MAFITUD tagoknak

Azonosító:

Jelszó:

Készítette: VISUALIA
Hírek
2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005

Magyar fiatal az idei Nobel-díj átadáson

A Magyar Innovációs Szövetség Hunyadi Áront, a MAFITUD tagját, a 18. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny győztesét delegálta Stockholmba a Nobel-hétre. Az első szakmai program december 5-én kezdődött, amelynek keretében a világ minden részéből érkezett fiatalok ellátogattak a Nobel Múzeumba, ahol a köszöntő és előadás után lehetőség nyílt megtekinteni többek között Bárány Róbert 1914-es orvosi Nobel-díj diplomáját és több, különböző időből származó Nobel aranymedált is.

Vasárnap a Karolinska Institute-ot látogatták meg a fiatalok, ahol a napot három orvosi témájú előadással kezdték, majd az idei orvosi díjazottak munkáiról hallgattak meg egy előadást abban a teremben, amelyben a végső döntést hozzák a díjakkal kapcsolatban.

Hunyadi Áron, december 7-én reggel tartotta meg szakmai előadását, sikerrel. Este Herta Müller, irodalmi Nobel-díjas felolvasó estjére mentek, ahol német nyelven történt a felolvasása az erre az estre írt elbeszélésnek.

Kedden a fizikai, kémiai és közgazdasági Nobel-díjasok előadásait hallgathatták meg a résztvevő fiatalok. Prof. Boyle és Prof. Smith, a CCD két feltalálójának előadása, valamint Prof. Ramakrishnan és Prof. Steitz riboszóma kutatók előadása volt a legérdekesebb.
Szerdán egy etikai vitát tartottak reggel, amely után áron a nagykövetségre ment, ahol Szentiványi Gábor, nagykövet fogadta. Este a Nobel Alapítvány fogadása következett, ahol lehe-tőségük volt a résztvevőknek a Nobel-díjasokkal és sok esetben a tanítványaikkal is be-szélni, eszmét cserélni.

Csütörtökön került sor a hét fénypontjára, a Nobel-díj átadására, majd az azt követő díszvacsorára a Városházán, mintegy 1300 résztvevővel.
Vissza A lap tetejére

Innovating Minds - Czech Awards for Young Europeans

Az „Innovating Minds - Czech Awards for Young Europeans” elnevezésű, középiskolások számára kiírt nemzetközi innovációs verseny díjátadójára 2009. december 10-én került sor, a cseh Parlament Dísztermében. Az angol nyelven zajló versenyre 15 országból mintegy 70 pályamű érkezett.

„Termékinnovációs és műszaki innováció” kategóriában az első helyezett Kovács Krisztián, MAFITUD-tag lett, „EFC (Energy Free Comfort) párna és matrac” című pályamunkájával. Első helyezettként, szobor és oklevél mellett, 5000 eurós pénzjutalomban is részesült.

A fiatal tehetség részére az első helyért járó díjat MUDr. Premysl Sobotka, a Cseh Köztársaság Parlamentjének elnöke és Prof. Jirí Drahon, a Cseh Tudományos Akadémia elnöke adta át.

Kovács Krisztián a budapesti Teleki Blanka Gimnázium 10. évfolyamos hallgatója és a 17. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen III. díjazottja. A pályaműben szereplő újítás lényege, hogy az EFC párna terheléskor szabályozottan, míg terhelés megszűnésekor a hagyományos ülőpárnákkal azonosan viselkedik, mindezt külső energiaforrás igénybevétele nélkül.

A párnában a nyomás szabadon állítható, a komfortérzet reprodukálhatóvá válik, emellett nincs zajhatás, nem szükséges mechanikai beavatkozás az állításhoz, és lehetőséget ad az egyéni komfortigény kialakításához.

Vissza A lap tetejére

Pályaorientációs Börze Dél-Budán

A Dél-Budai Szakképzési Központ - mely öt budapesti szakközépiskola együttműködése a piacképes szaktudás szolgálatában - szakmakínálatát mutatták be 2009. december 11-én, az öveges József Gyakorló Középiskolában megrendezett III. Pályaorientációs Börzén, melyen közel ezer általános és középiskolai tanuló vett részt.

A rendezvényt Pölöskei Gáborné, a Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottság elnöke nyitotta meg, majd tájékoztatót tartott és konzultációs lehetőséget biztosított a bizottság által kidolgozott regionális szakképzés-fejlesztési stratégiáról.

