MAFITUD tagoknak

Azonosító:

Jelszó:

Készítette: VISUALIA
Hírek
2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005

Intel ISEF 2013

Phoenixben, Arizona államban rendezik meg idén május 12-17. között az Intel International Science and Engineering Fair (ISEF) c. versenyt. Az Intel ISEF célja, hogy elismerje és díjazza a világ legélesebb elméjű középiskolai fiataljait, és tudományos és technológiai ismereteik további tökéletesítésére buzdítsa őket. Az Intel ISEF az egyes országokban rendezett tudományos versenyek olimpiája.

A többlépcsős selejtező versenyek alapján ma már mintegy 1500 fiatalt (közel 1000 projekt) hívnak meg a rendezvényre az USA összes államából, valamint további 70 országból, melynek fiataljai 1995 óta vesznek részt a versenyen.

A Magyar Innovációs Szövetség az Intel ISEF-re Papp Gergelyt nevezte, aki a 21. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen fődíjban részesült "Rezonanciális-tölcsérű neodym hangszóró" című munkájával. Papp Gergelynek nagyobb érzékenységet, jobb hangminőséget, valamint jóval nagyobb hangnyomást sikerült elérnie új típusú hangszórójával, a frekvencia átvitele is sokkal szélesebb a szokásosnál.
Vissza A lap tetejére

I-SWEEEP 2013

70 országból, közel 440 projekt részvételével idén májusban is megrendezik Houstonban, Texas államban az I-SWEEEP International Science Olympiad c. nemzetközi ifjúsági tudományos versenyt.

A 2008-ban első alkalommal megrendezett verseny küldetése, hogy felkeltse az érdeklődést a fenntarthatósággal kapcsolatos problémák iránt. A versenyen két korcsoportban és három kategóriában indulhatnak a 9-12 osztályos középiskolás fiatalok. A három kategória: az energia, a mérnöki tervezés és a környezet, melyek mindegyikében korcsoportonként arany, ezüst és bronz érmet ítélnek oda.

A Magyar Innovációs Szövetség a versenyre benevezte Szalóki Csabát, aki a 21. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen II. helyezést ért el, "Lapgát" című munkájával.
A horganyzott lemezből készíthető, egyszerű kivitelezésű lapgát szerkezetéből adódóan viseli el a hidrosztatikai nyomás által kifejtett feszültséget, gyorsan szétnyitható, könnyen szállítható és mozgatható szerkezet, használata speciális képesítést sem igényel.
Vissza A lap tetejére

Google Trailblazer Award

2012. november 29-30. között Szabó Lóránt Zsolt, MAFITUD-tag, a 21. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny Google-különdíjasa a cég európai központjába, Zürichbe látogatott.

Szabó Lóránt Zsolton kívül a programra összesen 18 fiatal résztvevő érkezett, Svájcból, Németországból, Írországból, Romániából és Angliából. A program irodalátogatással kezdődött, majd a diákok a Google számos osztályáról hallhattak előadásokat. A magyar résztvevő számára a legérdekesebb a biztonsági csapat bemutatkozása volt, a hackerek és a biztonsági szakemberek közötti folytonos harc bemutatása.

A szakmai jellegű előadások mellett, utolsó programként minden résztvevő mellé kijelöltek egy-egy mentort az ott dolgozók közül, akiktől első kézből tudhatták meg, milyen is a Google-ben szoftvermérnökként dolgozni.
Vissza A lap tetejére

Stockholm International Youth Science Seminar

A Magyar Innovációs Szövetség a 2012. december 4. és 11. között megrendezett Stockholm International Youth Science Seminarra és az azt lezáró Nobel-díj kiosztási ceremóniára és bankettre Galgóczi Gábor, MAFITUD-tagot delegálta. Galgóczi Gábor "Exoszoláris bolygókat tartalmazó rendszerek vizsgálata fedési módszerrel" című pályamunkájával kapott első díjat a 2011/2012 évi Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

19 országból 24, 17-24 év közötti fiatal vehetett részt a szemináriumon pl. az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Dél-Afrikából, Kínából, Japánból, ill. Ázsia és Európa több országából.

A Nobel-hét keretében a fiatalok meghallgathatták az idei Nobel-díjasok előadásait:
- Mo Yan irodalmi estjét,
- Sir John B. Gurdon és Shinya Yamanaka orvostudományi Nobel-díjasok sajtókonferenciáját,
- Serge Haroche és David J. Wineland fizika előadását, valamint
- Robert J. Lefkowitz és Brian K. Kobilka kémia előadását.

Ezenkívül ellátogathattak a Nobel Múzeumba, ahol többek között Bárány Róbert kiállított oklevelét is láthatták, valamint a Karolinska Institute-ban részt vehettek egy laborlátogatáson.

A fiatalok is megtartották előadásaikat a svéd természettudományi tagozatos gimnáziumok tanulóinak. A nap során kb. 600 diák fordult meg az előadóteremben, a prezentációk mellett egyéni beszélgetésre is volt lehetőség az érdeklődőkkel.

