határainak átlépéséről, valamint Jean Tirole közgazdasági előadását.

A Nobel-díjas tudósok előadásait követően, a tudósnövendékek is ismertethették projektjeiket közel 1000 középiskolás előtt, illetve kiállíthatták posztereiket. Tóth Rékát arra is kiválasztották, hogy a stockholmi városi könyvtárban is előadást tarthasson egy másik középiskolás csoportnak.

Az ifjú tehetségek látogatást tehettek a norrköpingi Vizualizációs Központban, ahol a számítógépes képalkotás legújabb fejlesztéseit mutatják be, a Karolinska Intézet csúcstechnológiát használó laborjaiban, valamint a Holmen Paper nevű papírgyárban. December 9-én részt vettek egy fogadáson, ahol személyesen találkozhattak az idei és az előző évek Nobel-díjas tudósaival, valamint a világ tudóstársadalmának kiválóságaival. Másnap a stockholmi Concert Hall-ban részesei lehettek a Nobel-díj átadási ceremóniának, majd a Városházán a bankettnek.
Vissza A lap tetejére

24. IFJÚSÁGI TUDOMÁNYOS ÉS INNOVÁCIÓS TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY (2014/2015-ös tanév)

KIK INDULHATNAK? - Egyénileg vagy kétfős csapatba szerveződve pályázhat minden 1994. október 1. és 2001. augusztus 31. között született fiatal, aki még nem kezdte meg felsőoktatási tanulmányait. Pályázhatnak határon túli magyar fiatalok is.

MIT LEHET NYERNI?
I. díj: (max. három) havi 30 000 Ft-os ösztöndíj egy évig
II. díj: (max. három) havi 20 000 Ft-os ösztöndíj egy évig
III. díj: (max. négy) havi 10 000 Ft-os ösztöndíj egy évig
a fiatalok szakmai, tudományos továbbfejlődésének támogatására.

A legfiatalabb díjazott megkapja a Siemens Zrt. 100 000 Ft-os, egyösszegű Junior Ösztöndíját is. A legjobb pályamunkát beadott határon túli pályázó a Magyar Innovációs Szövetség egyösszegű, 100 000 Ft-os ösz-töndíját kapja meg.
Az első és második helyezett fiatalokat segítő egy-egy tanár egyszeri 100 000 Ft-os ösztöndíjban részesül. Az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 1-3. helyezettjei a felsőoktatási intézmények döntése alapján 30 többletpontot kaphatnak a felvételi eljárás folyamán.

A legjobb három pályázat lehetőséget kap 2015. szeptemberében Milánóban, az EU “Fiatal Tudósok Ver-senyén” való részvételre, ahol további értékes pénz- és különdíjakat lehet nyerni (3500-7000 euró).
A versenyen kiválasztott tehetséges fiatalok további nemzetközi versenyen, utazásokon vehetnek részt.

MIVEL LEHET NEVEZNI? - Pályázni lehet műszaki, természettudományi, környezetvédelmi, informatikai, valamint matematikai területről bármilyen innovatív alkotással, találmánnyal, kutató vagy fejlesztő, ill. tudományos munka eredményével.
Továbbá lehet pályázni a National Instruments myDAQ nevű termékének újszerű, máshol nem használt vagy publikált mérési vagy adatgyűjtési eljárásának kidolgozásával, ill. konkrét gyakorlati feladatok megoldására irányuló alkalmazással is. A versenyen bármilyen egyéb versenyre vagy pályázatra készített pályamunkával, ill. műszaki alkotással is részt lehet ven-ni.

HOGYAN KELL JELENTKEZNI? - A kidolgozandó vagy megoldandó feladat max. 2 oldalas vázlatát doc formátumban kell eljuttatni e-mailben 2014. november 26-án, 14 óráig beérkezően.

A nevezésnek tartalmaznia kell: a kiválasztott kutatási vagy fejlesztési témát, a megoldásra irányuló javaslatot, az elérendő célt, a konkrét megvalósítás módját,
továbbá: a résztvevő(k) nevét, születési időpontját, lakcímét, telefonszámát, e-mail címét, nyelvtudását; iskolájának (munkahelyének) nevét és címét; a konzulens, vagy felkészítő tanár nevét, lakcímét, e-mail címét és telefonszámát.

