MAFITUD tagoknak

Azonosító:

Jelszó:

Készítette: VISUALIA
Hírek
2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005

EURAXESS - Voice of the Researchers

Brüsszelben, 2013. november 21-22-én rendezték meg az EURAXESS - Voice of the Researchers (Kutatók hangja) konferenciát. A tudományos tanácskozás szlogenje híven fejezte ki a rendezvény célját: hidat képezni a kutatók és az európai uniós törvényhozók között.

A mintegy 250 résztvevő többségét a tagállamokból érkező kutatók adták, akik többek között megvitatták a kutatók internacionális és interdiszciplináris mobilitásának szükségességét, a kutatói karrier perspektíváit és munkakörülményeit. Szó esett a Horizont 2020 keretprogramról, mely az Európai Unió versenyképességét hivatott elősegíteni. Ezzel összhangban a résztvevők megállapodtak a tagállamok közti egységes szabályrendszer, és egy átláthatóbb finanszírozási rendszer kialakításának fontosságában. Kiemelt kérdés volt a vízum és nyugdíjprobléma is.

A konferenciát szervező Európai Bizottság lehetőséget adott a 25. Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyén helyezésben részesült két fiatal bemutatkozására is. A két meghívott egyike Zsombori Balázs, a 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny I., a 25. Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyének III. helyezettje volt. Balázs előadásában ismertette PictoVerb nevű kommunikációt segítő projektjét, és bemutatta azt, hogy a Magyar Innovációs Szövetség hogyan támogatja a fiatal tehetségeket innovációs törekvéseik megvalósításában.

Vissza A lap tetejére

Dr. Kamilo Feher-díj

2013. október 28-án, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) székhelyén zsűriülést tartottak, melyen kiválasztották, hogy melyik pályázó kapja meg 2013-ban a Dr. Kamilo Feher-díjat, melyet a Magyar Fiatal Tudósok Társaság (MAFITUD) tagjai számára első alkalommal hirdettek meg. A zsűri tagjai voltak:
- dr. Pakucs János, a Magyar Innovációs Alapítvány kurátora, a MISZ tiszteletbeli elnöke,
- dr. Greiner István, a MISZ általános elnökhelyettese,
- Farkas Szabolcs, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala főosztályvezetője,
- Ivánka Gábor, a MAFITUD vezetőségi tagja.

A 2013. évben a nyertes, Naszlady Márton, "Kockakulcs" című munkájáért egyszeri, 1500 USD összegű ösztöndíjat, továbbá egy névre szóló „Magyar Innovációs Kiválóság Díj” díszoklevelet kapott. A díjátadásra a "Magyar Tudomány Ünnepe 2013" rendezvénysorozat keretében, a 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny meghirdetésén került sor 2013. november 6-án, az SZTNH-ban. A díjat Bendzsel Miklós, elnök adta át.
Vissza A lap tetejére

23. IFJÚSÁGI TUDOMÁNYOS ÉS INNOVÁCIÓS TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY (2013/2014-es tanév)
Letöltés/megnyitás (.pdf)
Vissza A lap tetejére

Diákok az Akadémián - InnoDiákok Fóruma

A Magyar Tudományos Akadémia az évek óta nagy sikerű „Diákok az Akadémián” c. rendezvénye idén új elemmel egészül ki. 2013. november 5-én, 15.00 órától az InnoDiákok Fórumon az ifjú nemzedék tehetséges képviselői számolnak be az ötleteiknek teret adó, új felfedezésekre inspiráló műhelyekről.

Helyszín: MTA Székház, Dísztermében (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)

Az InnoDiákok Fórrumon előadást tart többek között Bényei Éva Bernadett, Vámi Tamás Álmos és Rozsnyik Szabolcs, MAFITUD-tagok is. A kutatói pálya iránt már fiatalon elkötelezett diákok eredményeit mentoraik, akadémikusok, kutatatásvezetők ismertetik.

Regisztrálni az alábbi linkre kattintva lehet.

További információ: Kazda Tünde, Tel.: +36 1 411 6321, Mobil: +36 30 7588 268, E-mail: kazda.tunde@titkarsag.mta.hu, Web: http://www.mta.hu
Vissza A lap tetejére

Sajtóközlemény
Megőrizte harmadik helyét Magyarország az EU Fiatal Tudósok Versenyének éremtáblázatán


Európa legjelentősebb és legrangosabb, az Unió által évente szervezett tehetség-kutató és -kiválasztó versenyét, az EU Fiatal Tudósok Versenyét az idén Prágában rendezték meg, ahol a magyar tehetségek egy III. díjat és egy különdíjat nyertek el.