A legnagyobb megtiszteltetés azonban mégis az utolsó két este volt. December 9-én részt vettek egy fogadáson minden idei és néhány korábbi Nobel-díjas társaságában, ahol lehetőségük nyílt a díjazottakkal való beszélgetésre is. Többek között James Watson, a DNS egyik felfedezője is tiszteletét tette az idei ünnepségen.

December 10-én pedig a stockholmi Concert Hall-ban részesei lehettek a Nobel-díj kiosztási ceremóniának, majd a Városházán a bankettnek.
Vissza A lap tetejére

Tehetséges fiatalok az Európai Parlamentben

A Magyar Innovációs Szövetség delegáltjaként Köpenczei Gergő, Mafitud-tag, 2012. november 20. és november 22. között az Európai Parlamentbe (EP), Strasbourgba utazott egy 11 fős csoport tagjaként, ahol dr. Gál Kinga képviselőasszony vendégei voltak. Az Európai Parlamentben dr. Gál Kinga képviselőasszony a kezdeményezője egy deklarációnak a tehetségtámogatás kulcsszerepéről,  Európa jövője szempontjából.

Annak érdekében, hogy a plenáris ülések miatt ott tartózkodó EP képviselők közül minél több megismerje a deklarációt, a Budapesti Európai Tehetségközpont kiemelkedő eredményt elérő diákok közreműködését kérte. Már az első napon, az EP épületében irodáról irodára jártak a diákok, hogy a dokumentumot a képviselőknek, ill. asszisztensüknek bemutassák és támogatásukat kérjék, a kitartó munka eredményeként közel 90 aláírást gyűjtöttek össze.
Vissza A lap tetejére

22. IFJÚSÁGI TUDOMÁNYOS ÉS INNOVÁCIÓS TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY (2012/2013-as tanév)

Találd fel magad!

Kik indulhatnak? - Egyénileg vagy kétfős csapatba szerveződve pályázhat minden 1992. október 1. és 1999. augusztus 31. között született fiatal. Egyetemisták, főiskolások közül csak elsőévesek vehetnek részt a versenyen, akkor, ha a munkájukat az egyetem, főiskola megkezdése előtt elkezdték. Pályázhatnak határon túli magyar fiatalok is.

Mit lehet nyerni?
I. díj: (max. három) havi 30 000 Ft-os ösztöndíj egy évig
II. díj: (max. három) havi 20 000 Ft-os ösztöndíj egy évig
III. díj: (max. négy) havi 10 000 Ft-os ösztöndíj egy évig
a fiatalok szakmai, tudományos továbbfejlődésének támogatására.

A legfiatalabb díjazott megkapja a Siemens Zrt. 100 000 Ft-os, egyösszegű Junior Ösztöndíját is. A legjobb pályamunkát beadott határon túli pályázó a Magyar Innovációs Szövetség egyösszegű, 100 000 Ft-os ösztöndíját kapja meg.
Az első és második helyezett fiatalokat segítő egy-egy tanár egyszeri 100 000 Ft-os ösztöndíjban részesül.
Az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 1-3. helyezettjei a felsőoktatási intézmények döntése alapján 20 többletpontot kaphatnak a felvételi eljárás folyamán.

A legjobb három pályázat lehetőséget kap 2013. szeptember 17-22. között Prágában, az EU által, rendezendő "Fiatal Tudósok Versenyén" való részvételre, ahol további értékes pénz- és különdíjakat lehet nyerni (3500-7000 euró).
A versenyen kiválasztott tehetséges fiatalok további nemzetközi versenyen, utazásokon vehetnek részt, többek között pl. a nagy teljesítményű és felhasználóbarát számítástechnikai projektet kidolgozó pályázók közül 2 fő a Google zürichi központjába látogathat.

Mivel lehet nevezni? - Pályázni lehet műszaki, természettudományi, informatikai, környezetvédelmi, valamint matematikai területről bármilyen innovatív alkotással, találmánnyal, kutató vagy fejlesztő, ill. tudományos munka eredményével. A versenyen bármilyen egyéb versenyre vagy pályázatra készített pályamunkával, ill. műszaki alkotással is részt lehet venni.

Hogyan kell jelentkezni? - A kidolgozandó vagy megoldandó feladat max. 2 oldalas vázlatát doc formátumban kell eljuttatni e-mailben 2013. január 7-én, 15 óráig beérkezően.

A nevezésnek tartalmaznia kell: a kiválasztott kutatási vagy fejlesztési témát, a megoldásra irányuló javaslatot, az elérendő célt, a konkrét megvalósítás módját,
továbbá: a résztvevő(k) nevét, születési időpontját, lakcímét, telefonszámát, e-mail címét, nyelvtudását; iskolájának (munkahelyének) nevét és címét; a konzulens, vagy felkészítő tanár nevét, lakcímét, e-mail címét és telefonszámát.

