MAFITUD tagoknak

Azonosító:

Jelszó:

Készítette: VISUALIA
Hírek
2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005

21. IFJÚSÁGI TUDOMÁNYOS ÉS INNOVÁCIÓS TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY (2011/2012-es tanév)

Találd fel magad!

Kik indulhatnak? - Egyénileg vagy kétfős csapatba szerveződve pályázhat minden 1991. október 1. és 1998. augusztus 31. között született fiatal. Egyetemisták, főiskolások közül csak elsőévesek vehetnek részt a versenyen, akkor, ha a munkájukat az egyetem, főiskola megkezdése előtt elkezdték. Pályázhatnak határon túli magyar fiatalok is.

Mit lehet nyerni?
I. díj: (max. három) havi 30 000 Ft-os ösztöndíj egy évig
II. díj: (max. három) havi 20 000 Ft-os ösztöndíj egy évig
III. díj: (max. négy) havi 10 000 Ft-os ösztöndíj egy évig
a fiatalok szakmai, tudományos továbbfejlődésének támogatására.

A legfiatalabb díjazott megkapja a Siemens Zrt. 100 000 Ft-os, egyösszegű Junior Ösztöndíját is. A legjobb pályamunkát beadott határon túli pályázó a Magyar Innovációs Szövetség egyösszegű, 100 000 Ft-os ösztöndíját kapja meg.
Az első és második helyezett fiatalok által kijelölt egy-egy tanár egyszeri 100 000 Ft-os ösztöndíjban részesül.
Az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 1-3. helyezettjei a felsőoktatási intézmények döntése alapján 20 többletpontot kaphatnak a felvételi eljárás folyamán.

A legjobb három pályázat lehetőséget kap 2012. szeptember 21-26. között Pozsonyban, az EU által, rendezendő “Fiatal Tudósok Versenyén" való részvételre, ahol további értékes pénz- és különdíjakat lehet nyerni (3500-7000 euró).
A versenyen kiválasztott tehetséges fiatalok további nemzetközi versenyen, utazásokon vehetnek részt, többek között pl. a nagy teljesítményű és felhasználóbarát számítástechnikai projektet kidolgozó pályázók közül 2 fő a Google zürichi központjába látogathat.

Mivel lehet nevezni? - Pályázni lehet műszaki, természettudományi, informatikai, környezetvédelmi, valamint matematikai területről bármilyen innovatív alkotással, találmánnyal, kutató vagy fejlesztő, ill. tudományos munka eredményével. A versenyen bármilyen egyéb versenyre vagy pályázatra készített pályamunkával, ill. műszaki alkotással is részt lehet venni.

Hogyan kell jelentkezni? - A kidolgozandó vagy megoldandó feladat max. 2 oldalas vázlatát doc formátumban kell eljuttatni adathordozón vagy e-mailben 2012. január 9-én, 15 óráig beérkezően. A borítékon, illetve az e-maiben fel kell tüntetni, hogy "INNOVÁCIÓS VERSENY".

A nevezésnek tartalmaznia kell: a kiválasztott kutatási vagy fejlesztési témát, a megoldásra irányuló javaslatot, az elérendő célt, a konkrét megvalósítás módját,
továbbá: a résztvevő(k) nevét, születési időpontját, lakcímét, telefonszámát, e-mail címét, nyelvtudását; iskolájának nevét és címét; a konzulens, vagy felkészítő tanár nevét, lakcímét, e-mail címét és telefonszámát.

Kik döntenek? - A pályázat elfogadásáról a tudományos vagy műszaki cél, ill. színvonal és a kidolgozhatóság figyelembevételével határoz a bírálóbizottság. A döntésről minden pályázó értesítést kap 2012. február 10-ig. (A zsűri döntése végleges, fellebbezésnek helye nincs.)

Hogyan tovább? - Az I. fordulóban elfogadott pályázatok tudományosan megalapozott, részletes kidolgozását, ill. a fejlesztés eredményét 2012. május 4-én, 15 óráig beérkezően kell beküldeni a verseny titkárságára. Csatolni lehet a bemutatást elősegítő saját készítésű modelleket, műszaki megoldásokat, kísérleti berendezéseket.

Mit értékelnek? - A probléma megközelítésének eredetisége és kreativitása; a kidolgozás alapossága, ill. tudományos értéke; az írásos anyag, ill. műszaki alkotás (vagy modell) színvonala, ill. az elkészített eszköz működőképessége; a projekt befejezettsége (koncepció, konklúzió) és hasznosíthatósága; az eredmények világos értelmezése.

Egyéb tudnivaló? - A legjobb munkákat a pályázók a Duna TV "Heuréka, megtaláltam" c. külön-műsorában személyesen mutatják be. A bemutatásra alkalmas pályaműveket kétnapos kiállításon tekinthetik meg az érdeklődők 2012. júniusában, a Millenáris Parkban, ill. szeptemberben a Kutatók éjszakáján. Az ünnepélyes díjátadásra a kiállítás megnyitóján kerül sor.
A pályázatok kidolgozását vállalatok, intézmények anyagilag támogathatják. A verseny szervezői közreműködnek az indo­kolt költségek megtérítésében.

A verseny fővédnöke:
Dr. Hoffmann Rózsa, államtitkár, Nemzeti Erőforrás Minisztérium

A verseny társ-fővédnöke:
Dr. Matolcsy György miniszter, Nemzetgazdasági Minisztérium
Dr. Fellegi Tamás miniszter, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

A projekt a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból nyújtott főtámogatással valósul meg.

A verseny támogatói: Nemzeti Erőforrás Minisztérium, Iparfejlesztési Közalapítvány, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, Puskás Tivadar Közalapítvány, Magyar Telekom Nyrt., B. Braun Medical Kft., GE Hungary, Paks, Google
Siemens Zrt., Ericsson Magyarország, EGIS Gyógyszergyár Nyrt., Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt., 77 Elektronika Kft., Innomed Medical Zrt., Sanatmetal Kft., NI Hungária Software és Hardware Kft., 3DHISTECH Kft., Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége, Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, Covent Tőke Befektető Zrt., DBH Investment Zrt., Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége

Médiatámogatók: Duna TV, Világgazdaság, Millenáris Nonprofit Kft.

A pályázatok beérkezési helye (a pályázattal kapcsolatban érdeklődni lehet):
Magyar Innovációs Szövetség - 1036 Budapest, Lajos u. 103.,
tel.: 430-3330, fax: 240-7020; e-posta: innovacio@innovacio.hu;
részletes felhívás: www.innovacio.hu, ill. a -on;
A verseny titkára: Riba Nikolett, marketing menedzser
Vissza A lap tetejére

65. Magyar Örökség-díj

2011. december 17-én átadták a 65. Magyar Örökség-díjat a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében.

A díj célja, hogy felmutassa azokat az értékeket, amelyek a múltban és a jelenben is hozzájárultak, hozzájárulnak a nemzeti önbecsülés erősítéséhez, gazdagításához: a valódi szellemi, kulturális, tudományos, gazdasági értékek felismeréséhez, ami megalapozza a jövőt. A kitüntetettek egy oklevelet kapnak és egy – a magyar Szent Koronát ábrázoló – aranyjelvényt.

