MAFITUD tagoknak

Azonosító:

Jelszó:

Készítette: VISUALIA
Hírek
2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005

18. IFJÚSÁGI TUDOMÁNYOS ÉS INNOVÁCIÓS TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY (2008/2009-es tanév) - Találd fel magad!

Kik indulhatnak? - Egyénileg vagy kétfős csapatba szerveződve pályázhat minden 1988. október 1. és 1995. augusztus 31. között született fiatal. Egyetemisták, főiskolások közül csak elsőévesek vehetnek részt a versenyen, akkor, ha a munkájukat az egyetem, főiskola megkezdése előtt végezték. Pályázhatnak határon túli magyar fiatalok is.

Mit lehet nyerni?
I. díj: (max. három) havi 30 000 Ft-os ösztöndíj egy évig
II. díj: (max. három) havi 15 000 Ft-os ösztöndíj egy évig
III. díj: (max. négy) havi 8 000 Ft-os ösztöndíj egy évig
a fiatalok szakmai, tudományos továbbfejlődésének támogatására.

A legfiatalabb díjazott megkapja a Siemens Zrt. 100 000 Ft-os, egyösszegű Junior Ösztöndíját is.
A legjobb pályamunkát beadott határontúli pályázó a Magyar Innovációs Szövetség egyösszegű, 100 000 Ft-os ösztöndíját is megkapja.
Az első és második helyezett fiatalok által kijelölt egy-egy tanár (vagy konzulens) egyszeri 100 000 Ft-os ösztöndíjban részesül.

Az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 1-3. helyezettjei a felsőoktatási intézmények döntése alapján 25 többletpontot kaphatnak a felvételi eljárás folyamán.
A legjobb három pályázat lehetőséget kap 2009. szeptember 11-16. között Párizsban, az Európai Unió által, 33 ország részvételével rendezendő "Fiatal Tudósok Versenyén" való részvételre, ahol további értékes pénz- és különdíjakat lehet nyerni (3500-7000 euró).

Mivel lehet nevezni? - Pályázni lehet műszaki, környezetvédelmi, természettudományi, valamint matematikai területről bármilyen innovatív alkotással, találmánnyal, kutató vagy fejlesztő munka eredményével. A versenyen bármilyen egyéb versenyre vagy pályázatra készített pályamunkával, ill. műszaki alkotással is részt lehet venni.

Hogyan kell jelentkezni? - A kidolgozandó téma vázlatát legfeljebb 2 gépelt oldal terjedelemben, lezárt boríték­ban kell benyújtani 3 példányban, levélben vagy személyesen 2009. január 7-én, 15 óráig beérkezően. A borítékra rá kell írni: "INNOVÁCIÓS VERSENY".

A nevezésnek tartalmaznia kell: a kiválasztott kutatási vagy fejlesztési témát, a megoldásra irányuló javaslatot, az elérendő célt, a konkrét megvalósítás módját,
továbbá: a résztvevő(k) nevét, születési időpontját, lakcímét, telefonszámát, e-mail címét, nyelvtudását; iskolájának (munkahelyének) nevét, címét és telefonszámát; a konzulens, vagy felkészítő tanár nevét, címét és telefonszámát.

Kik döntenek? - A pályázat elfogadásáról a tudományos vagy műszaki cél, ill. színvonal és a kidolgozhatóság figyelembevételével határoz a bírálóbizottság. A döntésről minden pályázó értesítést kap 2009. február 2-ig.

Hogyan tovább? - Az I. fordulóban elfogadott pályázatok tudományosan megalapozott, részletes kidolgozását, ill. a fejlesztés eredményét 2009. május 4-én, 14 óráig beérkezően kell beküldeni a verseny titkárságára. Csatolni lehet a bemutatást elősegítő saját készítésű modelleket, műszaki megoldásokat, kísérleti berendezéseket.

Mit értékelnek? - A probléma megközelítésének eredetisége és kreativitása; a kidolgozás alapossága, ill. tudományos értéke; az írásos anyag, ill. műszaki alkotás (vagy modell) színvonala, ill. az elkészített eszköz működőképessége; a projekt befejezettsége (koncepció, konklúzió) és hasznosíthatósága; az eredmények világos értelmezése.