Kik döntenek? - A pályázat elfogadásáról a tudományos vagy műszaki cél, ill. színvonal és a kidolgozhatóság figyelembevételével határoz a bírálóbizottság. A döntésről minden pályázó értesítést kap 2013. február 11-ig. (A zsűri döntése végleges, fellebbezésnek helye nincs.)

Hogyan tovább? - Az I. fordulóban elfogadott pályázatok tudományosan megalapozott, részletes kidolgozását, ill. a fejlesztés eredményét 2013. május 3-án, 15 óráig beérkezően kell beküldeni a verseny titkárságára. Csatolni lehet a bemutatást elősegítő saját készítésű modelleket, műszaki megoldásokat, kísérleti berendezéseket.

Mit értékelnek? - A probléma megközelítésének eredetisége és kreativitása; a kidolgozás alapossága, ill. tudományos értéke; az írásos anyag, ill. műszaki alkotás (vagy modell) színvonala, ill. az elkészített eszköz működőképessége; a projekt befejezettsége (koncepció, konklúzió) és hasznosíthatósága; az eredmények világos értelmezése.

Egyéb tudnivaló? - A bemutatásra alkalmas pályaműveket 2013. júniusában kétnapos kiállításon tekinthetik meg az érdeklődők, ill. szeptemberben is bemutatásra kerülnek a Kutatók Éjszakáján. Az ünnepélyes díjátadásra a júniusi kiállítás megnyitóján kerül sor.
A pályázatok kidolgozását vállalatok, intézmények anyagilag támogathatják. A verseny szervezői közreműködnek az indo­kolt költségek megtérítésében.

A verseny fővédnöke:
Dr. Hoffmann Rózsa, államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma

A verseny Társ-fővédnöke:
Németh Lászlóné, miniszter, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

A projekt a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból nyújtott főtámogatással valósul meg.

A Verseny támogatói: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Iparfejlesztési Közalapítvány, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, Puskás Tivadar Közalapítvány, Magyar Telekom Nyrt., B. Braun Medical Kft., GE Hungary, Paksi Atomerőmű Zrt., Google, Intel
Siemens Zrt., Ericsson Magyarország Kft., EGIS Gyógyszergyár Nyrt., Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt., 77 Elektronika Kft., Innomed Medical Zrt., Sanatmetal Kft., NI Hungária Software és Hardware Kft., Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége, Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, DBH Investment Zrt., Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége

Médiatámogatók:
Főtámogató: MTVA
Támogató: Világgazdaság, Technika Műszaki Szemle

A pályázatok beérkezési helye (a pályázattal kapcsolatban érdeklődni lehet):
Magyar Innovációs Szövetség - 1036 Budapest, Lajos u. 103.,
tel.: 430-3330, fax: 240-7020; e-posta: innovacio@innovacio.hu;
részletes felhívás: www.innovacio.hu,
A verseny titkára: Riba Nikolett, marketing menedzser
Vissza A lap tetejére

Sci-Preneurship

2012. október 22-23. között, Barcelonában második alkalommal rendezték az Intel és a JA-YE Europe közös szervezésében a "Sci-Preneurship" 24 órás tudományos és üzleti versenyt. A megmérettetésen négy fős csapatok vettek részt, melybe a szervezők véletlenszerűen sorsolták bele a 20 országból érkező 32 résztvevőt, így két-két, a JA-YE üzleti terv versenyen, valamint Intel ISEF tudományos olimpián már bizonyított diákot. Magyarországot Köpenczei Gergő MAFITUD-tag képviselte, akit a Magyar Innovációs Szövetség delegált, mint az idei ISEF verseny 4. helyezettjét.
 
Az idei évben "Smart City" témában kellett a versenyzőknek egy, a környezetüket érintő valós problémát azonosítani, melyre a természettudományok felhasználásával egy működőképes, gazdaságilag megtérülő, a társadalomra pozitív hatást gyakorló választ kellett kidolgozniuk, üzleti terv formájában.

A győztes csapat tagjai Sara Tengvall Farsi (Svédország), Ivana Smutna (Csehország), Joao Ramos (Portugália) és Nills Franssens (Belgium) voltak, akik a betegek metabolizmusának gyors mérésével, személyre szabottabb ellátást tudtak biztosítani, a gyógyszeradagok megfelelő
Vissza A lap tetejére

Magyar Fiatal Tudósok Társaságának 11. Országos Találkozója

2012. szeptember 7-én tartották a Magyar Fiatal Tudósok Társasága (MAFITUD) 11. országos találkozóját a Makadám Mérnök Klubban, Budapesten. A Magyar Fiatal Tudósok Társaságát 2005-ben alapították az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjazottjai. A fiatal tehetségek által létrehozott társaság célkitűzése, hogy segítse a fiatalok érvényesülésének megkönnyítését, az innovációs szemlélet elterjesztését.