A díjátadási ünnepséget Hámori József professzor, a Magyar Örökség-díj Bírálóbizottságának elnöke nyitotta meg. Magyar Örökség-díjban részesült többek között Rátai Dániel MAFITUD-tag is, akit Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke méltatott. Rátai Dániel a díjat világhírű találmánya, a Leonar3Do megalkotásáért kapta, hogy azzal bekerüljön a „Magyarság Láthatatlan Szellemi Múzeumába”.
Vissza A lap tetejére

MAFITUD-tag Sopron Ifjú Tehetsége

2011. december 14-én, a soproni és Sopron környéki népszavazás 90. évfordulóján, a Hűség Napján, ünnepi ülés keretében adták át Sopron város legrangosabb elismeréseit a Soproni Városháza Dísztermében.

A város hagyományaihoz híven azok a személyek, közösségek kaphatnak elismerést, akik Sopron város hagyományainak, kultúrájának, megőrzéséért és ápolásáért, a város közigazgatásáért, szociális és egészségügyi ellátásáért, oktatásáért és sportjáért, tudományos és gazdasági életének fejlesztéséért maradandót alkottak és alkotnak.

Dr. Fodor Tamás polgármestertől, dr. Simon István és Abdai Géza alpolgármesterektől "Sopron Ifjú Tehetsége" díjat vehetett át Erdélyi Soma, MAFITUD-tag.

Erdélyi Soma a 2010/2011. évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen első helyezettje. Lipécz Ádámmal közösen alkották meg a Medical Pocket Assistant rendszert, mely egy telefonos elsősegély-segédprogram. Ezt megelőzően a 2010/2009. évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen a HidRoBot megalkotásával, Kovács Dániellel harmadik helyezést, a 2009/2008. évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen Nickl Istvánnal Intelligens duplo nevű pályázatukkal második helyezést ért el.
Vissza A lap tetejére

Stockholm International Youth Science Seminar

A Magyar Innovációs Szövetség a 2011. december 4. és 11. között megrendezett Stockholm International Youth Science Seminar-ra és az azt lezáró Nobel-díj kiosztási ceremóniára és bankettre Biró Enikő, MAFITUD-tagot delegálta. Biró Enikő „Új terápiás lehetőség vizsgálata sclerosis multiplexben” című pályamunkájával ért el első helyezést a 2010/2011 évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen.

19 országból 24, 17-22 év közötti fiatal vehetett részt a szemináriumon pl. az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Dél-Afrikából, Ázsiából, és természetesen Európa több országából.

A Nobel-hét keretében a fiatalok meghallgathatták az idei Nobel-díjasok előadásait:
- Tomas Tranströmer irodalmi estjét,
- Bruce A. Beutler, Jules A. Hoffmann (és Ralph M. Steinman) orvostudományi Nobel-díjasok sajtó konferenciáját,
- Saul Perlmutter, Brian P. Schmidt, Adam G. Riess fizika előadását,
- valamint Daniel Shechtman kémia előadását.

Ezenkívül ellátogathattak a Nobel Múzeumba, a Karolinska Institute-ba, az Astra Zeneca stockholmi gyógyszergyárába, és a helyi Természettudományi Múzeumba is.

A fiatalok is megtartották előadásaikat a svéd természettudományi tagozatos gimnáziumok tanulóinak. A nap során kb. 400 diák fordult meg az előadóteremben, a prezentációk mellett egyéni beszélgetésre is volt lehetőség.

A legnagyobb megtiszteltetés azonban mégis az utolsó két este volt. December 9-én részt vettek egy fogadáson minden idei és néhány korábbi Nobel-díjas társaságában, ahol lehetőségük nyílt a díjazottakkal való beszélgetésre is.
December 10-én pedig a stockholmi Concert Hall-ban részesei lehettek a Nobel-díj kiosztási ceremóniának, majd a Városházán a bankettnek.

A képen Daniel Shechtman-nal, az idei kémiai Nobel-díjassal látható Biró Enikő.

Vissza A lap tetejére

Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Díj, 2011

A Magyar Tudomány Napján, november 3-án, Szekszárdon kerültek átadásra a dél-dunántúli régió legjobb innovációinak ítélt szakmai díjak, melyeket a Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség 2009-ben, a kreativitás és az innováció éve alkalmából alapított. Az újszerű gondolkodás serkentését, és általa a régió gazdaságának fellendítését szolgáló elismerést idén is 6 + 1 kategóriában hirdették meg, a brüsszeli és a regionális célokban megfogalmazott területeken működő magánszemélyek, egyéni vállalkozók, kis- és közép-, valamint nagyvállalatok részére.

A zsűri, melyet idén is kilenc ágazati szakember alkotott, minden kategóriában egy-egy pályaművet jelölt a díjra. Döntésüket a pályaművek eredetisége, újszerűsége és innováció tartalma határozta meg, de emellett értékelték a pályázó által elért műszaki és gazdasági előnyöket is (pl.: a fejlesztés eredményeképp jelentkező árbevétel-növekményt, a nemzetközi piaci jelenlétet stb.). Hangsúlyos értékelési szempont volt a pályázók együttműködési készsége, a regionalitás elvének érvényesülése a partneri kapcsolatok kialakításában, valamint a fejlesztés társadalmi hasznossága is.

Az egyedi tervezésű iparművészeti üvegalkotást és a díszpecséttel ellátott oklevelet 2011-ben kategóriánként az alábbiak nyerték:
- magán-, mikro- és kisvállalkozás kategória: HC Linear Műszaki Fejlesztő Kft. (Pécs); különdíj: MarkCon Kommunikációs Kft. (Pécs),
- közép- és nagyvállalkozás kategória: Fabrostone Kft. (Paks); különdíj DC Gépszer Kft. (Paks),
- agrár és élelmiszeripari vállalkozás kategória: TegaVill Kft. (Komló); különdíj: szekszárdi telephellyel rendelkező Enviroinvest Környezetvédelmi és Biotechnológiai Zrt.
- egészségipari vállalkozás kategória: Soft Flow Hungary Kutató Fejlesztő Kft. (Pécs)
- innovatív ifjúság kategória (pénzjutalommal): Dr. Csanaky Katalin (Pécs); különdíj: Köpenczei Gergő és Énekes Péter (Szekszárd), akik a 20. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen II. helyezést értek el.
- kamarai díj kategória: Büttner és Társai Szerszámelemgyártó és Kereskedelmi Kft. (Nagyatád)
- Életmű díj: Dr. Katona Tamás János.
Vissza A lap tetejére

TEDxYouth@Budapest

A TEDxYouth eseménysorozathoz kapcsolódva, 2011. november 18-án került megrendezésre a TEDxYouth@Budapest program "A kreatív géniusz" címmel, a Corvin Budapest Filmpalotában. A különleges konferencián fiatal tehetségek mutathatták be ötleteiket, rendhagyó elképzeléseiket.