Egyéb tudnivaló? - A legjobb munkákat a pályázók a Duna TV "Heuréka, megtaláltam" c. külön-műsorában személyesen mutatják be. A bemutatásra alkalmas pályaműveket kétnapos kiállításon tekinthetik meg az érdeklődők 2009. júniusában, a Millenáris Parkban, a Csodák Palotájában. Az ünnepélyes díjátadásra a kiállítás megnyitóján kerül sor.
A pályázatok kidolgozását vállalatok, intézmények anyagilag támogathatják. A verseny szervezői biztosítják a nyilvánosságot a támogatások elnyerése érdekében, ill. közreműködnek az indo­kolt költségek megtérítésében.

A verseny megrendezéséhez szükséges főtámogatást a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) nyújtja.

A Verseny támogatói: Oktatási és Kulturális Minisztérium, Iparfejlesztési Közalapítvány, Puskás Tivadar Közalapítvány, Magyar Telekom Nyrt., GE Hungary, Sanatmetal Kft., Ericsson Magyarország
Magyar Szabadalmi Hivatal, Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége, Siemens Zrt., EGIS Gyógyszergyár Nyrt., Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt., 77 Elektronika Kft., Innomed Medical Rt., Covent Tőke Befektető Zrt., Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, MKB Bank Nyrt.

Médiatámogatók: Duna TV, Világgazdaság, Élet és Tudomány, Csodák Palotája.

A pályázatok beérkezési helye (a pályázattal kapcsolatban érdeklődni lehet):
MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG - 1036 Budapest, Lajos u. 103.; tel.: 453-6572, fax: 240-5625; e-posta: innovacio@innovacio.hu; részletes felhívás: www.innovacio.hu; A verseny titkára: Riba Nikolett, marketing menedzser.
Vissza A lap tetejére

2. MAFITUD Meetup találkozó

A Magyar Innovációs Szövetség kezdeményezésére és támogatásával, a Magyar Fiatal Tudósok Társasága (MAFITUD, www.mafitud.hu) megrendezte a második „meetup” találkozót, 2008. november 18-án, a budapesti Kortárs Építészeti Központban.

Elsőként Kimpián Tibor (BME) előadását hallgathatták meg a résztvevők, aki egy rutinfeladatnak induló szinkronmotoros mérést fejlesztett tovább. A rezgésakusztikai alapokon nyugvó diagnosztikai eljárás segítségével hatékonyan tesztelhetőek a gépkocsik kormányrendszerébe beépítendő villanymotorok, így akár ipari érdeklődés is lehet a későbbiekben az újfajta mérési módszerre.
Kiss Róbert kutatási beszámolójának a címe „Új H4 ligandumok felfedezése nagy-áteresztőképességű dokkolással” volt. A fiatal kutató olyan kismolekulákat keresett különféle szimulációs és kísérleti módszerek segítségével, amik jól kötődnek a humán hisztamin H4 receptorhoz (hH4R), így kiindulópontként szolgálhatnak új, nagy affinitású, szelektív hH4R gátlómolekulák kifejlesztésében.

Bővebb információ a http://science.meetup.com/111/ címen található, melyről az előadások videó-, kép- és diaanyaga letölthető, és ott lehet regisztrálni a következő, 2009. január 20-i találkozóra is, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők. A következő, januári találkozó ismét a „régi” helyszínen, a Makadám Klubban lesz. A részvétel ingyenes.
Vissza A lap tetejére

MAFITUD Meetup találkozó

November 18-án, 19 órától tartja a MAFITUD második „Meetup” rendezvényét, ezúttal új helyszínen, a Kortárs Építészeti Központban (Budapest, Szervita Tér 8., 2. emelet). A találkozót Szalai Ferenc és Kemecsei Zsolt MAFITUD-tagok szervezik.

Az előzetes tervek szerint két előadás fog elhangzani:
- Kimpián Tibor (BME): Állandómágneses szinkronmotorok rezgésakusztikai modellezése - Egy rutinfeladatból kinőtt kutatási téma,
- Kiss Róbert: Új H4 ligandumok felfedezése nagy-áteresztőképességű dokkolással.