Az idei találkozó mottója a "Magyar Innovációs Klub bemutatkozás" volt. A rendezvényt Dr. Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke és Zettwitz Sándor, a Magyar Innovációs Klub elnöke nyitotta meg. Dr. Szabó Gábor kiemelte, az országos találkozók pótolhatatlan tapasztalatcserét jelentenek az Ifjúsági Verseny nyerteseinek. Zettwitz Sándor pedig bemutatta a MAFITUD testvérintézményekét jellemzett Innovációs Klubot.

Elsőként Burus Tünde, vezetőségi tag számolt be a MAFITUD múlt évi tevékenységéről, többek között arról, hogy 2011-ben, első alkalommal került megrendezésre a "Sci-Preneurship" 24 órás verseny Brüsszelben, amelyen Varga Róbert, MAFITUD-tag csapata első díjban részesült. Az elmúlt egy év során összesen 15 MAFITUD-tag vett részt nemzetközi versenyen, mérte össze tudását a külföldi versenyzőkkel, s ért el sok esetben kimagasló eredményt.

A tagok közül Köpenczei Gergő és Énekes Péter, a 2010/2011. évi jubileumi, 20. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen második, valamint a Nemzetközi Tudományos és Innovációs Versenyen IV. helyezést elért versenyzői mutatkoztak be. A fiatalok színes előadásukban mutatták be a munkájukat, a nemzetközi versenyen szerzett tapasztalataikat és az azt követő "utórezgéseket". Mindketten kiemelték, hogy a legmegtisztelőbb volt számukra a köztársasági-elnöki díszvacsora, amin felkészítő tanárukkal együtt vehettek részt.

Ezt követően az "idősebb generációt képviselve" Sántha Hunor, az 1992-es és 1993-as Ifjúsági Verseny III., ill. az 1994-es Ifjúsági Verseny II. helyezettje mutatkozott be. Érdekesség, hogy az orvosként, majd orvosbiológiai mérnökként végzett tehetség végül a Ph.D-t villamosmérnökként szerezte meg. A BME-Elektronikai Technológiai Tanszékének docense jelenleg önálló laborban saját beosztottakkal dolgozik. Beszámolt a legjelentősebb eredményeiről, s inspirációként első saját szabadalmi bejegyzését is megmutatta a fiatalabb tagoknak. Végezetül pedig a csapatmunka fontosságára hívta fel a figyelmet.

A szakmai rész Bayer Gábor, a 77 Elektronika Műszeripari Kft. fejlesztési igazgatójának a "Cégformáló innováció - Egy új technológia, ami megváltoztatta a 77 Elektronika Műszeripari Kft. életét" c. előadásával kezdődött. A 2007-es Ipari Innovációs Díjában, és a 2000-es Innovációs Nagydíjban részesült cég vércukormérőket és vizelet analizátorokat gyárt, s az elmúlt 20 év alatt kétszer is megújult, mind szervezeti szinten, mind gondolkodásmódban, cégvezetésben. Az 1986-ban csupán 4 fős családi vállalkozás jelenleg több mint 350 főt foglalkoztat, s a világ élvonalában vannak. Mivel a legélenjáróbb technológiával rendelkeznek, nem félnek a másolástól, így a kínai piacra is nagyobb mennyiségben exportáltak már. A tanulságos beszámolót kérdések zárták, amiből kiderült, hogy az egyik legfontosabb a termékek értékesítésekor a hozzáadott érték, amellyel mind a magánszemélyek, mind a laborok igényeit ki tudják elégíteni.

A szakmai részt Katona Gergely, a Femtonics Kft. ügyvezetőjének "Tudományból tudományt" c. előadása zárta. Érdekes szemszögből mutatta be a "jövő számítástechnikájaként" aposztrofált idegtudományt. Bemutatásra került a kétfoton mikroszkópos laboratórium és maga a kifejlesztett mikroszkóp is, amelyért a kutatók elnyerték az SZTNH 2011. évi Innovációs Díját is. A feltalálók saját céget hoztak létre kutatásuk finanszírozása végett, s mivel az új találmányt már számos kutatóhely használja, a termék fejlesztése folyamatos, így a cég egyre több tudományos referenciával rendelkezik. Végezetül az ügyvezető szintén kiemelte a hozzáadott érték jelentőségét, ami a cég jövőképében központi szerepet tölt be, ezáltal forradalmasítva az epileptológiai gyógymódokat.

Az elhangzott előadások letölthető a MAFITUD honlap "Találkozók" menüpontja alatt.
A találkozót kötetlen beszélgetés és vacsora zárta.
Vissza A lap tetejére

24. EU Fiatal Tudósok Versenye

Papp Gergely, Hollós Ádám és Ludmány Balázs képviselheti Magyarországot szeptember 21-26. között, Pozsonyban a "24. EU Contest for Young Scientists" döntőjében, a 21. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny zsűrijének döntése értelmében.