A 25 ezer, 15-20 év közötti fiatalból kiválasztott 126 pályázó között Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség által, a 2012/2013. évben megrendezett 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny három első díjas pályázatának készítője képviselte. A magyar delegációt Ivánka Gábor, bírálóbizottsági tag vezette.

A négy lépcsős európai ifjú tudósok versenyének első két fordulóját a résztvevő országok bonyolítják, ahonnan a kiválasztott legjobb 2-3 pályamunkáról a nemzetközi bírálóbizottság mond véleményt. Ezt követően a kiválasztottak háromnapos, kiállítással egybekötött prezentáción vesznek részt, ahol a nemzetközi zsűri személyes konzultációk során alakítja ki a végleges sorrendet.

Az idei, szeptember 20. és 25. közötti európai döntőre 37 ország versenyzőit hívták meg. A prágai döntőn 85 projekt közül a 18 éves Zsombori Balázs (Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola, Budapest) "PictoVerb" c. pályázata a legjobb III. díjban (3500 euró), az ugyancsak 18 éves fiatal, Hegyesi Donát Sándor (Tóth Árpád Gimnázium, Debrecen) pókerező robotja révén különdíjban részesült, így elutazhat Grenoble-ba, az Európai Szinkrotonsugárzási Intézetbe. A díjat a cseh oktatási miniszter és a Cseh Tudományos Akadémia elnöke jelenlétében Patricia Reilly, az EU kutatási biztos kabinetjének tagja adta át Balázsnak és Donátnak.

A kimagasló sikert elért PictoVerb verbális kommunikációjukban akadályozott, ill. a nyelvi nehézségekkel küzdő embereknek segítséget nyújtó program, melynek kezelése egyszerű, könnyen elsajátítható, életkortól, iskolázottságtól független. A program "ápolási", "általános életviteli" és "külső kommunikációs" szintjei a felhasználók kézügyességéhez igazodik, ugyanakkor a legalapvetőbb szükségletek kifejezése a csak vizuális információkra támaszkodók számára is használható. Magyar és angol nyelven is mobilizálható a tematikus adatbázisok szókincse, tartalma jelenleg programozói szinten tetszőlegesen bővíthető.

A két díjazott fiatal pályázata a 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny leglátványosabb pályamunkáival együtt megtekinthető lesz, s a nyertes fiatalok a sajtó rendelkezésére állnak a Kutatók éjszakáján az Ericsson Magyarország Kutatás-fejlesztési Központjában (1117 Budapest, Irinyi József u. 4-20.).
A következő 2013/2014. évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt - a "Magyar Tudomány Napja" rendezvénysorozat részeként - november elején egy szakmai rendezvény keretében hirdetjük meg az SZTNH Konferenciatermében.

A nemzetközi szereplésről további információt ad: Garay Tóth János, kommunikációs igazgató, tel.: 30/900-4850.

2013. szeptember 24.

Dr. Pakucs János
tiszteletbeli elnök,
a Szervezőbizottság elnöke Magyar Innovációs Szövetség
Vissza A lap tetejére

Jogi klinika indul start-upoknak

Magyarország első egyetemi IP jogi klinikája kezdi meg működését a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar (ELTE ÁJK) együttműködésében.

Az amerikai mintára elinduló szolgáltatás keretében, a MISZ-nél jelentkező startupok szerzői jogi (ideértve a kapcsolódó jogokat is), védjegyjogi és kereskedelmi név (ideértve a domain neveket is) tárgyú kérdéseinek megoldásához nyújtanak a hallgatók térítésmentes segítséget. A hallgatók és a felelős oktató üzleti titoktartási nyilatkozatot tesznek. Folyamatban levő jogvitát (hatósági vagy bírósági ügyet) érintő kérdésekben a hallgatók nem nyújtanak jogi segítséget.

A startup akkor kérhet jogi segítséget, ha képviselője írásba foglalt nyilatkozatot tesz, és megküldi a MISZ-nek, melyet az visszaigazol. A nyilatkozat portálunkról a MISZ/Szolgáltatások almenüből tölthető le. A vállalkozás elektronikus levélben kérhet a tények leírása és kérdések feltétele útján jogi segítségnyújtást.