Szövetségünk javaslatára az egész napos rendezvényen a Magyar Fiatal Tudósok Társaságának képviseletében Ócsvári Áron, a 20. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny I. helyezettje "Felfedezni a láthatatlant" címmel, valamint Balassi Márton és Horváth Dávid, a tavalyi EU Fiatal Tudósok Versenyének I. helyezettjei "Nézz másképp - láss többet!" címmel tartottak előadást.

A konferencián rajtuk kívül a THE projektünk vezetője, Bartók Marcell is tartott előadást "Minden csak vélemény!" címmel.
Vissza A lap tetejére

Sci-Preneurship

2011. október 17-19. között Európa fővárosában, Brüsszelben első alkalommal került megrendezésre a "Sci-Preneurship" 24 órás verseny, mely tudományos és üzleti hátterű, 20 európai országból érkező diákok nemzetközi együttműködésére alapult. A megmérettetésen négy fős csapatok vettek részt, melybe a szervezők véletlenszerűen sorsoltak bele két-két, a JA-YE üzleti terv versenyen, valamint Intel ISEF tudományos olimpián már bizonyított diákot. Magyarország a tudományos területen képviseltette magát Spohn Márton és Varga Róbert MAFITUD-tagok által, akiket a Magyar Innovációs Szövetség delegált.
A versenyzőknek 24 óra állt rendelkezésére egy, a környezetüket érintő valós probléma azonosítására, melyre a természettudományok felhasználásával egy működőképes, gazdaságilag megtérülő, a társadalomra pozitív hatást gyakorló választ kellett egy üzleti terv formájában kidolgozniuk. A kreatív munkát csapatépítő tréningek, professzionális mentorok, valamint belga édességkülönlegességek segítették. A kidolgozott koncepciókat a csapatok négyperces prezentációk formájában mutatták be az ötfős szakmai zsűrinek, melynek Dr. Thomas Osburg, az Intel európai vezérigazgatója is tagja volt.

A díjátadó ünnepségre az Európai Bizottság épületében került sor, ahol a verseny fővédnöke, Dr. Danuta Hübner, az Európai Parlament regionális fejlesztési bizottságának elnöke kihangsúlyozta, hogy Európa csak akkor maradhat versenyben a K+F területén az Egyesült Államokkal, valamint a feltörekvő Kínával, ha elszigetelt tudásközpontjait egy egységes európai innovációs régióba tömöríti. Elmondása szerint, ez csak akkor valósulhat meg, ha a természettudományos oktatáshoz nem csak a vállalkozási ismeretek, hanem a vállalkozási kedv népszerűsítése is párosul, már a közoktatásban is. Beszédét követően a zsűri ismertette a tíz csapatból kiválasztott három díjazottat, legutolsóként az első díjban részesített "Freshmeat" csapatot, melynek Varga Róbert is tagja volt.

A győztes csapat az élelmiszerpazarlás, valamint romlott élelmiszerek visszaszorítására tett kísérletet egy olyan készülék piacra dobásának tervével, amely a nanotechnológia segítségével az ételmintákban azonnal ki tudja mutatni a kórokozók jelenlétét. Varga Róbert, aki jelenleg a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának hallgatója, a koncepciót egy olyan képfeldolgozó megoldással tette működőképessé, amely szakértő bevonása nélkül képes a vizsgálat helyén eredményt szolgáltatni.
Vissza A lap tetejére

Intel Challenge Europe 2011

2011. szeptember 26-28. között a lengyelországi Sopotban tartották az "Intel Challenge Europe 2011" technológiai üzletiterv-verseny második fordulóját, amelyen három magyar csapat is részt vett: a Hand in Scan, a Tresorium és a SightQ.

Az első előadásokat követően a 17 kelet-európai csapat közül a döntő utolsó fordulójának öt csapata közé jutott a Tresorium csapat, melynek tagja volt Lám István MAFITUD-tag is.

A helyszínen a Magyar Innovációs Szövetség képviseletében Benkovics Péter szakértőnk látta el tanácsokkal a csapatokat.
Vissza A lap tetejére

Google Trailblazer Award

2011. szeptember 29-30. között Orgován József és Lipécz Ádám MAFITUD-tagok, a 20. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny Google-különdíjasai a Google európai központjába, Zürichbe látogattak.
Az eseményen összesen 21 fiatal vehetett részt, akik az Egyesült Királyságból, Írországból, Magyarországról, Németországból, Romániából és Svájcból érkeztek. A program irodalátogatással kezdődött, a diákok megtekinthették a munkahelyet színesítő különböző pihenőket, kávézókat, bárokat.

Minden fiatal már az első nap lehetőséget kapott munkája bemutatására, poszter segítségével. A különböző előadások alatt a diákok megtudhatták milyen problémákkal szembesülnek nap mint nap a mérnökök, pl. mi a dolga egy adatközpont megbízhatósági mérnökének, hogyan fényképezték körbe a világot a Google Street View szolgáltatás készítése során stb.

A diákok számos, a kreativitásukat igénylő feladatban vehettek részt, más szemléletmódot kölcsönözve a programozási problémák magoldására. Az utolsó napon a két magyar fiatal az irodában dolgozó magyar mérnökökkel is találkozott, akiktől még többet tudhattak meg arról, milyen is egy ilyen újszerű légkörben dolgozni.

A programokon meghívottként a Magyar Innovációs Szövetség képviseletében részt vett dr. Antos László ügyvezető igazgató is.
Vissza A lap tetejére

SCI-preneurship

2011. október 17-19. között, Brüsszelben az Intel szervezésében 24 órás versenyt szerveznek.
A "SCI-preneurship" c. versenyt az amerikai Intel ISEF tudományos verseny és a JA-YE Europe vállalkozói program 20-20 versenyzője számára hirdetik meg.

A verseny során a résztvevőknek nemzetközi csapatokban kell dolgozniuk, és a cél, hogy megtanulják az Intel mentoraitól, hogyan lehet kidolgozni egy ötletet nagyon rövid határidőre, nagyon színes szakmai háttérrel.

Magyarországot két fiatal képviseli a vetélkedőn, Spohn Márton, aki 2009-ben és Varga Róbert, aki 2006-ban volt az Intel ISEF versenyzője.
Vissza A lap tetejére

Kutatók éjszakája

Az Európai Bizottság támogatásával megvalósuló Kutatók Éjszakája Európában immár hatodik éve népszerű fesztivál. A Tempus Közalapítvány és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány  együttműködve szervezi a Kutatók Éjszakáját, Magyarországon. Tagvállalatunk, az Ericsson Magyarország - a szervezők egyetlen nagyvállalati partnereként - Kutatás-Fejlesztési Központja volt a rendezvény egyik házigazdája, melynek keretében bemutatkoztak az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobbjai is. Az Ericsson-programok keretében "Sikeres. Kutató. Nő. - Tudóskerekasztal" címmel beszélgetést is tartottak, melyen részt vett Juhász Dorottya MAFITUD-tag. A beszélgetés során szó esett arról, hogy mennyivel nehezebb nőként érvényesülni a tudományos világban; mit tekint egy nő sikernek; hogyan egyeztethető össze a kutatói állás és a magánélet stb. A programon bemutatkozott továbbá a Magyar Innovációs Szövetség által szervezett tudománynépszerűsítő program, a Meet the scientist is.
A program központi rendezvényét a Gödör Klubban tartották, ahol az Akvárium Teremben "Mit tudsz a felfedezőkről? Avagy tudósok és találmányok" címmel az Edupress.hu/Tudáspróba oktatási portál és a Da Vinci Learning ismeretterjesztő TV csatorna tudományos vetélkedőt szervezett a Tudáspróba programban résztvevő iskolák számára, prezentációval, látványos kísérletekkel, vetítéssel és villámkérdésekkel. A verseny zsűriének tagja volt Burus Tünde, a MAFITUD vezetőségi tagja és Bartók Marcell, a THE-program vezetője is.
Vissza A lap tetejére