A versenyzők negyedik, egyben utolsó szakmai felkészítését dr. Antos László, ügyvezető igazgató, Ivánka Gábor, a verseny zsűrijének tagja, a delgáció vezetője és Balassi Márton István, a 22. EU Fiatal Tudósok Versenyének első helyezettje tartotta, 2012. szeptember 13-án, Szövetségünk székhelyén.
Vissza A lap tetejére

21. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb pályamunkái

A legnagyobb tudományos ismeretterjesztő fesztivál, a Kutatók éjszakája idei programjaira 2012. szeptember 28-án, pénteken kerül sor.

Az Ericsson Magyarország Kft., mint a Kutatók éjszakája nagyvállalati partnere és az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny egyik szponzora idén is biztosítja, hogy az Ericsson Kutatás-fejlesztési Központjában tartandó programok között szerepeljen a 21. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb pályamunkáinak kiállítása is.

A tizenéves fiatalok saját standjaikon poszterek, prototípusok és egyéb szemléltető eszközök segítségével mutatják be pályamunkáikat, többek között egy teljesen új elektronikai megoldást tartalmazó, saját szabadalommal védett hangszórót, egy új elven működő optikai földrengés-előrejelzőt, a számítógépes hibaüzenetek mélylélektanát vizsgáló üzenetkezelő rendszert, illetve egy intelligens ökoházat. A résztvevők ezen kívül kipróbálhatnak még hallássérülteknek kifejlesztett játékkonzolt, egy légzésvezérelt számítástechnikai egeret, de akár egy kerékpáros balesetvédelmi ruhát is magukra ölthetnek.

A fiatal tehetségek munkáit 16:00 és 22:00 között, a 1117 Budapest, Irinyi József u. 4-20. sz. alatti központ földszintjén tekinthetik meg térítésmentesen az érdeklődök.
Vissza A lap tetejére

„Magyar Innovációs Klub bemutatkozása”

Magyar Fiatal Tudósok Társasága (MAFITUD) 11. országos találkozóját 2012. szeptember 7-én tartja, a Makadám Mérnök Klubban (1024 Budapest, Lövőház u. 37.).

Tervezett program:

16.00 – 16.05 Köszöntők:
Dr. Szabó Gábor, elnök, MISZ
Zettwitz Sándor, elnök, Magyar Innovációs Klub
16.05 – 16.15 Burus Tünde, vezetőségi tag: a MAFITUD elmúlt évi tevékenysége
16.15 – 16.25 Köpenczei Gergő, MAFITUD-tag bemutatkozása
16.25 – 16.35 Énekes Péter, MAFITUD-tag bemutatkozása
16.35 – 16.45 Sántha Hunor, MAFITUD-tag bemutatkozása
16.45 - 17.05 Bayer Gábor, fejlesztési igazgató, 77 Elektronika Műszeripari Kft.:
Cégformáló innováció
17.05 - 17.10 Kérdések
17.10 - 17.30 Lévai Gábor, ügyvezető igazgató, Meta-MPI Kft.:
Egy kis magyar cég a világ élvonalában - innováció, mint kitörési stratégia
17.30 - 17.35 Kérdések
17.35 - 17.55 Katona Gergely, ügyvezető, Femtonics Kft.:
Tudományból tudományt
17.55 - 18.00 Kérdések
18.00 - Fogadás

A találkozót, melyen MAFITUD-tagok, ill. meghívott vendégek vehetnek részt, vacsora követi.
Vissza A lap tetejére

London International Youth Science Forum (LIYSF)

2012. augusztus 16. és augusztus 30. között a LIYSF már 54. alkalommal került megrendezésre. A programok helyszínéül az Imperial College of London szolgált. 46 ország, majdnem 350 fiatal tudós-jelölttel képviseltette magát a rendezvényen. Magyarországról egy MAFITUD-tag vett részt a diákfórumon, Kecsenovity Egon, aki a 20. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen 3. helyezést ért el "Hőlégmotoros napkollektor rendszer" című pályamunkájával.

Az idei év fő témája az emberi bolygó volt: terítékre kerültek a globális felmelegedés és energiagazdálkodás problémái, egyszerű fizikai effektusok mai, modern, sokszor meghökkentő felhasználása, valamint a legújabb fizikai-kémiai eredmények bemutatása, jövőt meghatározó szerepe; ugyanakkor a szabadon választható programok keretei között szinte minden tudományágon belül voltak bemutatóórák és előadások. A diákok betekintést nyerhettek a londoni egyetemi rendszer működésébe és a kutatói munka által kínált lehetőségekbe is, valamint az Oxford-i és Cambridge-i egyetemek meglátogatása is újabb perspektívákat nyitott meg a résztvevők számára.
 
Ahogy az eddigi évek során, egyik este a fiatalok bemutathatták kutatási területüket, eredményeiket egy poszter segítségével. Az idei év újítása volt, hogy az aznapi neves előadók minden munkát megnéztek, osztályoztak, és a legjobb tíz lehetőséget kapott, hogy másnap este az egész diáksereg és további érdeklődők előtt egy egyetemi előadóteremben, tíz percben bemutathassa munkáját. A Magyarországot egyedül képviselő Egon sikeresen bejutott a legjobb  tízbe.