További információ: dr. Antos László, ügyvezető igazgató, MISZ, Tel.: +36-1/430-3330, E-mail: innovacio@innovacio.hu
Vissza A lap tetejére

Sajtóközlemény
A Koaxális hangszóró elrendezés c. projektről


A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) által meghirdetett 21. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny fődíjasát, Papp Gergelyt a Magyar Innovációs Szövetség két igen rangos nemzetközi versenyre is benevezte.

Tekintettel arra, hogy a külföldi versenyeket kiállítással kötötték egybe, ezért elengedhetetlen volt a fiatal által feltalált „Koaxális hangszóró elrendezés” c. találmány hazai szabadalmi bejelentése.

A Kutatási és Technológiai Innovációs Alap terhére kiírt „Magyar szellemi alkotások hazai és külföldi iparjogvédelmi oltalmának támogatása IPARJOG_12 Program” keretében a bejelentési költségek egy részét (300 900 Ft) a MISZ pályázat útján elnyerte.

Papp Gergely az EU Fiatal Tudósok Versenyén 37 ország 123 pályázója közül a Szlovák Szabadalmi Hivatal különdíjában, míg az INTEL ISEF-en (tehetségkutató innovációs versenyek világbajnoksága) 70 ország 1600 középiskolása közül III. helyezést ért el engineering kategóriában.

A találmány nemzetközi szabadalmaztatása a közelmúltban megkezdődött, melyhez a MISZ a projektbe külső partnert vont be.

Budapest, 2013. szeptember

dr. Antos László
projektvezető
A projekt a Magyar Kormány támogatásával,
a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kezelésében,
a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap finanszírozásával valósul meg.

Vissza A lap tetejére

Pályázati Felhívás
Dr. Kamilo Feher-díjra a Magyar Innovációs Kiválóságért


A pályázat célja:
- a fiatalok részére a szellemi alkotások hazai vagy nemzetközi iparjogvédelmi oltalmát szolgáló tevékenység támogatása,
- a kiváló magyar fiatal innovátorok támogatása, és
- az ifjú tudós jelöltek tudományos és műszaki kutató munkájának folytatásának elősegítése.

A 2013. évtől kezdve három éven keresztül, évente egy-egy díj kerül kiadásra, de a zsűri ettől eltérően, indokolt esetben, akár több/megosztott díjat is kiadhat.

Díjazás:
A díjazott(ak) tudományos munkájuk elismeréseként és szakmai továbbképzésük támogatására egyszeri 1500 USD összegű ösztöndíjat, továbbá egy névre szóló
„Magyar Innovációs Kiválóság Díj” díszoklevelet kapnak.
A díj átadására a „Magyar Tudomány Ünnepe 2013” rendezvénysorozat keretében, a 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny meghirdetésén kerül sor 2013 novemberében, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában (SZTNH).

A díjjal járó ösztöndíj összegét az USA-ban élő, magyar származású feltaláló és üzletember, a vezeték nélküli kommunikáció, a Bluetooth és a Wi-Fi feltalálója, Dr. Kamilo Feher ajánlotta fel.

Pályázati feltételek:
A Dr. Kamilo Feher-díjra a Magyar Fiatal Tudósok Társasága (MAFITUD) tagjai jelentkezhetnek egyénileg vagy max. 2 fős csapatban, akiknek szabadalmi bejelentésre érett szellemi termékük van, vagy már el is indították a hivatalos iparjogvédelmi eljárást.
A pályázat tartalmi követelményei:
- a szellemi termék magyar-angol nyelvű bemutatása (max. 6 oldal),
- a pályázó (k) angol nyelvű szakmai önéletrajza (max. 2 oldal)
- szabadalmi bejelentés esetén a bejelentési dokumentumok másolata
- folyamatban lévő szabadalmi bejelentés esetén ennek dokumentálása.

A pályázat beérkezési határideje: 2013. október 7.

Kiválasztás:
A nyertes pályázatot egy 4-5 fős, tudományos és iparjogvédelmi szakemberekből álló zsűri választja ki. A zsűri döntése végleges, fellebbezésnek helye nincs.

A pályázat elbírálásának szempontjai:
- tudományos, műszaki színvonal,
- gyakorlati alkalmazhatóság.