A program hagyományosan egy téma köré szerveződik, mely most a közlekedés volt. A Börze meghívott cége, a Postaautó Zrt. bemutatta a Posta munkáját kiszolgáló gépparkot, a cég által kínált tanulószerződési- és ösztöndíj-lehetőségeket.

Nemzetközi szintű eredményeket felmutató motorversenyzőket is meghívtak, akik bemutatták versenymotorjaikat és beszéltek az őket segítő szerelő stáb szakmai felkészültségének fontosságáról is. A rendezvény védnöke Talmácsi Gábor, MotorGP világbajnok volt, aki üzenetben köszöntötte a fiatalokat.

A Börzén megjelentek a szakképzési központ együttműködő partnerei is, köztük a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány, mely bemutatta a nano- és lézertechnológia témakörében folyó tananyag-fejlesztési munkáját.

Az Innovadidact képviselője az informatika által támogatott tanulást szolgáló interaktív programokkal ismertette meg a résztvevőket a fizika és a robottechnika témakörében, az öntödei Múzeum munkatársai pedig betekintést adtak az öntészeti formázás világába, Luca-napi előzetesként ólomöntésre is sor került.
A Börze programjában fiatal szakemberek is felléptek, köztük az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny, valamint a SzakmaSztár országos szakmai verseny eredményes résztvevői. Szvoboda Péter, MAFITUD-tag, a Hungaroszféra (gömbrobot) egyik feltalálója előadást tartott a gömbrobotról és a 2008-as kínai CASTIC innovációs versenyről. Ismertette a gömbrobot működését, alkalmazását és az eddigi elért sikereket is.
Vissza A lap tetejére

A 19. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny meghirdetése

A „Magyar Tudomány Napja 2009” keretében szervezett rendezvénysorozathoz csatlakozva, a Magyar Innovációs Szövetség megrendezi - a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal főtámogatásával, az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Duna Televízió közreműködésével szervezett - „Ifjúság-Innováció-Tudomány” című szakmai programot, melynek keretében sor kerül a 2009/2010. évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny meghirdetésére is.
Időpont: 2009. november 1., 13:00 óra
Helyszín: Magyar Szabadalmi Hivatal Konferenciaterme (1054 Budapest, Garibaldi u. 2.)

Program:

13:00 | Megnyitó: Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke
13:05 | A 19. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny meghirdetése: dr. Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke
13:15 | A sikeresen szerepelt magyar fiatalok bemutatkozása Ivánka Gábor, a MAFITUD vezetőségi tagjának koordinálásával:
- Hunyadi Áron, a 21. EU Fiatal Tudósok Versenyének 3. helyezettje,
- Kajtár Máté, a 21. EU Fiatal Tudósok Versenyének különdíjasa,
- Gleszer Erik, a 20. Svájci Élővilág Kutató Hét résztvevője.

13:40 | Előadás: Arató Gergely, államtitkár, OKM
13:50 | A Verseny főtámogatójának köszöntője: Dr. Csopaki Gyula, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal elnöke
14:00 | A Verseny fő médiatámogatójának köszöntője: Cselényi László, a Duna Televízió elnöke
14:10 | Zárszó: Dr. Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke
14:15 | Büféebéd

19. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny felhívása (PDF, 333 KB) »
Vissza A lap tetejére

World Science Forum

2009. november 5-7. között rendezte meg a Magyar Tudományos Akadémia - az UNESCO támogatásával - a negyedik World Science Forumot (WSF). A Fórum mottója „Tudás és Jövő” volt, szimbolizálva a tudás és a tudomány fontosságát jövőnk tudatos alakításában.

A Tudomány Világfóruma alkalmából nemzetközi hírű kutatók, államfők, a világ tudományos és kutatásfinanszírozó szervezeteinek vezetői és meghatározó tudományos orgánumainak, a Nature-nek és a Science-nek a főszerkesztői találkoztak.

A Tudomány Világfóruma Dr. Pálinkás József, az MTA elnöke megnyitó beszédével kezdte meg munkáját. A rendezvényre 92 országból mintegy 700 vendég érkezett. A résztvevőket köszöntötte Dr. Sólyom László államfő is.

A rendezvény második napján tartott, „Tudomány és ifjúság” című tematikus szekcióülésének konklúziója szerint: „Világunknak nagy számú fiatal kutatóra van szüksége, akik választ adnak majd a jövő sokrétű kihívásaira és kríziseire”.