További információ: http://science.meetup.com/111/
Vissza A lap tetejére

Látogatás az Európai Szabadalmi Hivatalban

Buza Dániel István, MAFITUD-tag 2008. november 4-8. között látogatást tett az Európai Szabadalmi Hivatalban, Münchenben. Egy-egy ilyen látogatásra mindig az előző évben megrendezett Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyén az Európai Szabadalmi Hivatal különdíját elnyerő projektek szerzői jutnak el.

A fiatalok érdekes előadások után, melyek a szabadalom legfontosabb kérdéseit tárgyalták, átfogó képet kaptak az egész hivatal működéséről, szervezettségéről.
Minden fiatal bemutatta munkáját és fogadáson vett részt a hivatal elnökénél, de egyéb érdekes programok is várták a résztvevőket. A fiatalok látogatást tettek a BMW kutatási központjában, az Eurocopter helikoptergyárban és a világhírű Deutsches Museumban is. Mindezeken túl a fiatalok nemcsak egymással tudtak tapasztalatot cserélni, de a European Schools diákjaival is több ízben találkoztak.
Vissza A lap tetejére

INTEL ISEF absztraktok online

A Magyar Innovációs Szövetség az Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny győzteseit (MAFITUD-tagokat) hagyományosan kijuttatja az INTEL International Science and Engineering Fair (INTEL ISEF) c. versenyre, mely a 21 éven aluli tudósok tudományos olimpiája.

A versenyt szervező Society for Science & the Public online tette elérhetővé a 2003-2008 közötti absztraktokat. Keresésre is lehetőség van köztük évszám, a versenyző neve, kategória, delegáló, USA-tagállam vagy ország, valamint kulcsszó alapján, a következő linken: www.societyforscience.org/isef/absonline.
Vissza A lap tetejére

Szalai Ferenc előadása a KTI-ben

2008. október 15-én, Szalai Ferenc, a MAFITUD alapító tagja volt tagintézményünk, a Közlekedéstudományi Intézet (KTI) vendége. „Hogyan kell tudományosan publikálni? Hogyan gyűjtsünk információt a világhálóról?” címmel tartott előadásában többek között módszereket kínált arra, hogyan érdemes az internet hatalmas információhalmazából leszűkítenünk a bennünket érdeklő témaköröket.
Beszélt a vállalkozói és kutatói tapasztalatairól, valamint hangsúlyozta többek között a kitartás, a kritikai szemléletmód képességének fejlesztését, a megfelelő időbeosztás fontosságát, gondolataink rövid és logikus felépítésének szükségességét, közlését.
Az előadásról DVD felvétel készült, amely a KTI Könyvtárából kikölcsönözhető.
Vissza A lap tetejére

Meetup találkozó

A Magyar Fiatal Tudósok Társasága (MAFITUD, www.mafitud.hu) az első „meetup” találkozóját 2008. október 14-én tartotta, Budapesten, a Makadám Mérnök Klubban, a Magyar Innovációs Szövetség támogatásával.

Az eseményt szervező Szalai Ferenc rövid bevezetője után előbb Schulcz Ákos tartott szakszerű, de mégis érthető, laikusok által is követhető előadást a rákos sejtek elleni harc egy világviszonylatban is új módszeréről, és az ezzel kapcsolatos kísérleteiről, majd Csanády Istvántól hallhatott a közönség érdekes beszámolót a gerincbetegek rehabilitációját elősegítő, éppen szabadalmaztatás alatt álló izomstimulációs készülékről.
Bővebb információ a http://science.meetup.com/111/ címen található, hamarosan innen lesz letölthető az előadások videó-, kép- és diaanyaga, de itt lehet regisztrálni a következő, november 18-i találkozóra is, melyre a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak. A részvétel ingyenes.
Vissza A lap tetejére

MAFITUD-találkozók

A Magyar Fiatal Tudósok Társasága (MAFITUD, www.mafitud.hu) a Magyar Innovációs Szövetség kezdeményezésére és támogatásával rendszeressé kívánja tenni találkozóit. Ezeken a rendezvényeken a meghívott fiatal kutatók rövid (10 perces), lényegre törő, nem csupán a szűk szakmának szóló előadások keretében mutathatják be aktuális munkáikat és elért eredményeiket a fizika, kémia, biológia, matematika, informatika, technika, közgazdaságtan stb. témaköreiben.