A pályázati anyagokat pdf formátumban, e-mail-ben (innovacio@innovacio.hu) kell beküldeni a Magyar Innovációs Alapítványhoz.

Bővebb információ dr. Antos László, titkártól kérhető az (1) 430-3330-as telefonszámon.

Budapest, 2013. szeptember 13.

Magyar Innovációs Alapítvány, Magyar Innovációs Szövetség, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, Magyar Fiatal Tudósok Társasága
Vissza A lap tetejére

Magyar Fiatal Tudósok Társaságának 12. Országos Találkozója

2013. szeptember 13-án tartották a Magyar Fiatal Tudósok Társasága (MAFITUD) 12. országos találkozóját a Makadám Mérnök Klubban, Budapesten. A MAFITUD-ot 2005-ben alapították az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjazottjai Visegrádon. A rendezvény levezető elnöke dr. Antos László, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) ügyvezető igazgatója volt, aki külön köszöntötte az új tagokat.

Az idei találkozó témája "A hazai startup ökoszisztéma" volt. A rendezvényt Dr. Szabó Gábor, a MISZ elnöke nyitotta meg. Dr. Szabó Gábor kiemelte, mennyire fontos fórumot jelent egy ilyen találkozó, mert lehetőséget biztosít eszmecserére, tapasztalatcserére. Felhívta a figyelmet arra, hogy mind egy cégalapításához, mind egy kutatási projekt megvalósításához a legfontosabb tényező a kudarctűrő képesség.

Elsőként Ivánka Gábor, vezetőségi tag számolt be a MAFITUD múlt évi tevékenységéről. Meghirdette a Dr. Kamilo Feher-díjat, amely első alkalommal került kiírásra csak MAFITUD-tagok részére. Az
1500 $ értékű díjat olyan munkával lehet elnyerni, amely szabadalomképes. (A Dr. Kamilo Feher-díj részletes pályázati felhívása ide kattintva olvasható.)

A senior tagok közül elsőként Gilyén András mutatkozott be, aki a 2006. évi EU-döntő különdíjában részesült. "Köztársasági elnöki ösztöndíjjal Cambridge-ben" c. előadásában bemutatta, hogy a Cambridge-i Egyetemen többek között milyen ún. supervisions-ok segítenek a személyre szabott tanulásban. Gilyén András a MISZ ajánlásával kapta meg az ösztöndíjat.

Ezt követően "Ösztöndíjjal a CERN-ben" címmel Varga Róbert, a 15. Ifjúsági Verseny második díjazottja számolt be az idén nyáron, szakmai gyakorlaton szerzett tapasztalatairól. A világ minden pontjáról érkező fiatalokkal együtt, az IT részlegen projektben és előadásokon vett részt, ill. ellátogattak többek között a Google zürichi központjába is.

Végül Guta Gábor, a 2000. évi EU-döntő III. helyezettjének és különdíjasának bemutatkozása következett. Érdekesség, hogy a nemzetközi versenyeken megismertek közül sokakkal a mai napig tartja a kapcsolatot. A külföldi ösztöndíjak, ill. tanulmányok és munkák során szerzett tapasztalatok közül a nyitott szellemiségre és a kitartó munka fontosságára hívta fel a figyelmet.
A fényképet Kallus György készítette

A szakmai program bevezetőjében Dr. Pakucs János, a MISZ tiszteletbeli elnöke a kezdő vállalkozások számára elérhető inkubátor programok nyújtotta lehetőségekre és pályázatokra hívta fel a figyelmet. Miskolczy Csaba, a Startup Undergrund alapítója a "Hazai startup közösség fejlődése, új kihívások" c. előadásában kitért a startup és a spin-off vállalkozások hasonlóságaira, ill. különbségeire. Vázolta a startupokhoz tartozó ökoszisztéma intézményeit, elemeit. Kiemelte, hogy a startupok fejlődésében mennyire fontos a közösségi gondolkodás, tapasztalatcsere.