EU Fiatal Tudósok Versenye

2011. szeptember 23-28. között Helsinkiben rendezik meg az EU Fiatal Tudósok Versenyét. A kiválasztott 132 pályázó között Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség által megrendezett 20. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny három első díjas pályázatának készítője, összesen négy fő képviseli. Biró Enikő "Új terápiás lehetőség vizsgálata sclerosis multiplexben" c. autóimmun betegséggel kapcsolatos kutatási projektjével, Erdélyi Soma és Lipécz Ádám "MPA - Medical Pocket Assistant" c. mobiltelefonra letölthető elsősegélynyújtó szoftverükkel, Ócsvári Áron pedig a memóriát és a hallás utáni tájékozódást fejlesztő "Tilitoli" c. logikai játékával méri össze tudását a többi résztvevővel.

A fiatalok utazás előtti utolsó felkészítését 2011. szeptember 20-án, a Szövetség székhelyén dr. Antos László ügyvezető igazgató, Kriston Ákos delegációvezető, zsűritag, Ivánka Gábor, zsűritag és Horváth Dávid, a tavalyi EU verseny első helyezettje tartotta.
Vissza A lap tetejére

Intel Challenge Europe 2011

2011. szeptember 26-28. között a lengyelországi Sopotban tartják az "Intel Challenge Europe 2011" üzletiterv-verseny második fordulóját, amelyen három magyar csapat is részt vesz: a Hand in Scan, a Tresorium és a SightQ. Az utóbbi kettőben MAFITUD-tagok is szerepet vállalnak, Lám István a Tresorium csapatban, illetve Sarkadi-Nagy Balázs és Ivánka Gábor a SightQ csapatban.

A MISZ alelnöke, Tzvetkov Julián, segítette a csapatok felkészülését (üzleti terv, előadás), a helyszínen a Magyar Innovációs Szövetség képviseletében Benkovics Péter szakértő látja el tanácsokkal a csapatokat.
Vissza A lap tetejére

Magyar Fiatal Tudósok Társaságának 10. országos találkozója

2011. szeptember 9-én tartották a Magyar Fiatal Tudósok Társasága (MAFITUD) jubileumi, 10. országos találkozóját a Makadám Mérnök Klubban, Budapesten. A Magyar Fiatal Tudósok Társaságát 2005-ben alapították az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjazottjai. A fiatal tehetségek által létrehozott társaság célkitűzése, hogy segítse a fiatalok érvényesülésének megkönnyítését, az innovációs szemlélet elterjesztését.

Az idei találkozó mottója a "Fulbright-program" volt. A rendezvényt Dr. Szabó Gábor, elnök nyitotta meg, aki kiemelte ezen találkozók fontosságát.

Elsőként Burus Tünde, vezetőségi tag számolt be a MAFITUD múlt évi tevékenységéről, többek között kiemelte, hogy 2010-ben, a nemzetközi versenyeken sikeresen szerepelt fiatalokat Dr. Schmitt Pál, köztársasági elnök fogadta a Sándor Palotában, valamint a fiatal tudósok olimpiáján II. helyezést elért két fiatalnak Orbán Viktor miniszterelnök személyesen is gratulált.

A tagok közül Balassi Márton és Horváth Dávid a 19. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny, valamint a 2010-es EU-döntő I. helyezettjei mutatkoztak be. A fiatalok színes, tartalmas előadásukban bemutatták munkájukat, illetve beszámoltak külföldi szakmai útjaikról és azok tanulságairól. Márton a csapatmunka és az egyéni célok szerepéről beszélt, Dávid pedig hangsúlyozta, hogy az elért sikerek nem a szerencsének, hanem a projektekbe fektetett energiának a gyümölcsei. 

A szakmai rész dr. Antos László, Szövetségünk ügyvezető igazgatójának bevezetőjével kezdődött.  Elmondta, hogy a témaválasztás azért is esett a Fulbright-ösztöndíjra, mert a program amerikai alapítói előírják az ösztöndíjasok számára, hogy az ösztöndíj letelte után térjenek vissza hazájukba.

Dr. Brückner Huba, a Magyar Fulbright Bizottság ügyvezető igazgatója "A Fulbright-program Magyarországon; Híd népek és kultúrák között" címmel tartotta meg előadását. A résztvevők kisfilmet is megtekinthettek J. William Fulbright életéről, munkásságáról, s az 1946-ban alapított ösztöndíjprogramról. A programban jelenleg 150 ország vesz részt, hazánk a koronázási ékszerek hazakerülése után, 1978-ban csatlakozott. Eddig 900 magyar és 950 amerikai volt tagja az USA és Magyarország közötti csereprogramnak.

Ezt követően Dr. Csanád Máté, az ELTE TTK egyetemi adjunktusa "A Big Apple és a Big Bang - Fulbright-ösztöndíj beszámoló" című előadása következett. Ismertette a külföldi tanulmányút motivációját, az utazás előtti tennivalókat, előkészületeket, illetve az USA-ban szerzett tapasztalatokat, mint pl. a kulturális sokk, az új munkastílus, a szakmán kívüli tapasztalatok, ill. a kiemelkedő teljesítmény. Zárásként a személyes élmények varázsát egy fényképes bemutató tette felejthetetlenné.

A szakmai részt Dr. Botos Barbara, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klímapolitikai osztályvezetőjének "Ithacától Alaszkáig - Fulbright-ösztöndíj beszámoló" c. előadása zárta. Számos érdekességről is hallhattak a résztvevők, mint pl. a helyi indiánok életéről, szokásairól, ill. a gleccserek és egyéb természeti "katasztrófák" miatti városok kitelepítéséről. A beszámoló az előadó személyes, a magyar EU elnökség során szerzett tapasztalataival zárult.

A programot Ifj. Papp László MAFITUD-tag bemutatkozása zárta. Az innovációs nagydíjas MEDISO Kft. osztályvezetője bemutatta 1995-től kezdődő pályafutását, s azóta elért sikereit, kiemelve, hogy jelenlegi munkahelye 100%-ban magyar tulajdonú, s az ott dolgozó fiatalok kreativitását a vezetők nagyra értékelik.

Az elhangzott előadások letölthetőek a www.mafitud.hu honlap "Találkozók" menüpontja alatt.
A találkozót kötetlen beszélgetés és vacsora zárta.
Vissza A lap tetejére

Látogatás a Google Zürichi központjában

A 20. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny második helyezett Prometheus Project című pályamunka készítői, Orosz Ádám és Mérő László, a Google meghívásának eleget téve bemutatta az internetről irányítható járművüket a Google Zürichi központjában.