A diákkonferencián az ifjú kutatók a múzeumi gyűjteményeken (Science Museum, National History Museum, British Museum stb.) keresztül, szakértők segítségével közvetlenül megismerkedhettek azokkal a témákkal, amelyek eddigi tanulmányaik során csak "száraz" tankönyvi adatok voltak.
A két hét során a 46 ország képviselőit, a rengeteg eltérő szokás, életstílus, vallás és kulturális különbözőségek ellenére, közös cél hajtotta: megismerni a tudomány csodás világát.
Vissza A lap tetejére

Díszvacsora a Sándor-palotában

Köpenczei Gergő és Énekes Péter, Áder János, köztársasági elnök meghívásának eleget téve, július 3-án vett részt díszvacsorán a Sándor-palotában, felkészítő tanárukkal, Dr. Katz Sándorral, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium matematika tanárával együtt.

A meghívást a fiatalok azzal érdemelték ki, hogy a világ legnagyobb tehetségkutató versenyén, a Nemzetközi Tudományos és Innovációs Versenyen (Intel ISEF), májusban a legjobb 4 között végeztek Pittsburgh-ben (USA), "Az s(n) számelméleti függvény használhatósága kódolási célokra" c. pályázatukkal. Az ISEF-en való részvételükre a Magyar Innovációs Szövetség által rendezett Ifjúsági Tudományos és Innovációs Versenyen elért díjuk jogosította fel őket.
Forrás: KEH

A Sándor-palota Tükrös Termében rendezett vacsora vendége volt még Dr. Szemerédi Endre, az idei Ábel-díjat nyert matematikaprofesszor is. A vacsorán különlegesebbnél különlegesebb fogások követték egymást, melyekhez világhírű magyar borokat kínáltak, a kávé elfogyasztására a Teraszon került sor, melyet kedélyes hangvételű beszélgetés tett felejthetetlenné a fiatalok számára.

Búcsúajándékként a résztvevők Dr. Obádovics J. Gyula professzor "Matematika" című könyvének számozott, dedikált, díszkiadású példányát vihették haza.
Vissza A lap tetejére

24. EU Fiatal Tudósok Versenye

A 21. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny zsűrijének döntése értelmében a 2012. szeptember 21-26. között, Pozsonyban megrendezésre kerülő "24. EU Contest for Young Scientists" döntőjében az alábbi három, első helyezett pályázat képviselheti Magyarországot:
- Rezonanciális-tölcsérű neodym hangszóró (pályázó: Papp Gergely)
- Optikai szeizmográf (pályázó: Hollós Ádám)
- A hibaüzenetek mélylélektana (pályázó: Ludmány Balázs)

A versenyzők első szakmai felkészítését dr. Antos László, ügyvezető igazgató, Ivánka Gábor, a verseny zsűrijének tagja és Balassi Márton István, a 22. EU Fiatal Tudósok Versenyének első helyezettje tartotta, 2012. június 26-án, Szövetségünk székhelyén. A megbeszélésen a fiatalok által készítendő poszterről, illetve a versennyel kapcsolatos feladatokról esett szó.
Vissza A lap tetejére

Stockholm International Youth Science Seminar

A Magyar Innovációs Szövetség, mint a Stockholm International Youth Science Seminar (SIYSS) magyarországi képviselője 2002 óta minden évben delegálhat egy fiatal magyar kutatót a Nobel-díj átadási ünnepségre és az azt megelőző egyhetes stockholmi tudományos fórumra.

Az idei kiválasztásra 2012. június 4-án került sor, Szövetségünk székhelyén. Nyolc fiatal meghallgatása után a MISZ által felkért négyfős zsűri döntött a részvételről. A zsűri tagjai voltak:
- dr. Kroó Norbert, akadémikus, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat elnöke;
- dr. Madarász Emília, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet kutatócsoport-vezetője;
- Balassi Márton István, az ELTE és BME hallgatója, a 2010. évi SIYSS magyar résztvevője;
- Biró Enikő, a SOTE hallgatója, a 2011. évi SIYSS magyar résztvevője.

A döntés értelmében a 2012 decemberében megrendezésre kerülő 37. Stockholm International Youth Science Seminar magyar résztvevője Galgóczi Gábor, az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium diákja.
Vissza A lap tetejére

23. Nemzetközi Élővilág Kutató Hét

A Schweizer Jugend Forscht, fiatal kutatókat támogató szervezet a Svájci Nemzeti Parkban, Valchavában, 2012. június 23-30. között idén is megrendezi a Nemzetközi Élővilág Kutató Hetet.