2012. évi Ipari Innovációs Díjban és a 2012. évi Szervezeti Innovációs Díjában részesült BalaBit IT Biztonságtechnikai Kft. ügyvezető igazgatója, Györkő Zoltán mutatta be, miként került a cégük egy veszprémi egyetemi kollégiumból a globális piacra. Kiemelte, hogy a hosszú távú, igazi sikerért a jól megválasztott és kőbe vésett cél, a kitartó és kemény munka mellett mennyire fontos az alkalmazkodóképesség és a csapatban gondolkodás. A nemzetközi célokat egy lojális közösség létrehozásával és termékfejlesztéssel lehet elérni, amihez a vállalkozó szellem elengedhetetlen egy kreatív és tudásalapú cégnél.

A szakmai program zárásaként Lám István, a 17. Ifjúsági Verseny díjazott versenyzője, a Tresorit Kft. alapító-ügyvezető igazgatója számolt be a 147 országban használt termékük sikerességének titkáról. A piacon lévő lehetőségekhez képest plusz innováció szükséges, aminek az alapja a gyorsaság és a bizalom. A cégalapítást kutató munka és szabadalmi bejelentés előzte meg, amelyet nemzetközi konferenciákon való részvétel és csapatépítés követett. Végül szintén kiemelte, hogy mennyire fontos a munkatársak tisztelete és a kreatív szellem ápolása.

Az elhangzott előadások letölthető a MAFITUD honlap "Találkozók" menüpontja alatt.
A találkozót kötetlen beszélgetés és vacsora zárta.
Vissza A lap tetejére

25. EU Fiatal Tudósok Versenye

A 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első helyezett fiataljai, Perez-Lopez Áron Ricardo, Hegyesi Donát Sándor és Zsombori Balázs 2013. szeptember 20-25. között, Prágában megrendezendő "25. EU Contest for Young Scientists" döntőjében képviselhetik Magyarországot.

A versenyzők második szakmai felkészítését dr. Antos László, ügyvezető igazgató, Ivánka Gábor, a verseny zsűrijének tagja, a delegáció vezetője és Balassi Márton István, a lisszaboni EU Fiatal Tudósok Versenyének első helyezettje tartotta, 2013. szeptember 5-én, Szövetségünk székhelyén.
Vissza A lap tetejére

"A hazai startup ökoszisztéma"

Magyar Fiatal Tudósok Társasága (MAFITUD) 12. országos találkozóját 2013. szeptember 13-án tartja, a Makadám Mérnök Klubban (1024 Budapest, Lövőház u. 37.). A levezető elnök: dr. Antos László, a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezető igazgatója.

Program:

16.00 - 16.05 Köszöntő:
Dr. Szabó Gábor, elnök
16.05 - 16.10
Ivánka Gábor, vezetőségi tag: a MAFITUD elmúlt évi tevékenysége
16.10 - 16.15 Gilyén András, a 2006. évi EU döntő különdíjasa: Köztársasági elnöki ösztöndíjjal Cambridge-ben
16.15 - 16.20 Varga Róbert, a 15. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjazottja: Ösztöndíjjal a CERN-ben
16.20 - 16.25 Guta Gábor, a 2000. évi EU döntő III. helyezettjének és különdíjasának bemutatkozása
16.25 - 16.35
Kérdések, hozzászólások

Szakmai program

16.35 - 16.40
Bevezető:
dr. Pakucs János, tiszteletbeli elnök
16.40 - 16.55
Miskolczy Csaba, alapító, Startup Undergrund: Hazai startup közösség fejlődése, új kihívások
16.55 - 17.05 Kérdések, hozzászólások
17.05 - 17.20 Györkő Zoltán, ügyvezető igazgató, BalaBit IT Biztonságtechnikai Kft.: A kollégiumból a globális piacra?
17.20 - 17.30
Kérdések, hozzászólások
17.30 - 17.40
Lám István, MAFITUD-tag, a Tresorit Kft. alapító-ügyvezető igazgatója: Tresorit sztori
17.40 - 17.50
Kérdések, hozzászólások
17.50 - Fogadás

A találkozót, melyen MAFITUD-tagok, ill. meghívott vendégek vehetnek csak részt, vacsora követi.
Vissza A lap tetejére

28. Kínai Ifjúsági Tudományos, Technológiai és Innovációs Verseny

2013. augusztus 1-6. között Mérő László MAFITUD-tag, a 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen második díjban részesített, "Neurális haló alapú helyesírás-ellenőrző" című munkájával részt vett a 28. Kínai Ifjúsági Tudományos, Technológiai és Innovációs Versenyen (CASTIC). A fiatalt tanára, Dobre Norbert kísérte el.