KIK DÖNTENEK? - A pályázat elfogadásáról a tudományos vagy műszaki cél, ill. színvonal és a kidolgozhatóság figyelembevételével határoz a bírálóbizottság. A döntésről minden pályázó értesítést kap 2014. december 15-ig. (A zsűri döntése végleges, fellebbe-zésnek helye nincs.)

HOGYAN TOVÁBB? - Az I. fordulóban elfogadott pályázatok tudományosan megalapozott, részletes kidolgozását, ill. a fejlesztés eredményét 2015. március 31-én, 14 óráig beérkezően kell beküldeni a verseny titkárságára. Csatolni kell a bemutatást elősegítő saját készítésű modelleket, műszaki megoldásokat, kísérleti berendezéseket.

MIT ÉRTÉKELNEK? - A pályázóknak 2015. április 13-18. között, kötelező jelleggel, max. 10 perces prezentációt kell tartaniuk. A probléma megközelítésének eredetisége és kreativitása; a kidolgozás alapossága, ill. tudományos értéke; az írásos anyag, ill. műszaki alkotás (vagy modell) színvonala, ill. az elkészített eszköz működőképessége; a projekt befejezettsége (koncepció, konklúzió) és hasznosíthatósága; az eredmények világos értelmezése.

EGYÉB TUDNIVALÓ? - Az ünnepélyes díjátadásra 2015 májusában, kétnapos kiállítás keretében kerül sor. A legjobb pályaművek 2015 szeptemberében is be-mutatásra kerülnek a Kutatók Éjszakáján.
A pályázatok kidolgozását vállalatok, intézmények anyagilag támogathatják. A verseny szervezői közreműködnek az indo¬kolt költségek megtérítésében, max. bruttó 50 E Ft értékben.

A VERSENY FŐVÉDNÖKE:
Czunyiné dr. Bertalan Judit, államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma
A VERSENY TÁRS-FŐVÉDNÖKE:
Dr. Pálinkás József, kormánybiztos, Miniszterelnökség

A projekt a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból nyújtott főtámogatással valósul meg.

A VERSENY TÁMOGATÓI:
Emberi Erőforrások Minisztériuma, Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft., Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége, Magyar Telekom Nyrt., B. Braun Medical Kft., GE Hungary, Intel, Paksi Atomerőmű Zrt., Siemens Zrt., Ericsson Magyarország Kft., EGIS Gyógyszergyár Nyrt., Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt., 77 Elektronika Kft., Innomed Medical Zrt., Sanatmetal Kft., Mediso Orvosi Berendezés Fejlesztő és Szerviz Kft., NI Hungary Kft., DBH Investment Zrt., Értelmiségi Szakszervezeti Tömö-rülés
MÉDIATÁMOGATÓK:
Főtámogató: MTVA
Támogató: Világgazdaság, Technika Műszaki Szemle, Zsiráf Diákmagazin, Innotéka magazin

A pályázatok beküldése, ill. a pályázattal kapcsolatban érdeklődni lehet:
Magyar Innovációs Szövetség, e-posta: innovacio@innovacio.hu
tel.: 430-3330, portál: www.innovacio.hu (cím: 1036 Budapest, Lajos u. 103.)
Vissza A lap tetejére

Magyar Fiatal Tudósok Társaságának 13. országos találkozója

2014. szeptember 12-én tartja a Magyar Fiatal Tudósok Társasága (MAFITUD) 13. országos találkozóját a SYMBOL Budapestben (1036 Budapest, Bécsi út 56.). A rendezvény együttműködő szakmai partnere a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács (NHIT). Levezető elnök: dr. Antos László, a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezető igazgatója.

Program

Időpont Esemény
15:45
Érkezés
16:00 Köszöntő:
Dr. Pakucs János, tiszteletbeli elnök
16:05 Ivánka Gábor, vezetőségi tag: a MAFITUD elmúlt évi tevékenysége
16:10 Hegyesi Donát, az Intel ISEF II. helyezettjének, a 2013. évi EU döntő különdíjasának bemutatkozása
16:15 Bódi Kata Antónia, a 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjazottja: a Svájci Alpokban
16:20 Nagy László, a 2003. évi EU döntő II. helyezettjének, az MTA Lendület Programja vezetőjének bemutatkozása
16:25 Kérdések, hozzászólások