Az eseményen a Magyar Innovációs Szövetség delegáltjaként Czinke László, az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny III. díjban részesített fiatalja, a Debreceni Egyetem tanulója vehet részt. A kutató hét többi résztvevője Szlovákiából, Németországból, Csehországból, Máltáról, Svédországból, Észtországból, Portugáliából és Luxemburgból érkezik.

Az egyhetes tábor alatt a résztvevők választanak egy saját kutatási témát az ökológia, a növények vagy az állatok viselkedésével kapcsolatban. Megfigyeléseket végeznek, adatokat gyűjtenek, rendszerezik és elemzik azokat, majd egy tanulmányban és egy előadásban ismertetik eredményeiket.
Vissza A lap tetejére

I-SWEEEP 2012

Az 5. fenntarthatósági olimpiát (I-SWEEEP, International Sustainable World Project Olympiad) 2012. május 2-7. között rendezték meg Houstonban, Texas államban. A 70 országból kiválasztott több mint 700 fiatal között Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség által, a 20. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen III. helyezést elérő Kormányos Ákos képviselte.
A világversenyen, 440 projekt közül Kormányos Ákos "Új fejlesztésű biofilterek alkalmazása a szennyvíz-tisztításban" című munkájával kiemelt elismerésben részesült.
Vissza A lap tetejére

A világ legnagyobb tehetségkutató versenyén
magyar fiatal matematikusok a legjobb 4 között


Május 20-án, vasárnap este hazaérkeztek Pittsburgh-ból (Pennsylvania, USA) azok a magyar fiatalok, akik a 2012. május 13-18. között megrendezett, Nemzetközi Tudományos és Innovációs Versenyen (Intel ISEF) vettek részt. Az idén 70 országból már több mint 1500, 21 év alatti fiatalt hívtak meg erre a fiatal tudósok olimpiájára.

A 2010/2011. évi jubileumi, 20. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen még csak második díjban részesült fiatalok, Énekes Péter és Köpenczei Gergő időközben továbbfejlesztették tudományos munkájukat, és ezért a Magyar Innovációs Szövetség biztosította részükre, hogy a 2012. évben az Intel ISEF-en ők képviselhessék Magyarországot. A versenyre a fiatalokat felkészítette és elkísérte Ivánka Gábor, az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen zsűritagja.
Az Intel ISEF rendezvény kétlépcsős. A benevezett versenyzőktől a nemzetközi zsűri egy legfeljebb 10 oldalas angol nyelvű leírást kér előzetesen a projektről. Ezt követően a kiállítással egybekötött döntőn több, mint száz tudós, mérnök és matematikus személyes interjúk során győződik meg a versenyzők felkészültségéről, és alakítják ki a végleges sorrendet.

A két magyar fiatal, "Az s(n) számelméleti függvény használhatósága kódolási célokra" c. pályázatukkal matematikából a kiváló negyedik helyezést érték el, melynek eredményeként jelentős pénzjutalomban is részesültek.

A pályázók egy olyan egyirányú kódolás eljárását dolgoztak ki, amely az s(n) számelméleti függvény tulajdonságain alapszik. A kódolás általános értelemben véve egy olyan eljárás, amely egy adatsort egyezményes jelekké alakít. A kódolás lehet egyirányú és kétirányú. Az egyirányú kódolás egy algoritmus segítségével olyan "lenyomatot" készít egy adatsorból, amelyből semmilyen eljárással nem lehet helyreállítani az eredeti adatsort, azonban a lenyomat segítségével egyértelműen azonosítható. A visszafejthetetlenséget a függvény tulajdonságai biztosítják, az azonos lenyomatú adat készítésének megakadályozására saját módosításokat alkalmaztak az eljáráson. A fiatalok által kidolgozott módszer előnye, hogy a hardver fejlődésével párhuzamosan a kódolás biztonságos marad.

A Magyar Innovációs Szövetség 2012. június 11-12-én, a Csodák Palotájában, Budapesten, a 2012. évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny ez évi legtehetségesebb fiataljait be is mutatja, akik közül kell majd kiválasztani a következő nemzetközi versenyeken szereplő fiatalokat.
Vissza A lap tetejére

Intel® Business Challenge Europe 2012
Üzleti terv verseny hallgatók és fiatal vállalkozók számára


Amiért érdemes részt venni:
- 50 000 $ pénzdíj
- Szilícium-völgyi élmények
- világdöntő a Berkeley Egyetemen (CA)
- mentorálás, továbbképzés.
A résztvevők 18 és 34 év közötti hallgatók, PhD hallgatók vagy diplomások lehetnek. Kiemelt szakterületek: biotechnológia, nanotechnológia, szoftver, mobil alkalmazások, elektronika, robotika, energia és energiatermelés.

Nevezni egy új műszaki, tudományos ötlet üzleti terv összefoglalójával (angolul) lehet 2012. május 7-ig a www.intelchallenge.eu honlapon, ahol a versenyszabályzat és a pályázati dokumentumok elérhetőek!