A két MAFITUD-tag augusztus 11-én Zürichben látogatást tett a Google fejlesztési központjában, majd a következő napon angol nyelvű prezentációt tartottak a Google mérnökei számára. Mivel a pályamunkájukat méretei miatt nem tudták kiszállítani, ezért azt az internet segítségével irányították a prezentáció során.
Vissza A lap tetejére

"Fulbright-program"
Magyar Fiatal Tudósok Társaságának (MAFITUD) jubileumi, 10. országos találkozója
2011. szeptember 9., Makadám Mérnök Klub

Program
16:00 | Dr. Szabó Gábor, elnök, MISZ: Köszöntő
16:05 | Burus Tünde, vezetőségi tag: a MAFITUD elmúlt évi tevékenysége
16:15 | Balassi Márton, MAFITUD-tag bemutatkozása
16:25 | Horváth Dávid, MAFITUD-tag bemutatkozása
16:35 | dr. Antos László, ügyvezető igazgató, MISZ: Szakmai program bevezetése
16:40 | Dr. Brückner Huba, ügyvezető igazgató, Magyar Fulbright Bizottság: A Fulbright-program Magyarországon; Híd népek és kultúrák között
17:00 | Kérdések
17:05 | Dr. Csanád Máté, egyetemi adjunktus, ELTE TTK: A Big Apple és a Big Bang - Fulbright-ösztöndíj beszámoló
17:25 | Kérdések
17:30 | Dr. Botos Barbara, klímapolitikai osztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium: Ithacától Alaszkáig - Fulbright-ösztöndíj beszámoló
17:50 | Kérdések
17:55 | Ifj. Papp László, innovációs nagydíjas MEDISO Kft. osztályvezetője, MAFITUD-tag bemutatkozása
A találkozót, melyen a MAFITUD-tagok, ill. meghívott vendégek vehetnek részt, vacsora követi.
Vissza A lap tetejére

23. EU Fiatal Tudósok Versenye

A 2011. szeptember 23-28. között, Helsinkiben megrendezésre kerülő 23. EU Fiatal Tudósok Versenye döntőjében az idei hazai verseny három, első helyezett pályázata képviselheti Magyarországot:
- Új terápiás lehetőség vizsgálata sclerosis multiplexben (pályázó: Biró Enikő)
- MPA - Medical Pocket Assistant (pályázók: Erdélyi Soma és Lipécz Ádám)
- Tilitoli játék (pályázó: Ócsvári Áron).

2011. július 31-én, ill. augusztus 25-én Szövetségünk székhelyén tartotta a versenyzők soron következő szakmai felkészítését dr. Antos László ügyvezető igazgató, Kriston Ákos és Ivánka Gábor a hazai verseny zsűritagjai, a delegáció kísérői, valamint Balassi Márton István és Horváth Dávid a 22.EU Fiatal Tudósok Versenyének első helyezettjei.
Vissza A lap tetejére

London International Youth Science Forum (LIYSF)

2011. július 27. és augusztus 11. között a LIYSF már 53. alkalommal került megrendezésre. A programok helyszínéül az Imperial College of London szolgált. 47 ország, összesen 300 fiatal tudós-jelölttel képviseltette magát a rendezvényen. Magyarországról három MAFITUD-tag vett részt a diákfórumon:
- Juhász Dorottya, aki a 19. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen 3. helyezést, a 20. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen pedig 2. helyezést ért el "Méregből gyógyszert" című pályamunkájával
- Balassi Márton és Horváth Dávid, akik a 19. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen és az EU Fiatal Tudósok Versenyén egyaránt első helyezést értek el, az "Informatikai modellezés és helyi hálózat az ökológia tanításának szolgálatában" c. szoftverrel.

Az idei év fő témái a tengerészeti tudományokról szóltak: terítékre kerültek a globális felmelegedés okozta változások, a tengeri élőlények világa, és a távoli bolygók óceánjai is; ugyanakkor a szabadon választható programok keretei között szinte minden tudományágon belül voltak bemutatóórák és előadások. A diákok betekintést nyerhettek a londoni egyetemi rendszer működésébe és a kutatói munka által kínált lehetőségekbe is, valamint az Oxford-i és Cambridge-i egyetemek meglátogatása is újabb perspektívákat nyitott meg a résztvevők számára.

A diákkonferencián az ifjú kutatók a múzeumi gyűjteményeken (Science Museum, National History Museum, British Museum stb.) keresztül, szakértők segítségével közvetlenül megismerkedhettek azokkal a témákkal, amelyek eddigi tanulmányaik során csak "száraz" tankönyvi adatok voltak.

A két hét során a 47 ország képviselőit, a rengeteg eltérő szokás, életstílus, vallás és kulturális különbözőségek ellenére, közös cél hajtotta: megismerni a tudomány csodás világát.
Vissza A lap tetejére

26. Kínai Ifjúsági Tudományos Technológiai és Innovációs Verseny

2011. augusztus 1-8. között Erdélyi Soma és Lipécz Ádám, MAFITUD-tagok részt vettek a 26. kínai ifjúsági tudományos technológiai és innovációs versenyen (CASTIC). A magyar küldöttséget Ivánka Gábor, a 20. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny zsűrijének tagja, a MAFITUD alapító vezetőségi tagja vezette.

A kiállítással egybekötött verseny Kína Belső-Mongólia tartományában zajlott, Hohhotban. A versenyen több mint 500 diák vett részt Kína minden részéből, valamint 19 külföldi találmány és kutatási eredmény is bemutatkozhatott.

A magyar csapat a 20. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen első díjjal jutalmazott Medical Pocket Assistant nevű mobiltelefonos elsősegélynyújtó programmal nevezett. A záróünnepségen a 19 külföldi projekt közül 7 munka kapott kiemelt dicséretet, köztük a magyar fiatalok projektje is.
Vissza A lap tetejére

Sárospatak Ifjú Géniusza

2011. augusztus 20-án, Sárospatak Város Önkormányzata a Sárospatak Ifjú Géniusza Díjat adományozta Lipécz Ádám MAFITUD-tagnak, aki a 19. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny második, a 20. Ifjúsági Verseny első helyezettje volt.
Vissza A lap tetejére

Swiss Talent Forum

2011. szeptember 5-8. között a svájci Thun tó és környéke ad otthont a Swiss Talent Forumnak, amelyet a Svájci Fiatalok a Tudományban Alapítvány szervez, idén második alkalommal. Az "Egészség Jövője" címmel megrendezett svájci tehetség fórumon Svájc és Európa 17-22 éves korosztályának tehetséges fiataljai oszthatják meg gondolataikat egymással és szakemberekkel, tanulhatnak magas rangú tudományos, üzleti és politikai szakemberektől.