A kiállítással egybekötött verseny Kína Jiangsu tartományában zajlott, Nanjingban. A versenyen több száz diák vett részt Kína minden részéből, a külföldi fiatalok - vendégként - 23 projektet mutattak be.
A magyar résztvevők nevezését a Magyar Innovációs Szövetség, míg útiköltségüket a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége biztosította.
Vissza A lap tetejére

Stockholm International Youth Science Seminar

A Magyar Innovációs Szövetség, mint a Stockholm International Youth Science Seminar (SIYSS) magyarországi képviselője 2002 óta minden évben delegálhat egy fiatal magyar kutatót a Nobel-díj átadási ünnepségre és az azt megelőző egyhetes stockholmi tudományos fórumra.

Az idei kiválasztásra 2013. június 5-én került sor, Szövetségünk székhelyén. Hét fiatal meghallgatása után a MISZ által felkért négyfős zsűri döntött a részvételről. A zsűri tagjai voltak:
- dr. Kroó Norbert, akadémikus, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat elnöke;
- dr. Madarász Emília, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet kutatócsoport-vezetője;
- Biró Enikő, a SOTE hallgatója, a 2011. évi SIYSS magyar résztvevője,
- Galgóczi Gábor, az ELTE hallgatója, a 2012. évi SIYSS magyar résztvevője.

A döntés értelmében a 2013 decemberében megrendezésre kerülő 38. Stockholm International Youth Science Seminar magyar résztvevője Zsombori Balázs, a Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola diákja.
Vissza A lap tetejére

Egy héten belül két nemzetközi díj az USA-ból

2013. május 17-én, az arizonai Phoenixben megrendezett 64. Nemzetközi Tudományos és Innovációs Versenyen (Intel ISEF) Papp Gergely; május 12-én, Houstonban (Texas), a 6. fenntarthatósági olimpián (I-SWEEEP) Szalóki Csaba ért el harmadik helyezést. Mindketten a tavalyi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen elért helyezésük alapján indulhattak az USA-ban.

Az Intel ISEF-re közel 1600 középiskolást hívtak meg az USA-ból, és további 70 országból. A kiállítással egybekötött döntőn közel ezer tudós, mérnök és matematikus személyes interjúk során győződik meg a versenyzők felkészültségéről, és alakítják ki a végleges sorrendet.
Papp Gergely egyedi kialakítású hangszóró mágnes-kört épített. Ezáltal nagyobb érzékenységet, jobb hangminőséget, valamint jóval nagyobb hangnyomást sikerült elérnie. A hangszóró minden egyes alkatrésze (pille, membrán, perem, tekercs, kosár stb.) saját tervezésű, egyedi kialakítású.
A fiatalt Ivánka Gábor, szabadalmi ügyvivő, a hazai verseny egyik zsűritagja készítette fel és kísérte el a versenyre.

Az új típusú hangszóró („Koaxális hangszóró elrendezés”) hazai szabadalmaztatási kiadásait a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) fizette.
A Kutatási és Technológiai Innovációs Alap terhére kiírt „Magyar szellemi alkotások hazai és külföldi iparjogvédelmi oltalmának támogatása IPARJOG_12 Program” keretében a költségek összegét (300 900 Ft) a MISZ pályázat útján elnyerte.
Az I-SWEEEP-en szintén 70 országból kiválasztott közel 600 diák állított ki, ahol Szalóki Csaba "Lapgát" című munkájával szerepelt.
A Magyar Innovációs Szövetség 2013. június 10-11-én, az Akvárium Klubban a két fiatalon kívül bemutatja az idei Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legtehetségesebb fiataljait, akik közül kerülnek ki a következő évi nemzetközi versenyeken szereplő fiatalok.
Vissza A lap tetejére

MAFITUD-tag nyert az amerikai innovációs versenyen

Juhász Márton, aki a X. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen az "Új kibernetikus végtag-helyettesítő eljárás kidolgozása és az eredmény modellezése" c. projektjével második helyezést ért el (MAFITUD-tag), nyerte meg az áprilisában, a budapesti Design Terminálban megrendezett Singularity University közép-európai innovációs versenyének döntőjét.