A tudományos kongresszus november 5-i és 6-i plenáris üléseire Szövetségünk 13 MAFITUD tagot delegált.
Vissza A lap tetejére

MAFITUD-tagok az Első Európai Innovációs Csúcstalálkozón

2009. október 13-án tizenegy MAFITUD-tag képviselte a magyarországi fiatal tudósokat az Első Európai Innovációs Csúcstalálkozón, Brüsszelben. Az eseménynek az Európa Parlament adott otthont. A 10 fiatalt (Balassi Márton, Bauer Márk, Erdélyi Soma, Éger Ferenc, Gyöngyösi Tamás, Homolya Miklós, Nickl István, Oláh Máté, Simon Dávid Szabolcs, Sugár Krisztina) a MAFITUD vezetőségi tagja, Burus Tünde kísérte el.

Október 13-án, délelőtt a fiatalok részt vehettek az „Európa leendő Nobel-díjasai” címet viselő plenáris ülésen, ahol Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke köszöntötte a résztvevőket, és reményét fejezte ki, hogy a fiatalok soraiban az EP jövőbeli, megalapozott tudományos szakmai háttérrel rendelkező tagjait köszöntheti.

Gerard’t Hooft, Nobel-díjas fizikus kiemelte a fiatal kutatók életében a díjak, versenyek fontosságát, hiszen egy-egy siker, visszaigazolás a szakmától, hogy jó irányban halad, óriási hajtóerőt jelenthet a további munkák során. Alejo Vidal-Quadras, az Európai Parlament alelnöke úgy fogalmazott, hogy az ő korosztálya számára az elsődleges érték a tudományos munka volt, ő maga is évtizedeken át kutatott fizikusként; azonban a gyermekei számára sokkal inkább az üzleti tanulmányok a fontosak. Reményét fejezte ki, hogy a 2. ipari forradalom már a tudás forradalma lesz, és a fiatalok azok, akik ezt megvalósíthatják
Európa több részéről érkezett fiatal kutatók, professzorok beszámolóit is meghallgathatták a részvevők, két bizottsági ülésen. Az első „Példaképek a tudományos és műszaki pályákon” című ülés előadói többnyire a Kreativitás és Innováció Európai Éve nagykövetei voltak, akik nem csak karrierjükről, munkájukról, de személyes tapasztalatikról is beszéltek a hallgatóságnak.

Damini Kumar, a „Young British Female of the Year Award” győztese a tudomány és művészet összefonódását emelte ki, hangsúlyozva, hogy az innováció a kreativitás felhasználása úgy, hogy hozzáadott értéket teremtsünk. Christine van Broeckhoven, a L’Oréal-UNESCO „Nők a tudományban” pályázat nyertese a kutatói szenvedély, a naivitás és az optimizmus szerepét emelte ki.

A „Legjobb tapasztalatok a tudományos és műszaki pályákon” című bizottsági ülésen Claudine Hermann, a „European Platform of Women Scientists” alelnöke a család és a tudományos karrier összeegyeztetéséhez javasolt megoldásokat, osztotta meg személyes tapasztalatát a kutatói pályán. Eva Petrus, a svéd Microsoft tudományos programmenedzsere bemutatta, miért hasznos tudományos szempontból is az MSN Messenger.

A plenáris ülés után a fiataloknak az Európai Bizottság egyik épületében Izsák Kincső, az Európai Bizottság Vállalkozáspolitikai és Ipari Főigazgatóságának munkatársa tartott bemutatót, amelyből a fiatalok megismerhették azokat a lehetőségeket, amelyeket az Európai Unió nyújt a vállalkozásoknak.
Vissza A lap tetejére

Előadás a győri Lions Clubban

Sarkadi-Nagy Balázs, MAFITUD-tag előadást tartott a győri Lions Club tagjainak 2009. október 8-án, az általa kifejlesztett látásvizsgáló készülékről, valamint képekben gazdag beszámolót tartott kínai tanulmányútjáról. Az előadás során a látásvizsgáló szűrőkészüléket, önkéntes bevonásával működés közben is lehetett látni. A tagok kiemelt figyelmemmel követték az előadást és a vizsgálatot.
Vissza A lap tetejére

Díjakkal érkeztek haza az EU Fiatal Tudósok Versenyéről a magyar fiatalok

Az EU Fiatal Tudósok Versenyének sorrendben 21. nemzetközi döntőjét 2009. szeptember 11. és 15. között rendezték meg Párizsban. A 30 ezer, 15-20 év közötti fiatalból kiválasztott 124 pályázó között Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség által, a 2008/2009. évben, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal főtámogatásával megrendezett 18. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny két első díjas pályázója képviselte.