Szakmai program
16:35 dr. Faludi Gábor, ELTE JTK docense: Az ötlettől a védett ismeretig
16:50 Kérdések, hozzászólások
16:55 dr. Dombi Viktor, Dr. Dombi Ügyvédi Iroda vezetője: Ötlet és tudás jogi védelme gyakorlati példákon
17:10 Kérdések hozzászólások
17:15 dr. Kovács A. Tamás, ügyvéd, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács szakértője és dr. Ormós Zoltán, ügyvéd: Ötletvédelem, lehetetlen küldetés?
17:25 Kérdések hozzászólások
17:30 Laki Balázs, MAFITUD-tag, a 17. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjazottja: Know-how értékesítés a gyakorlatban
17:40 Kérdések, hozzászólások
17:45 Fogadás

A találkozót, melyen MAFITUD-tagok, ill. meghívott vendégek vehetnek csak részt, vacsora követi.
Vissza A lap tetejére

London International Youth Science Forum (LIYSF)

2014. július 23. és augusztus 6. között a LIYSF már 56. alkalommal került megrendezésre. A programok helyszínéül az Imperial College of London szolgált. 64 ország, majdnem 430 fiatal tudós-jelölttel képviseltette magát a rendezvényen. Magyarországról két fiatal vett részt a diákfórumon, Körmöczi Andor és Kopasz Tamás, akik a Magyar Innovációs Szövetség által rendezett, 21. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen 2. helyezést értek el, és MISZ különdíjban részesültek "Játékkonzol hallássérülteknek" című pályamunkájukkal. Jelenleg a Szegedi Egyetem hallgatói.

Az idei év fő témája az emberi bolygó volt: terítékre kerültek a globális felmelegedés és az energiagazdálkodás problémái, egyszerű fizikai effektusok mai, modern, sokszor meghökkentő felhasználása, valamint a legújabb fizikai-kémiai eredmények bemutatása, jövőt meghatározó szerepe; ugyanakkor a szabadon választható programok keretei között szinte minden tudományágon belül voltak bemutatóórák és előadások. A diákok betekintést nyerhettek a londoni egyetemi rendszer működésébe és a kutatói munka által kínált lehetőségekbe is, valamint az Oxford-i és Cambridge-i egyetemek meglátogatása is újabb perspektívákat nyitott meg a résztvevők számára.

Az idei évben is, egyik este a résztvevő fiatalok bemutathatták kutatásaikat, eredményeiket egy poszter segítségével. Egy 10 tagú neves tudósokból, szakértőkből álló zsűri nézte meg és értékelte a munkákat. A legjobb tíz projekt lehetőséget kapott, hogy másnap bemutathassa munkáját mindenki előtt az előadóteremben, tíz perces prezentációban.
A diákkonferencián az ifjú kutatók a múzeumi látogatásokon (Science Museum, National History Museum, stb.) keresztül, szakértők segítségével közvetlenül megismerkedhettek azokkal a témákkal, eszközökkel, amelyek eddigi tanulmányaik során csak "száraz" tankönyvi adatok voltak és csak képeken keresztül láttak. A két hét során a 64 ország képviselőit, a rengeteg eltérő szokás, életstílus, vallás és kulturális különbözőségek ellenére, közös cél hajtotta: megismerni a tudomány csodás világát.
Vissza A lap tetejére

25. Nemzetközi Élővilág Kutató Hét

A Schweizer Jugend Forsch szervezete 2014. június 21. és július 28. között tartotta a 25. Nemzetközi Élővilág Kutató Hetet. Magyarországról Bódi Kata Antónia, a 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny III. díjban részesített fiatalja, a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumának tanulója vehetett részt, a Magyar Innovációs Szövetség ajánlásával. A rendezvény helyszíne Valchava volt, a kutatások Val Müstair területén zajlottak. Az eseményen Svájc, Portugália, Svédország, Csehország, Németország, Szlovákia, Málta és Észtország diákjai vettek még részt.

A héten a diákok 2-4 fős csoportokban dolgozhattak, egy általuk választott kutatási témán. Bódi Kata egy háromfős csoportban, egy német és egy svájci lány társaságában vizsgálta azt, hogy vajon a folyó sebessége hatással van-e az ott élő állatokra, és a megjelenő fajokra. Mindezt különböző módszerekkel tették, olyan folyószakaszokon, ahol a sebességen kívül minden tényező egyezett. A kapott eredményeket egy előadássorozat keretében a helyi múzeumban, a Museum Casa Jaurában mutatták be.
Vissza A lap tetejére

Stockholm International Youth Science Seminar

A Magyar Innovációs Szövetség, mint a Stockholm International Youth Science Seminar (SIYSS) magyarországi képviselője 2002 óta minden évben delegálhat egy fiatal magyar kutatót a Nobel-díj átadási ünnepségre és az azt megelőző egyhetes stockholmi tudományos fórumra.