A Magyar Innovációs Szövetséget felkérték, hogy a fórumra regisztráljon három tehetséges fiatalt. Biró Enikő, Erdélyi Soma és Lipécz Ádám, a 20. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első díjasainak jelölését a bírálóbizottság elfogadta, így részt vehetnek a négy napos fórumon.
Vissza A lap tetejére

Intel Challenge Europe 2011

Az "Intel Challenge Europe 2011" Innovációs Technológiai Üzleti Terv Verseny, második fordulójába továbbjutott három magyar csapat: a Hand in Scan, a SightQ és a Tresorium. Az utóbbi kettőben három MAFITUD-tag is szerepet vállalt, Sarkadi-Nagy Balázs és Ivánka Gábor a SightQ csapatban, Lám István a Tresorium csapatban.

Az elmúlt öt évben a magyarországi versenyeket a Magyar Innovációs Szövetség szervezte, és a zsűri elnöke Tzvetkov Julián, a MISZ alelnöke volt, aki idén vállalta a hazai csapatok mentorálását.
A csapatoknak nemzetközi szakemberek is segítettek az üzleti terv minél sikeresebb összeállításában, webes szemináriumok és internetes konzultációk keretében.
Vissza A lap tetejére

Global Security Challenge

2011-ben immár hatodik alkalommal hirdették meg az Omnicompete Global Security Challenge versenyt, melynek középdöntőjébe egy magyar csapat is bejutott, melynek tagja Lám István MAFITUD-tag is.

A versenyt két kategóriában, startup és KKV kategóriában hirdették meg, és célja megtalálni azokat a technológiai újításokat, melyekkel a repülőterek, városok és vállalkozások biztonságát lehet növelni a szabadságjogok megsértése nélkül.

A középdöntőt szeptemberben, Tel Aviv-ban tartják, a díjazás startup kategóriában $200000, melynek elnyerésével a londoni világdöntőn is részt lehet venni. Tel-Avivban egy rövid, figyelemfelkeltő két perces bemutató-előadást kell tartania a csapatnak a nyilvánosság előtt, majd zárt ajtók mögötti beszélgetés következik a bírálókkal.
Vissza A lap tetejére

 
22. Nemzetközi Élővilág Kutató Hét

A Schweizer Jugend Forscht, fiatal kutatókat támogató szervezet a Svájci Nemzeti Parkban, Valchavában, 2011. június 25. és július 2. között rendezte meg a 22. Nemzetközi Élővilág Kutató Hetet. Az eseményen a Magyar Innovációs Szövetség delegáltjaként Zoltán László, az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny kiemelt dicséretben részesített fiatalja, a Szent László Gimnázium tanulója vehetett részt.
A kutató hét többi résztvevője Litvániából, Németországból, Oroszországból, Lengyelországból, Görögországból, Észtországból, Szlovákiából és Svájc különböző részeiről érkezett.

A hét folyamán a diákok egy általuk választott kutatási témát dolgoztak fel 2-4 fős csoportokban. Zoltán László egy kétfős csoport tagjaként a nemzeti parkban megtalálható orchidea (Nigritella nigra) fajt és előfordulását vizsgálta. A csoport különböző tényezőket vizsgált, amelyek hatással lehetnek a növényre, statisztikai módszereket is alkalmazva.
Eredményeiket, a kutatóhetet záró előadássorozat keretében mutatták be a Museum Casa Jaurában, Valchavában.
Vissza A lap tetejére

Intel Challenge Europe 2011

Az "Intel Berkeley Technology Entrepreneurship Challenge" program részeként megrendezésre került 2011 tavaszán az "Intel Challenge Europe 2011" Innovációs Technológiai Üzleti Terv Verseny.
Pályázni lehetett high-tech területen kidolgozott projektek megvalósítására készített üzleti tervekkel.

A verseny első fordulója lezárult, amelynek eredményeként Kelet-Európából három magyar csapat is (köztük a SightQ) továbbjutott a regionális döntőbe, melyet 2011. szeptember 26-28. között a lengyelországi Sopotban tartanak. A SightQ csapat tagjai, Sarkadi-Nagy Balázs és Ivánka Gábor, MAFITUD-tagok. A SightQ egy látásvizsgáló készülék, amely lehetővé teszi a gyors, pontos, szubjektivitástól mentes, digitalizált látásvizsgálatot.

A regionális döntőn első helyezésben részesülő csapat 20 000 dollárt, második helyezésben részesülő csapat 10 000 dollár díjazásban részesülhet, majd a Berkeleyben novemberben tartott világdöntőn Intel és egyéb kockázatitőke-befektetést nyerhetnek.
Vissza A lap tetejére

Géniusz est

Június 15-én este került sor a Géniusz-estek első rendezvényére „Kreativitás és innováció: a tehetségek útja a hazai felsőoktatásban” címmel.
Az első eseményen két MAFITUD-taggal, Gilyén Andrással, az ELTE matematikus hallgatójával és Tarjányi Zoltánnal, a Debreceni Egyetem hallgatójával beszélgetett Pakucs János, az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny szervezője. Mindkét fiatal a 2005-2006. évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny győztese és az EU versenyeken díjakat nyertek.
A körülbelül egyórás beszélgetés során, melyet Gózon Ákos vezetett és melyen részt vett dr. Pakucs János is, a hallgatóság betekintést nyerhetett a fiatal kutatók életútjába, abba, hogy hogyan is kerültek közel a tudományhoz, mi motiválta és segítette őket, vagy esetleg milyen nehézségekbe ütköztek. Szó esett arról is, hogy vajon mi a sikerük titka, és hogyan lehetne a hozzájuk hasonló tehetségek tudományos pályán való elindulását segíteni. Ennek kapcsán szó esett a felsőoktatási intézmények által kínált lehetőségekről, illetve azok hiányosságairól is.
Vissza A lap tetejére

London International Youth Science Forum (LIYSF)

2011. július 27. és augusztus 10. között idén 53. alkalommal rendezik meg londoni fórumot, melyen Magyarországot Juhász Dorottya, MAFITUD-tag képviseli, aki a 19. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Versenyen 3. helyezést ért el „Méregből gyógyszert”, a 20. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Versenyen pedig 2. helyezést ért el „Méregből gyógyszert II.” című pályamunkájával.

A részvételt a Magyar Innovációs Szövetség és a British Council biztosítja.
A fórumon, melynek az Imperial College London ad otthont, közel 50 ország majdnem 300 - a tudományok iránt elkötelezett - fiatalja vesz részt.

A program során a résztvevők több modern kutatóhelyet és egyetemet is felkeresnek, mint pl. Európai Bioinformatikai Intézet, Cambridge, University of Kent, Imperial College London. Lehetőség van a résztvevőknek a Science Forum Bazaaron bemutatni kutatómunkájukat, így a fiatalok megismerhetik egymás munkáit is.  A kéthetes program alatt sok érdekes tudományos előadást hallgathatnak meg a résztvevők.
Vissza A lap tetejére

26. Kínai Ifjúsági Tudományos Technológiai és Innovációs Verseny

2011. augusztus 2-7. között, a 26. CASTIC-on (China Adolescents Science and Technology Innovation Contest), a kínai ifjúsági tudományos technológiai és innovációs versenyen Erdélyi Soma és Lipécz Ádám, a Magyar Fiatal Tudósok Társaságának (MAFITUD) tagjai vesznek részt. A versenyt idén Hohhot városában, Belső-Mongólia Autonóm Tartományban tartják.