Az európai ifjú tudósok versenye négy lépcsős. Az első két fordulót a résztvevő országok bonyolítják, és az itt kiválasztott legjobb 2-3 pályamunkáról a nemzetközi bírálóbizottság előzetesen egy legfeljebb 10 oldalas angol nyelvű leírást kap. Ezt követően a kiválasztottak négynapos, kiállítással egybekötött prezentáción vesznek részt, ahol a nemzetközi zsűri személyes konzultációk során alakítja ki a végleges sorrendet.

Az idei európai döntőre, a negyedik fordulóra, 32 országból 76 pályázat képviselőit hívtak meg. A párizsi döntőn Hunyadi Áron (1989) - a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanulója - III. díjat nyert.
A másik magyar fiatal, Kajtár Máté (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) "Veszélyes folyadékok biztonságos tárolása a föld alatt" c. pályamukájával különdíjként egy szakmai tanulmányutat nyert el. A díjátadó ünnepségen részt vett többek között az EU kutatásért felelős igazgatója is.
A harmadik díjat nyert Hunyadi Áron "Synchronometer: egy új mechanikai koncepció" c. pályamunkájával érte el a kimagasló sikert.

A pályamunka két részből áll: első része a mechanikus szerkezetek (pl. kar- és zsebórák) pontosságának növelését szolgálja. Az órák pontosságát azok impulzusadó egysége, a gátszerkezet határozza meg. Áron, a  gátszerkezetben egy helyett kettő billegőt használ, azokat egymással szemben elhelyezve, amelyek egymással ellentétes irányban mozognak úgy, hogy a tömegközéppontjaik a billegő tengelyeket összekötő képzeletbeli szakasztól mindig egyenlő távolságban vannak. Összességében a szinkronbillegős gátszerkezet egyszerre teszi lényegesen pontosabbá és hosszabb életűvé az órákat. A pályamunka második része egy órakijelzés, amely a szinkronbillegőhöz hasonlóan egyaránt újdonság mind formatervezési, mind technikai szempontból. A megoldás ötvözi az analóg és a digitális órakijelzés előnyeit, és a legkisebb óráktól a legnagyobbakig alkalmazható.

A következő, 2009/2010. évi, 19. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt november 11-én hirdeti meg a Magyar Innovációs Szövetség.
Vissza A lap tetejére

A Magyar Fiatal Tudósok Társaságának 8. országos találkozója

2009. szeptember 25-én, 15 órától Nádasdladányban, a Nádasdy Akadémián rendezzük meg a Magyar Fiatal Tudósok Társaságának következő, nyolcadik országos találkozóját a Kreativitás és innováció évének jegyében.
Program (word, 57 KB) »
Vissza A lap tetejére

Megkezdődött a 21. EU Fiatal Tudósok Versenye

Az EU Fiatal Tudósok Versenyét az Európai Bizottság kezdeményezte 1989-ben, és célja, hogy a fiatalok figyelmét a tudomány és technológia területére irányítsa és elősegítse az együttműködést és az információcserét közöttük. Az évente megrendezésre kerülő versenyen azok a projektek vehetnek részt, amelyek első díjat nyertek a nemzeti tudományos és innovációs versenyeken.

Magyarországról a Magyar Innovációs Szövetség által kiírt Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny győztesei vehetnek részt az európai döntőn, ahol több mint 35 európai országból kb. 100 fiatalt hívnak meg - akik mintegy 25 000 fiatal tudós közül kerülnek ki.