Az idei kiválasztásra 2014. június 4-én került sor, Szövetségünk székhelyén. Hat fiatal meghallgatása után a MISZ által felkért négyfős zsűri döntött a részvételről. A zsűri tagjai voltak:
- dr. Kroó Norbert, akadémikus, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat elnöke;
- dr. Madarász Emília, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet kutatócsoport-vezetője;
- Biró Enikő, a SOTE hallgatója, a 2011. évi SIYSS magyar résztvevője;
- Zsombori Balázs, a Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola diákja, a 2013. évi SIYSS magyar résztvevője.

A döntés értelmében a 2014 decemberében megrendezésre kerülő 39. Stockholm International Youth Science Seminar magyar résztvevője Tóth Réka, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium (Budapest) diákja, a 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny harmadik helyezettje.
Vissza A lap tetejére

Intel ISEF 2014

Kaliforniában, Los Angelesben rendezik meg idén május 11-16. között az Intel International Science and Engineering Fair (ISEF) c. versenyt. Az Intel ISEF célja, hogy elismerje és díjazza a világ legélesebb elméjű középiskolai fiataljait, és tudományos és technológiai ismereteik további tökéletesítésére buzdítsa őket. Az Intel ISEF az egyes országokban rendezett tudományos versenyek olimpiája.

A többlépcsős selejtező versenyek alapján ma már mintegy 1600 fiatalt (közel 1000 projekt) hívnak meg a rendezvényre az USA összes államából, valamint további 72 országból, Magyarország fiataljai 1995 óta vesznek részt a versenyen.

A Magyar Innovációs Szövetség az Intel ISEF-re Hegyesi Donátot nevezte, aki a 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen 1. díjban részesült a "Pókerező robot" című munkájával. Hegyesi Donát egy ún. egy az egy elleni pókerrobotot tervezett. A robotkart egy Atmega 328-as mikroprocesszor vezérli. A játékhoz a fiatal egyedi színkóddal ellátott lapokat és zsetonokat készített. A pályázó távoli célja egy olyan póker algoritmus kifejlesztése, amely a lehető legnyereségesebb.
Vissza A lap tetejére

Explory Science Fair

2014. március 27-e és március 30-a között került megrendezésre Gdynia-ban az "Explory Science Fair" c. esemény, melyet a V4 országok szervezetei - a lengyelországi High Tech Alapítvány, a szlovákiai Tudományos és Technológiai Ifjúsági Szövetség, a Cseh Oktatási Minisztérium és a Magyar Innovációs Szövetség - rendeztek, közösen. Az Explory Science Fair egy nemzetközi, fiatal tudósoknak szóló fesztivál és kiállítás, amelynek célja, hogy elősegítse STEM oktatást a fiatalok körében, és támogassa a fiatal tudósokat a V4 országokban.

A Magyar Innovációs Szövetség Mérő Bálintot és Bordás Ádámot, a 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjazottjait delegálta az Explory Science Fair-re, valamint felkészítő tanárukat, Gyurcsik Pétert, a Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola tanárát.

A delegáció további tagjai voltak a MISZ képviseletében Ivánka Gábor, az Ifjúsági Innovációs Verseny zsűritagja és Varga Attila, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet tudományos főmunkatársa, akik kerekasztal megbeszélésen vettek részt.
Vissza A lap tetejére

Átadták a Fiatalok a fiatalokért 2014 díjakat

2014. március 10-én, az Európai Ifjúsági Központban adták át a Fiatalok a Fiatalokért díjakat, melyet az Új Nemzedék Jövőjéért Program azoknak a fiataloknak ítélt oda, akik tevékenységük példaértékű nemcsak kortársaik, hanem az egész magyar társadalom számára is. A Fiatalok a Fiatalokért Díjat Dr. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, Dr. Mihalovics Péter Új Nemzedék Jövőjéért Program koordinációjáért felelős miniszteri biztos, és Siklódi Levente László, Zánka - Új Nemzedék Központ ügyvezető igazgatója adta át.