A magyar küldöttséget Ivánka Gábor, a MAFITUD vezetőségi tagja, az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny zsűritagja vezeti.
A CASTIC-on több mint 500, 9-18 éves kínai fiatal vesz részt az ország minden részéről, valamint közel 50 nemzetközi résztvevő is csatlakozik a megmérettetéshez vendégként, 14 országból.
Vissza A lap tetejére

22. Nemzetközi Élővilág Kutató Hét

A Schweizer Jugend Forscht, fiatal kutatókat támogató szervezet, a Svájci Nemzeti Parkban, Valchavában, 2010. június 25. és július 2. között rendezi meg a 22. Nemzetközi Élővilág Kutató Hetet.

A Magyar Innovációs Szövetség a kutatóhétre benevezte Zoltán Lászlót, aki a 20. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny kiemelt dicséretben részesült pályázója, pályamunkája: „Herbáriumi növények elszíneződésének megelőzése”.
A Schweizer Jugend Forscht május végén meghozta döntését: Zoltán László részt vehet a nemzetközi táborban.
Vissza A lap tetejére

Stockholm International Youth Science Seminar

A Magyar Innovációs Szövetség mint a Stockholm International Youth Science Seminar (SIYSS) magyarországi képviselője 2002 óta minden évben delegálhat egy fiatal magyar kutatót a Nobel-díj átadási ünnepségén és az azt megelőző egyhetes stockholmi tudományos fórumon való részvételre.

Az idei kiválasztásra 2011. június 3-án került sor, Szövetségünk székhelyén. Kilenc fiatal meghallgatása után a MISZ által felkért négyfős zsűri döntött a részvételről. A zsűri tagjai voltak:
- dr. Kroó Norbert, akadémikus, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat elnöke;
- dr. Madarász Emília, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet kutató-csoportvezetője;
- Hunyadi Áron, a BME hallgatója, a 2009. évi SIYSS magyar résztvevője;
- Balassi Márton István, az ELTE és BME hallgatója, a 2010. évi SIYSS magyar résztvevője.

A döntés értelmében a 2011 decemberében megrendezésre kerülő 36. Stockholm International Youth Science Seminar magyar résztvevője Biró Enikő, az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium diákja lesz, aki idén első díjat nyert az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen.
Vissza A lap tetejére

Gilyén András cambridge-i ösztöndíja

Sólyom László - az Országgyűlés által a volt köztársasági elnököknek felajánlott karitatív lehetőséggel élve - úgy döntött, hogy három kiemelkedően tehetséges, egyetemista korú diák számára 2011 vagy 2012 szeptemberétől egy évi külföldi tanulmányútra kb. havi 2000 EUR-nak megfelelő ösztöndíjat ajánl fel.

A Magyar Innovációs Szövetség egy jelöltet ajánlott a fenti ösztöndíjra, Gilyén Andrást, a 15. és 16. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny I. helyezettjét, az Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyének 18. nemzetközi döntőjének különdíjasát, a 2007-es „The Stockholm International Youth Science Seminar” résztvevőjét.

2011 májusában pozitív döntés született, Gilyén András egy évet tölthet a Cambridge-i Egyetemen.
Vissza A lap tetejére

Bronzérem a fenntarthatóság Olimpiáján

A 4. fenntarthatósági olimpiát (I-SWEEEP, International Sustainable World Project Olympiad) 2011. május 4-9. között rendezték meg Houstonban, Texas államban. A 70 országból kiválasztott több mint 600 diák között Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség által, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal főtámogatásával megrendezett 19. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny egyik első díjas pályázója, Böröczki Zoltán képviselte.

A nemzetközi verseny többlépcsős. Az egyes országok által kiválasztott legjobb pályamunkákból a 267 fős nemzetközi bírálóbizottság dönti el, hogy mely pályázatok vehetnek részt a döntőn. Majd ezt követően a kiválasztott fiatalok egy többnapos, kiállítással egybekötött versenyen vesznek részt, ahol a nemzetközi zsűri személyes interjúk során alakítja ki a végleges sorrendet.

A világversenyen, 440 projekt közül Böröczki Zoltán "Izomhuzal motor" című munkájával, a mérnöki kategóriában bronzéremben részesült, mely 500 dollár pénzjutalommal is jár. A díjátadó ceremóniát május 8-án tartották Houstonban.

A pályázó egy új típusú elektromos motor prototípusát készítette el. A motor meghajtását izomhuzalok végzik, melyek hő hatására összehúzódni is képes memóriahuzalok. Az összehúzódás során a huzalok munkavégzésre is képesek, ezt használta fel a pályázó forgómozgás előállításához. A prototípus elsősorban demonstrációs célokat szolgál, az ilyen elven működő motorokat azonban fel lehet használni olyan helyeken, ahol szükség van az elektromágneses mező kiküszöbölésére (pl. MRI gépekben), illetve nehéz súlyok emelésében, mivel nagy nyomatékkal rendelkeznek.

A 2010/2011. évi, jubileumi, 20. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjazottjainak kétnapos kiállítása június 8-9-e között kerül megrendezésre a Millenáris Park "C" épületének Aulájában.
Vissza A lap tetejére

LIYSF 2011

2011. március 28-án a Magyar Innovációs Szövetség a magyarországi British Councilal közösen Juhász Dorottyát, a 19. Ifjúsági Tudományos és Innováció Tehetségkutató Verseny díjazottja, a Debreceni Egyetem hallgatóját nevezte be a 2011. évi London International Youth Science Forumra (LIYSF), ahol minden évben közel 250 kutató diák gyűlik össze, közel 60 országból, 5 kontinensről.

Az idei LIYSF a hagyományoknak megfelelően 2011. július 27. és augusztus 10. között kerül megrendezésre.
Vissza A lap tetejére

Magyaré az Innovact Campus Award

2011. március 29-30. között immár tizenötödik alkalommal rendezték meg a franciaországi Reims-ben az Innovact európai innovációs fórumot, és annak keretein belül az Innovact Campus Award ifjúsági innovációs üzleti-terv versenyt, amelynek döntőjében három csapat is képviselte hazánkat.

A versenyen az abszolút első díjat (3000 euró) a műegyetemi Stery-Hand projekt nyerte el (Nagy Melinda, Haidegger Tamás, Lehotsky Ákos és Szilágyi László), amelyet Haidegger Tamás mutatott be a tizenhat fős nemzetközi zsűrinek a fórumon. A csapat által megalkotott kompakt berendezés segítségével lehetőség nyílik a sebészeti bemosakodás objektív ellenőrzésére. A kézfertőtlenítőhöz kevert speciális marker anyag, UV megvilágítás és digitális képfeldolgozás révén pontosan meg tudják mutatni, hogy mely területek maradtak ki a kézfertőtlenítés során.