A 2009. szeptember 11-16. között, Párizsban megrendezésre kerülő 21. EU Fiatal Tudósok Versenyének döntőjén az alábbi pályázatok képviselik Magyarországot: - Veszélyes folyadékok biztonságos tárolása a föld alatt (pályázó: Kajtár Máté) - Az idő - pontosan és szépen… (pályázó: Hunyadi Áron)

Az indulás előtt, a versenyzők újabb szakmai felkészítését dr. Antos László, ügyvezető igazgató, Ivánka Gábor, a Magyar Fiatal Tudósok Társaságának vezetőségi tagja, s egyben a delegáció vezetője és Spohn Márton, a 19. EU Verseny első helyezettje tartotta 2009. szeptember 4-én, Szövetségünk székhelyén.
Vissza A lap tetejére

GÉNIUSZ-EURÓPA Nemzetközi Találmányi Vásár és Diplomázók Nemzetközi Fóruma

2009. szeptember 9-13-án a Magyar Feltalálók Egyesülete (MAFE) és a Feltalálók Egyesületei Nemzetközi Szövetsége (International Federation of Inventors' Associations - IFIA) rendezte meg a GÉNIUSZ-EURÓPA Nemzetközi Találmányi Vásár és Diplomázók Nemzetközi Fórumát a 113. Budapesti Nemzetközi Vásárhoz kapcsolódóan.

A Nemzetközi Találmányi Vásár a feltalálók versenye, valamint a találmányok, szabadalmak alapján a gyártott új termékek számára üzletszerzési, árusítási alkalom. A rendezvény része az „Európai Kreativitás és Innováció Éve” eseményeinek. A nagyközönség 20 országból 304 új találmányt láthatott, közöttük 132 magyar alkotást.

A kiállításon Sarkadi-Nagy Balázs, MAFITUD-tag GÉNIUSZ aranyérmet nyert „Elektronikus éleslátás és színtévesztés vizsgáló készülékével”. A látásvizsgálat elektronikus megvalósítása, a ma használt látásvizsgáló táblák (könyvek) állagmegóvási problémáját és a vizsgálathoz szükséges megvilágítási nehézséget küszöböli ki. A számítógép alkalmazása pontossá teszi a vizsgálati eredményt, és segítséget nyújt a korrekt diagnózis felállításában. A személyre szóló és csoportos statisztikai eredményeket gyorsan és pontosan szolgáltatja.
Vissza A lap tetejére

London International Youth Science Forum (LIYSF)

A LIYSF idén ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját, melyen Magyarországot Schulcz Ákos, a MAFITUD tagja képviselte, aki a 17. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Versenyen 2. helyezést ért el rákterápiával kapcsolatos pályamunkájával. A részvételt a Magyar Innovációs Szövetség, és a British Council biztosította.

A résztvevő 38 ország delegáltjai a megnyitón, 2009. július 30-án többek között a CERN kutatója, prof. John Ellis lenyűgöző előadását hallgathatták meg.
Másnap a Science Forum Bazaaron Schulcz Ákos bemutatta kutatómunkájának poszterét, amelyet érdemesnek találták arra, hogy az összes részvevő előtt előadhassa. Előadásában a rákterápia egy új, innovatív megközelítéséről szólt, amely során előállított és vizsgál saját, cukor-alapú kemoterápiás molekulákat mind sejttenyészetekben, mind állatkísérletekben.

A kéthetes program alatt még sok érdekes előadást hallgattak meg a résztvevők, fő témák voltak: a globális felmelegedés, légszennyezés és fúziós energia. Több modern kutatóhelyen is jártak, mint pl. sejttenyésztő laborban vagy nanotechnológiás-műanyag előállító, műszerv kialakítását célul kitűző in vitro laborban. A Rutherford-Appleton Laboratóriumban megnézhették a fiatalok a Diamand elektrongyorsítót, amellyel az anyagszerkezet térképezhető fel részletesen.
Vissza A lap tetejére

24. Kínai Ifjúsági Tudományos Technológiai és Innovációs Verseny

2009. július 19-25. között Sarkadi-Nagy Balázs és Rőmer Péter, a Magyar Innovációs Alapítvány által támogatott Magyar Fiatal Tudósok Társaságának tagjai részt vettek a 24. CASTIC (China Adolescents Science and Technology Innovation Contest) kínai ifjúsági tudományos technológiai és innovációs versenyen. A magyar küldöttséget Ormos Pál, a 18. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny zsűrijének elnöke, akadémikus, az MTA SZBK Biofizikai Intézet igazgatója vezette.

A kiállítással egybekötött verseny Kína legnépesebb tartományának (Shandong) fővárosában, Jinanban került megrendezésre. A CASTIC versenyen több mint 500 kínai fiatal vett részt az ország minden részéről, valamint 48 nemzetközi vendég is csatlakozott a megmérettetéshez, 14 országból.