A verseny három fordulóból áll:
1. május 7-ig a résztvevők a www.intelchallenge.eu oldalon a projekt összefoglalójával nevezhetnek,
2. a továbbjutó 100 legjobb ötlet szerzőit felkérik, hogy készítsenek üzleti tervet és egy bemutató videót.
3. A legjobb 20 tervet nemzetközi zsűri választja ki az Intel® Business Challenge Europe döntőjébe, amely 2012 őszén egy európai nagyvárosban lesz.

Az Intel® Business Challenge Europe győztesei kiutazhatnak az Intel® Global Challenge döntőjébe, melyet 2012 novemberében Berkeley-ben (CA) rendeznek meg. A világdöntőbe jutottak versenyezhetnek a 100 000 $ pénznyereményért és lehetőségük lesz arra, hogy "eladják" az ötleteiket a Szilícium-völgy befektetőinek.

További infó: Magyar Innovációs Szövetség (www.innovacio.hu), tel.: 1-430-3330
Vissza A lap tetejére

Magyar diákok sikere Asztanában

Magyarország csapata először vett részt a 46. Nemzetközi Mengyelejev Diákolimpián, Kazahsztán új fővárosában, Asztanában. A versenyt április 23-30. között a Nemzetközi Kémiai Diákolimpia felkészülési idejében rendezték meg, de feladatai tekintetében még annál is nehezebb és színvonalasabb volt. A háromfordulós, egy hetes versenyen elméleti és laboratóriumi problémák megoldását várták el a résztvevőktől, akik a magyar tanulmányi versenyek legjobbjai közül kerültek ki.

A négytagú magyar csapat minden tagja érmet szerzett, átlagpontjaik alapján a résztvevő 18 ország közül csupán az orosz versenyzők előzték meg őket. Sályi Gergő, a budapesti Apáczai Csere János Gimnázium tanulója, aranyérmet szerzett, a 113 versenyző közül a második legtöbb pontot szerezve. Zwillinger Márton, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium, és Bolgár Péter, a tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium diákja ezüstérmet, Berta Dénes, a budapesti Apáczai Csere János Gimnáziumból pedig bronzérmet kapott.
Vissza A lap tetejére

Üzletiterv-író műhelytalálkozó és verseny

A Startup Underground (SUU) a Magyar Innovációs Szövetséggel közösen rendezi meg az üzletiterv-író műhelytalálkozóját, aminek a célja, hogy minél több hazai csapat indulhasson az Intel Business Challenge Europe versenyén.

A műhelytalálkozóra 2012. április 20-án, 18 órától kerül sor a BME „A” épületében (1111 Budapest, Egry József u. 20-22.).

A részvétel térítésmentes, de előzetes jelentkezéshez kötött, melyet az info@suu.hu e-mail címen kell megtenni.

Az Intel Business Challenge Europe versennyel kapcsolatban bővebb információ a Magyar Innovációs Szövetség titkárságán kérhető, a 430-330-as telefonszámon vagy az innovacio@nnovacio.hu e-mail címen.
Vissza A lap tetejére

I-SWEEEP 2012

70 országból, közel 440 projekt részvételével idén májusban is megrendezik Houstonban, Texas államban az I-SWEEEP International Science Olympiad c. nemzetközi ifjúsági tudományos versenyt.

A Magyar Innovációs Szövetség benevezte Kormányos Ákost, aki a 20. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen III. helyezést ért el, "Új fejlesztésű biofilterek alkalmazása a szennyvíz-tisztításban" című munkájával.

A 2008-ban első alkalommal megrendezett verseny küldetése, hogy felkeltse az érdeklődést a fenntarthatósággal kapcsolatos problémák iránt. A versenyen két korcsoportban és három kategóriában indulhatnak a 9-12 osztályos középiskolás fiatalok. A három kategória az energia, a mérnöki tervezés és a környezet, melyek mindegyikében korcsoportonként arany, ezüst és bronz érmet ítélnek oda.
Vissza A lap tetejére

Intel ISEF 2012

Pittsburghben, Pennsylvania államban rendezik meg idén májusban az Intel International Science and Engineering Fair (ISEF) c. versenyt.

Az Intel ISEF célja, hogy elismerje és díjazza a világ legélesebb elméjű középiskolai fiataljait, és tudományos és technológiai ismereteik további tökéletesítésére buzdítsa őket. Az Intel ISEF az egyes országokban rendezett tudományos versenyek világbajnoksága. A többlépcsős selejtező versenyek alapján ma már mintegy 1200 fiatalt (950 projekt) hívnak meg a rendezvényre az USA összes államából, valamint további 40 országból, köztük Magyarországról, melynek fiataljai 1995 óta vesznek részt a versenyen.

A Magyar Innovációs Szövetség Énekes Pétert és Köpenczei Gergőt nevezte az Intel ISEF-re. A pályázóink a 20. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen, 2. díjban részesültek "Az s(n) számelméleti függvény használhatósága kódolási célokra" című munkájukkal.
Vissza A lap tetejére