A másik BME-s csapat, melynek vezetője Lám István MAFITUD-tag (Lám István, Szebeni Szilveszter és Eisenberger András) egy újfajta kriptográfiai eljárásra épülő fájlmegosztó rendszert dolgozott ki, amely biztonságos adattovábbítást tesz lehetővé felhasználók között, harmadik fél bevonása nélkül. Tresorium nevű projektjükkel meghívást kaptak a Carrefour Crossroads innovációs találkozóra.
Vissza A lap tetejére

9. Innovact Campus Awards döntő

2011. március 29-30. között a franciaországi Reims-ben rendezik a 15. Innovact Fórumot, melynek keretében sor kerül a 9. Innovact Campus Awards döntőjére, melyre fiatal egyetemisták, kutatók, vállalkozók jelentkezhettek.

A pályázatok értékelésénél a legfontosabb szempontok voltak: eredetiség, kreativitás, újszerűség - és természetesen a megvalósíthatóság. Az első díj 3000 euró, a második és harmadik helyezett egyaránt 1500-1500 eurót kap.

A döntőbe 30 csapat jutott tovább, melyből három csapat magyarországi. Lám István, MAFITUD-tag az egyik magyar csapat vezetője. "Biztonságos közösségi tárolási protokoll (SCSP)" című munkájukkal egy teljesen elosztott, moduláris felépítésű protokollt készítettek, mely támogatja a globális vagy magán megosztást az interneten.
Vissza A lap tetejére

Kairos Summit csúcstalálkozó

2011. február 25-26. között harmadik alkalommal rendezték meg New Yorkban a Kairos Society csúcstalálkozóját, ahová a világ 100 leginnovatívabb egyetemi hallgatóját hívták meg. Hazánkat öt fiatal képviselte, többek között Kajtár Máté, MAFITUD-tag.

Az első napon az ENSZ székházában hallgathattak a fiatalok előadásokat, így pl. Thomas Goetz (WIRED magazin), illetve Peter Diamandis (X-prize Foundation) előadásait. Délután a Millenium Broadway Hotelben voltak kerekasztal beszélgetések számos témában.

A második nap a New York-i tőzsde épületében a 100 legjobb fiatal közül 50 a hatalmas kijelzők alatt állíthatott ki, így Kajtár Máté is, akinek a munkáját a látogatók óriási érdeklődéssel fogadták.
Vissza A lap tetejére

Diákolimpikonok köszöntése

1999 óta, parlamenti ünnepség keretében, a miniszterelnök és az oktatásért felelős miniszter köszönti a kiemelt nemzetközi versenyeken sikeresen szerepelt csapatokat, a csapatok vezetőit, továbbá a diákok iskolai felkészítő tanárait.

Ez a hagyomány az idei évben is folytatódott. Az elmúlt évi diákolimpiákon helyezést elért fiatalokon kívül, az Intel ISEF-en (International Science and Engineering Fair), a tudományos versenyek olimpiáján, második díjban részesült két MAFITUD-tagot, Sugár Krisztinát és Simon Dávid Szabolcsot is köszöntötték.

2011. január 13-án, a Parlament Kupolacsarnokában rendezett ünnepségen a fiataloknak gratulált Orbán Viktor miniszterelnök - aki, többek között, a fiatalok itthon tartásának, illetve hazahívásának a nehézségéről beszélt -, valamint Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár.
A rendezvényen az elismerő oklevelek átnyújtása mellett, az érmes olimpikonokat egyéves miniszterelnöki ösztöndíjban, Sugár Krisztinát és Simon Dávid Szabolcsot pedig egyszeri pénzjutalomban részesítették.
Vissza A lap tetejére

9. Innovact Campus Díj

Az Innovact Campus 2011Díj az Innovact Fórum része, melyet az Európai Bizottság támogatásával indítottak, hogy díjazzák az induló innovatív vállalkozások munkáit. A Díj nyitott minden európai fiatal kutató számára, aki aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik.

A projekteket a merészség, innováció, kreativitás, a megvalósíthatóság és a szakmaiság szempontrendszere szerint értékelik, lehetnek akár elindított, akár a tervezés stádiumában lévő munkák. Jelentkezőket várnak többek között a fenntartható fejlődés, információs technológia, alkalmazott gazdaság, mérnöki- és orvostudományok területéről.

Projekt döntősei számára szaktanácsadást és széles európai nyilvánosságot biztosítanak. Emellett a döntősök egy ingyenes meghívást kapnak a 15. Induló Innovatív Vállalatok Fórumára, melyet 2011. március 29-30. között Reimsben tartanak. A Fórum egyedülálló lehetőség, hogy közel 20 ország 2000 szakmai résztvevője ismerje meg a projektet. A Fórumon a szakmai zsűri díjazza a döntős projekteket, akár 3000 euró értékben.

Jelentkezési határidő: 2011. január 24.
Bővebb információ: www.innovact.com

9th edition of the Innovact Campus Awards
An opportunity for young Europeans to submit their creative entrepreneurial projects


Paris, December 2010. The starting signal has sounded for the 9th edition of the Innovation Campus Awards, a European competition providing opportunities for young entrepreneurs and students to enhance their bold and innovative business creations. Formerly known as the European Hopefuls for Innovation, the competition is now named “Innovact Campus Awards” so as to reflect its international scope. The competition is part of the Innovact Forum, organised by the Chamber of Commerce and Industry of Reims-Epernay and supported by the European Commission. Students, young researchers and entrepreneurs from all over Europe are invited to apply as individuals or as teams from now until January 24, 2011.

Innovact Campus Awards 2011: how does it work?
Innovact Campus Awards 2011 is open to all students and young European researchers currently enrolled or not in a training programme. Projects will be judged on their boldness, innovation, creativity, feasibility and professionalism, and may be in the planning stages or already launched.

Project finalists will benefit from expert advice and from wide visibility in Europe. Finalists will also be invited to participate for free in the 15th edition of the European Forum for Innovative Start-Ups on March 29th and 30th, 2011, in Reims. This is a unique opportunity to make their projects known to 2000 professional participants from 20 countries and to meet more than 200 European start-ups. During the forum, the jury - made up of company heads, journalists and scientists from different European countries - will meet the finalists, who will present their project. At the end of this event, the jury will award the most innovative projects with the most potential. The winners will receive financial prizes of up to 3000 euros and will benefit from the visibility of the Forum’s communication campaign in the European press and from the renown of the event’s partners.

A boost for start-ups
The Innovact Campus Awards - part of the Innovact Forum which is supported by the European Commission - enhances the value of start-ups and innovation. More than 200 applicants from 17 European countries applied to last year’s contest. The projects were of high quality and related to a variety of sectors: sustainable development (the most represented), services (information technology, consulting, etc), hard and social sciences (applied to the economy), engineering and medicine.

In 2010, three European projects were awarded. The grand prize went to the Sterolabs project, presented by Cécile Schmollgruber of ESSEC Business School in France. The project entailed simplifying and accelerating the access businesses have to 3D videos. Second prize went to WindFlip, which consisted of building a barge easing the transportation and installation of wind turbines at sea, presented by Erik Hogner of the Norweigan University of Science and Technology in Norway. The third prize went to the project Med-O-Ware, presented by Zhang Xiofang from the Cork Institute of Technology in Ireland. Med-O-Ware is a medical device that eliminates air bubbles during intravenous infusion, a part of therapeutic treatment for many conditions.
Vissza A lap tetejére