Információ kategóriában Sinka Vivien vehetett át díjat az eltűnt gyerekek megtalálásáért folytatott küzdelméért és példamutató munkásságáért. Innováció kategóriában a 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első helyezettje, a PictoVerb beszédsegítő mobilalkalmazást kidolgozó Zsombori Balázs, míg inspiráció kategóriában a Zenei Szikra formáció, azaz Horváth Márk és Keleti András kapott elismerést a gyerekek zenével való ismerkedését segítő újszerű foglalkozás kialakításáért.

A díjazottak a szakmai zsűri által kiválasztott kilenc jelöltből online szavazás útján kerültek ki, a közönség a jelöltekről készült, célkitűzéseiket, tevékenységüket bemutató portré-filmek alapján dönthetett arról, hogy kik azok, akiket a leginkább megillet az elismerés.
Vissza A lap tetejére

Explory Science Fair

2014. március 27. és március 30-a között kerül megrendezésre Gdynia-ban az "Explory Science Fair" c. esemény, melyet a V4 országok szervezetei - a lengyelországi High Tech Alapítvány, a szlovákiai Tudományos és Technológiai Ifjúsági Szövetség, a Cseh Oktatási Minisztérium és a Magyar Innovációs Szövetség - rendeznek, közösen.

Az Explory Science Fair egy nemzetközi, fiatal tudósoknak szóló fesztivál, ill. verseny, amelynek célja, hogy elősegítse STEM oktatást a fiatalok körében, és támogassa a fiatal tudósokat a V4 országokban. Ugyanilyen fontos cél az, hogy támogassák az STEM új modelljeit az oktatásban, és hogy a V4 országok a nemzetközi szakértői, oktatási, kutatási és üzleti szervezetei között párbeszéd alakulhasson ki.

A Magyar Innovációs Szövetség Mérő Bálintot és Bordás Ádámot, a 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjazottjait delegálta az Explory Science Fair-re, valamint felkészítő tanárukat, Gyurcsik Pétert, a Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola tanárát. A delegáció további tagjai a MISZ képviseletében Ivánka Gábor, és az EMMI képviseletében Dr. Szvathné Dr. Szalay Márta, Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet tudományos munkatársa.

A legjobb projekteket egy nemzetközi tagokból álló zsűri választja ki, és felkérik a kiválasztottakat, hogy a projektjüket prezentálják a záró gálán. A gála előtt a döntőbe jutott diákok tréningeken vehetnek részt, amelynek során konzultálhatnak a projektjükről az adott terület szakembereivel.

Ezt követi a tanárok számára egy speciális szekció, ahol arról lesz szó, hogy hogyan kell felfedezni és kibontakoztatni az ifjú tehetségeket. Végezetül tartanak majd egy eszmecserét arról, hogyan lehetne fejleszteni a STEM oktatást.
Vissza A lap tetejére

Swiss Talent Forum 2014

2014. január 26-29. között, Thun városában, Svájcban, került megrendezésre immár 5. alkalommal a Swiss Talent Forum, melynek témája idén a munka jövője volt.

A Swiss Talent Forumnak, amelyet a Svájci Fiatalok a Tudományban Alapítvány szervez, az a célja, hogy a 17-22 éves korosztály tehetséges fiataljai megoszthassák egymással és szakemberekkel a gondolataikat, és emellett magas rangú tudományos, üzleti és politikai szakemberektől tanulhassanak. Az évek során beszédet tartott már többek között Kofi Annan, Dr. Bertrand Piccard és Philipp M. Hildebrandt is.

Az idei esemény 70 résztvevője 14 országból érkezett, Magyarországot idén Szabó Lóránt Zsolt, a 21. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny Google-különdíjasa képviselhette.
A fiatalok önálló projekteken dolgoztak, külön csoportokban; Szabó Lóránt a jövő munkájának értékteremtő hatását vizsgálhatta. A tudományos fórum alatt számos neves cég előadása segítette ötletekkel, inspirációval a diákokat előadásuk elkészítésében.
A konferencia végén a lelkes csapatok bemutathatták, miről is gondolkodtak a héten, színes előadásokon keresztül mutatták be újszerű és egyedi ötleteiket a munka jövőjéről.

Vissza A lap tetejére