13 kategóriában összesen 394 projektet mutattak be a fiatalok a háromnapos kiállítás során. A seregszemlén Sarkadi-Nagy Balázs „Látásvizsgáló készülék”, Rőmer Péter pedig „Holdfelszíndiorámák” című projektjével mutatkozott be.
A nemzetközi résztvevők vendégként vettek részt a versenyen, a zsűri a bemutatott 19 nemzetközi projekt közül kilencet – köztük Rőmer Péterét – kiemelt dicséretben részesített.
Vissza A lap tetejére

34. Stockholm International Youth Science Seminar

A Magyar Innovációs Szövetség 2002 óta minden évben delegálhat egy fiatal magyar kutatót a Nobel-díj átadási ünnepségen és az azt megelőző egyhetes stockholmi tudományos fórumon való részvételre.

Az idén Hunyadi Áront, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatóját küldi Szövetségünk a rendezvényre, aki 2007-ben második, idén pedig első díjat nyert az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen. A nevezéssel kapcsolatos dokumentumokat a szervezőknek eljuttattuk.
Vissza A lap tetejére

20. Nemzetközi Élővilág Kutató Hét

A Schweizer Jugend Forscht a 20. Nemzetközi Élővilág Kutató Hetet a zernezi Svájci Nemzeti Parkban, 2009. június 28. és július 4. között rendezte meg, melyen a Magyar Innovációs Szövetség delegáltjaként Gleszer Erik, MAFITUD-tag, a 16. és 17. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjazottja vett részt.

A többi fiatal kutató Németországból, Franciaországból, Máltáról, Portugáliából, Lettországból, Észtországból, Lengyelországból, Csehországból, Szlovákiából és Svájc különböző részéről érkezett. A diákok egy általuk választott kutatási témát dolgoztak fel.
Gleszer Erik egy négy főből álló svájci diák-kutató csoport tagjaként a szubalpesi erdők hangyáinak táplálkozási szokásait vizsgálta. A csoport a táplálékszerzés és a környezeti viszonyok összefüggését figyelte meg a hegyek nyugati és keleti lankáin, tekintettel a hangyabolyok méretére, az azt körülvevő növényzetre és a hangyák élelemszállításához szükséges időtartamra.

Eredményeiket a Zernezben megrendezett záró előadássorozat keretében mutatták be, amelyről a média is tudósított.
Vissza A lap tetejére

Takáts Mónika Magyarország Példaképei között

A 17. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen különdíjjal jutalmazott Takáts Mónikát 2009. június 16-án Magyarország Példaképei közé választották. A Pannon Példakép Alapítvány tizennyolcadik alkalommal hirdette ki díjazottait, akik olyan 25 év alatti fiatalok közül kerültek ki, akik valamely, a társadalom számára fontos területen kiemelkedő teljesítményt nyújtanak.

Takáts Mónika gyerekekkel foglalkozó környezetvédelmi mozgalmat alapított Nagy Terv néven. A Nagy Terv programjai attól egyedülállóak, hogy nem a formális oktatás keretein belül, hanem játékos formában oktatnak.
A gyerekekkel például újrafelhasznált anyagokból készült játékokkal játszanak, hogy bebizonyítsák: nem feltétlenül az új, csillogó játék a legjobb.
Vissza A lap tetejére

RENO, 2009

Május 10. és 15. között hatvanadik alkalommal rendezték meg az Intel által támogatott fiatal tudósok világversenyét (Intel International Science and Engineering Fair - Intel ISEF) az USA-beli Renoban (Nevada állam). A világ legnagyobb, egyetemi tanulmányok előtti tudományos teljesítményeket elismerő diákolimpiáján idén 56 ország 1563 versenyzője mutatott be mintegy 1200 projektet. A munkákat a nagy szakmai tapasztalattal rendelkező zsűri 15 perces interjúk keretében értékelte. Több ezer helyi diák érdeklődésére számot tartó nyílt napot is tartottak.

Magyarországot az eseményen Spohn Márton, MAFITUD-tag, a Magyar Innovációs Szövetség delegáltja képviselte, aki az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen tavaly első díjban részesült.