A versenyre olyan találmányok nevezését várták, amelyek három év alatt egymillió ember életminőségét képesek javítani. A 65 pályaműből 11 projekt jutott a regionális döntőbe, s kettő nyert el 25 ezer dolláros ösztöndíjat és részvételi lehetőséget a 2009-ben, a NASA Szilícium-völgyi kutatóközpontjában alapított Singularity University három hónapos képzésére.
A versenyen elnyert ösztöndíj lehetőséget biztosít befektetők felkutatására és kapcsolatépítésre is.

Juhász Márton nyertes munkája, a GyroSet egy headset, amivel a nyaktól lefelé bénák képesek kommunikálni és közlekedni. Egy olcsó és valamennyi okostelefonban megtalálható giroszkópot - helyzet- és gyorsulásérzékelőt - épített headsetébe. Ami a telefonban a képernyő elfordítását érzékeli, itt a fej elmozdítását.
Vissza A lap tetejére

Tresorit sajtótájékoztató

2013. április 10-én, a budapesti Kaptárban tartott sajtótájékoztatót a Tresorit Kft, amelyen a Magyar Innovációs Szövetség képviseletében dr. Antos László, ügyvezető igazgató vett részt.

A Tresorit egy titkosított, felhőalapú tárhely és fájlmegosztó szolgáltatás, melyet egy hazai kriptográfusokból álló csapat fejleszt. Megosztható titkosítását a csapat fiatal alapítói fejlesztették ki tagszervezetünk, a Műszaki Egyetem CrySyS Laboratóriumában, egy nemzetközileg elismert IT biztonsági kutatóintézetben.

A magyar IT-biztonsági startup, a Tresorit ügyvezető igazgatója Lám István, a 17. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjazott versenyzője, MAFITUD-tag.
A cég annyira bízik felhőalapú tároló és megosztó szolgáltatásában, hogy a sajtótájékoztatón felhívást tettek közzé: április 15-étől kezdve 10 000 dolláros pénzdíjat ajánlanak fel annak a hackernek, aki egy biztonsági megoldásukkal védett "trezorból" kihozza az ott rejtett dokumentumot.
Vissza A lap tetejére

Intel ISEF 2013

Phoenixben, Arizona államban rendezik meg idén május 12-17. között az Intel International Science and Engineering Fair (ISEF) c. versenyt. Az Intel ISEF célja, hogy elismerje és díjazza a világ legélesebb elméjű középiskolai fiataljait, és tudományos és technológiai ismereteik további tökéletesítésére buzdítsa őket. Az Intel ISEF az egyes országokban rendezett tudományos versenyek olimpiája.

A többlépcsős selejtező versenyek alapján ma már mintegy 1500 fiatalt (közel 1000 projekt) hívnak meg a rendezvényre az USA összes államából, valamint további 70 országból, melynek fiataljai 1995 óta vesznek részt a versenyen.

A Magyar Innovációs Szövetség az Intel ISEF-re Papp Gergelyt nevezte, aki a 21. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen fődíjban részesült "Rezonanciális-tölcsérű neodym hangszóró" című munkájával. Papp Gergelynek nagyobb érzékenységet, jobb hangminőséget, valamint jóval nagyobb hangnyomást sikerült elérnie új típusú hangszórójával, a frekvencia átvitele is sokkal szélesebb a szokásosnál.
Vissza A lap tetejére

I-SWEEEP 2013

70 országból, közel 440 projekt részvételével idén májusban is megrendezik Houstonban, Texas államban az I-SWEEEP International Science Olympiad c. nemzetközi ifjúsági tudományos versenyt.

A 2008-ban első alkalommal megrendezett verseny küldetése, hogy felkeltse az érdeklődést a fenntarthatósággal kapcsolatos problémák iránt. A versenyen két korcsoportban és három kategóriában indulhatnak a 9-12 osztályos középiskolás fiatalok. A három kategória: az energia, a mérnöki tervezés és a környezet, melyek mindegyikében korcsoportonként arany, ezüst és bronz érmet ítélnek oda.

A Magyar Innovációs Szövetség a versenyre benevezte Szalóki Csabát, aki a 21. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen II. helyezést ért el, "Lapgát" című munkájával.
A horganyzott lemezből készíthető, egyszerű kivitelezésű lapgát szerkezetéből adódóan viseli el a hidrosztatikai nyomás által kifejtett feszültséget, gyorsan szétnyitható, könnyen szállítható és mozgatható szerkezet, használata speciális képesítést sem igényel.
Vissza A lap tetejére