A világversenyen az ifjú kutató "A gyógyítás ösvényei: diterpén szintézisek felfedezése a menták családjában, melyekből ígéretes gyógyszer-hatóanyagok állíthatók elő" című munkájával a biológia területén, a fődíj kategóriában a három második díj egyikét nyerte el. Az 1500 $ pénzjutalom mellett az MIT Lincoln Laboratory különdíjaként Mártonról is elneveznek egy, a kutatóintézet LINEAR programja keretében felfedezett Föld közeli kisbolygót.

A díjátadó ceremónián - melyen összesen közel 1 millió dollárnyi ösztöndíj talált gazdára - Elizabeth Marincola, a főszervező, a Society for Science & the Public elnöke a tudomány forradalmainak példájaként hozta fel az 1960-as évek küzdelmét a Holdra szállásért, kiemelve, hogy 1969-ben, a Holdra szállás évében a projekten dolgozó tudományos csoport átlagéletkora 27 év volt.
Vissza A lap tetejére

Hungarian Young Scientist Group Meetup

Április 21-én, Budapesten, a Makadám Mérnök Klubban immáron negyedik alkalommal került megrendezésre a fiatal magyar tudósok kutatásait egymásnak és a nagyközönségnek bemutató rendezvénysorozat, a Hungarian Young Scientist Group Meetup. Az eseményt a Magyar Fiatal Tudósok Társasága (MAFITUD, www.mafitud.hu) szervezi, a Magyar Innovációs Szövetség támogatásával.

Elsőként Kriston Ákos tartott rövid összefoglalót egy tüzelőanyag-cellás tricikli fejlesztéséről. A jövő közlekedési eszközeinek nagy kihívása a környezetbarát, megfelelő hatótávolságot biztosító energiatárolók kifejlesztése. Egyik lehetséges eszköz a tüzelőanyag-cella, amely a hidrogén kémiai energiáját közvetlenül, mozgó alkatrész nélkül alakítja elektromos energiává.
Előnye az akkumulátorhoz képest, hogy nem igényel hosszadalmas újratöltést és az elektromos hálózattól független, hátránya a jelenleg még igen magas ára.

A második előadó Hága Péter volt, ő az internetes hosztok mérés alapú geolokalizációjáról beszélt. Az internetes hálózaton utazó csomagok késleltetési idejéből jó közelítéssel meghatározható az egyes útvonalválasztó csomópontok fizikai távolsága, nagyszámú mérési eredményből pedig matematikai módszerekkel következtethetünk a célállomások földrajzi elhelyezkedésére. Ez általában jóval pontosabb helymeghatározást tesz lehetővé, mint a jelenleg elterjedt passzív technikák.

Bővebb információ a http://science.meetup.com/111/ címen található, ahonnan letölthető az előadások videó- és képanyaga is.
Vissza A lap tetejére

I-SWEEEP

2009. április 15-20. között Houstonban, Texas államban második alkalommal került megrendezésre az I-SWEEEP (International Sustainable World (Energy, Engeenering & Environment) Project Olympiad) nemzetközi olimpia. A 3 kategóriában (mérnöki, energia és környezetvédelem) meghirdetett versenyen körülbelül 600 versenyző 440 projekttel indult. A versenyzők 60 országból, és az USA 50 államából érkeztek.

A versenyen a Magyar Innovációs Szövetség delegáltja, Leél-Őssy Csaba, MAFITUD-tag képviselte Magyarországot. ”Kristálybarlang a magyar főváros alatt” című projektjével. Munkáját a zsűri kiemelt dicséretben részesítette, mely 200 dollár pénzjutalommal is jár. Elnyerte továbbá a Pennsylvaniai Egyetem 500 dolláros különdíját, melyet a legjobb geológiai-földtudományos projektnek ajánlottak fel.
Vissza A lap tetejére

Fiatal kutatók klubtalálkozója

Április 21-én, kedden 19 órakor, a Makadám Mérnök Klubban (1024 Budapest, Lövőház u. 37.) a Magyar Fiatal Tudósok Társasága (MAFITUD) újra megrendezi a fiatal kutatók klubtalálkozóját.

Az összejövetelen ezúttal is 10 perces rövid, lényegre törő előadások formájában mutatják be az előadók egy-egy terület legújabb eredményeit, majd kötetlen beszélgetés alatt lehet a részleteket megvitatni. Az áprilisi rendezvényen Kriston Ákos üzemanyagcellák működéséről, míg Hága Péter az ELTE Komplex Rendszerek Tanszékének kutatásairól fog beszélni.

Az eseményre a szervezők (vezetőjük: Szalai Ferenc) mindenkit várnak, jelentkezni a
http://science.meetup.com/111/ oldalon lehet, továbbá ugyanitt lehet kapcsolatba lépni a szervezőkkel és előadókat, témákat ajánlani.
Vissza A lap tetejére

Intel ISEF 2009

Spohn Márton, a Magyar Innovációs Szövetség delegáltja, képviselheti Magyarországot a 21 éven aluli fiatalok 60. tudományos olimpiáján (INTEL International Science and Engineering Fair (INTEL ISEF)), melyet 2009. május 10-15. között Renóban (USA) rendeznek.

A Magyar Innovációs Szövetség az Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny győzteseit hagyományosan kijuttatja erre a neves eseményre, amelyen a magyar fiatalok rendszerint rendkívül jó eredménnyel végeznek.

Spohn Márton a „Magas specifitású biokatalizátorok - Egy lépéssel a gyógyszeripar előtt” c. pályázatával vesz részt a versenyen. A világ 40 országából meghívott, több mint 1200 fiatal versenyző felkészültségéről a kiállítással egybekötött döntőn a neves zsűritagok személyes interjúk során győződnek meg, és ez alapján alakítják ki a végleges sorrendet.
Vissza A lap tetejére

Gilyén András megkapta a Márciusi Ifjak díjat

2009. március 15-én, Budapesten, a Művészetek Palotájában vehette át a Márciusi Ifjak díjat Gilyén András, aki a legjelentősebb hazai természettudományi és műszaki versenyen, a Magyar Innovációs Szövetség által rendezett Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen 2006-ban és 2007-ben is I. helyezést ért el, így tagja a Magyar Fiatal Tudósok Társaságának (MAFITUD) is.

2006 szeptemberében, az Európai Unió 18. Fiatal Tudósok Versenyén, az Európai Szabadalmi Hivatal eredetiségért odaítélt díját nyerte el Gilyén András, „Mobilos iránytű” elnevezésű szoftverével. A díjnyertes program alkalmazása, a Magyar Innovációs Szövetség segítségével, 2006. novemberében kezdődött meg s azóta már több ezrenhasználják ezt a népszerű programot, a legnagyobb megelégedéssel.

Programját a Yunnan tartomány fővárosában, Kunmingban megrendezett 22. Kínai Tudományos és Technológiai Innovációs Versenyen is bemutathatta 2007-ben. Ugyanebben az évben a Magyar Innovációs Szövetség delegálta őt a stockholmi Nobel-díj átadási ünnepségre is.

Az ifjú tehetség a műszaki eredmények hasznosításában kivételesen élen jár, tanulmányait a Magyar Innovációs Alapítvány jelentős kutatói ösztöndíj odaítélésével támogatta.
Vissza A lap tetejére

Meetup találkozó

Január 20-án, a Makadám Mérnök Klubban immáron harmadik állomásához érkezett a fiatal magyar tudósok kutatásait egymásnak és a nagyközönségnek bemutató rendezvénysorozat, a Hungarian Young Scientist Group Meetup. Az esemény szervezését a Magyar Fiatal Tudósok Társaságának (MAFITUD, www.mafitud.hu) két tagja (Szalai Ferenc és Kemecsei Zsolt) végzi, a Magyar Innovációs Szövetség támogatásával, melyet dr. Antos László, ügyvezető igazgató képviselt a klubesten.
Elsőként Laki Balázs és Lám István egy mostanában különösen aktuális közgazdasági problémával, a különféle személyi jövedelemadó modellek államháztartási bevételekre gyakorolt hatásával foglalkozott, a matematika és az informatika eszköztárát használva. Ötparaméteres SZJA-modellükkel arra keresték a választ, hogy életképes lehet-e egy alternatív megközelítésű adózási rendszer.

Számadó Szabolcs előadása („Kommunikáció az állatvilágban, játékelméleti megközelítés”) az állati és az emberi kommunikáció alapvető fogalmainak és alapmodellek felvázolásán keresztül érkezett el olyan érdekes gyakorlati problémákig, mint a szarvasbőgés akusztikai modellje, vagy az egyes állatfajoknál elterjedt kommunikációs trükkök és azok hatékonysága.

Bővebb információ a http://science.meetup.com/111/ címen található, hamarosan innen lesz letölthető az előadások videó-, kép- és diaanyaga.

Vissza A lap tetejére