Az előadások után lehetőség nyílik kötetlen beszélgetések formájában további eszmecserére és kapcsolatépítésre is.

Az első alkalom 2008. október 14-én, 19 órától kerül megrendezésre a Makadám Mérnök Klubban (1024 Lövőház u. 37., www.makadamklub.hu). A részvétel ingyenes, de a korlátozott befogadóképességre való tekintettel előzetes regisztrációt igényel a http://science.meetup.com/111/ webcímen. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.
Vissza A lap tetejére

A MAFITUD a Kutatók Éjszakáján

A 2008. szeptember 26-án, az Európai Bizottság kezdeményezéséhez csatlakozva Magyarországon is megrendezték a Kutatók Éjszakáját, melyen a Magyar Fiatal Tudósok Társaság (MAFITUD) négy lelkes képviselője mutatkozott be. A Millenáris Park stúdiótermében összegyűlt érdeklődőket először Szalai Ferenc köszöntötte, majd negyvenöt rövid életképben kísérelte meg bemutatni tudományos pályafutását, valamint annak tapasztalatait és tanulságait.

A felszólalók sorában Gilyén András és Buza Dániel következett, akik röviden szintén bemutatták fejlesztéseiket (mobilos iránytű és gömbrobot, valamint mozgásminta-felismerő szoftver) és meséltek tudományos megmérettetéseikről, utazásaikról is.

Végül Spohn Márton szólt a gyógynövényekkel kapcsolatos kutatásairól, és egészítette ki a fiatal kutatók magyarországi lehetőségeiről elhangzottakat. Az előadások után az igen érdeklődő és motivált közönség megragadta a lehetőséget, hogy személyesen is beszélgessen a fiatalokkal.
Vissza A lap tetejére

Spohn Márton bemutatkozó előadása az EGIS-ben

A Magyar Innovációs Szövetség 17. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyén Spohn Márton, MAFITUD-tag, elnyerte az Egis Gyógyszergyár Nyrt. által felajánlott I. díjat. A díjhoz kapcsolódóan lehetőséget kapott a Kémikusok Egyesülete Egis Gyógyszergyári csoportja előtt egy bemutatkozásra, melyre 2008. szeptember 25-én került sor.

Az érdeklődőket - akik közül számosan közvetlenül laboratóriumi, nagylaboratóriumi műszakukból érkeztek - a csoport nevében először dr. Tömpe Péter, a csoport titkára köszöntötte, majd átadta a szót dr. Simig Gyulának, az Egis kutatási igazgatójának, aki a pályamunka fontosabb szakmai részleteit kiemelve értékelte azt.

Ezek után adhatta elő Spohn Márton „Magas specifitású biokatalizátorok - Egy lépéssel a gyógyszeripar előtt” című dolgozatát, melyből kiderült, hogy az általa vizsgált gyógynövények rendelkeznek a gyógyszergyárakat leköröző szintetikus technikákkal, és az is, hogy ilyen technológiák hogyan lehetnek mégis alkalmazhatók a gyógyszeriparban.

Az előadás - melyben szó esett a magyar középiskolás kutatók itthoni, illetve nemzetközi lehetőségeiről is - után kérdések következtek, elsősorban a kutatási eredmények gyógyszeripari felhasználhatóságával kapcsolatban, majd az Egis képviselői ajándékcsomaggal köszönték meg az előadó, illetve szintén megjelent konzulense, dr. Kondrák Mihály (Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóközpont) szakmai munkáját. A résztvevők ezután kötetlenül beszélgettek az elhangzottakról.
Vissza A lap tetejére

Tech Award Laureate díjat kapott Rátai Dániel

2008. szeptemberében Rátai Dániel, MAFITUD-tag oktatási Tech Award Laureate díjat kapott. A díjátadó ünnepséget 2008. november 12-én tartják, az USA-beli San Joséban.

A Tech Award kitüntetéseket a kaliforniai Tech Museum of Innovation és az Applied Materials 2000 óta adományozza. A kitüntetést évente 25 projekt kaphatja meg 5 kategóriában, a környezetvédelem, a gazdasági fejlődés az oktatás, az esélyegyenlőség, és az egészségügy területén. A versenyen kategóriánként 5 győztest hirdetnek ki, akik közül kategóriánként egy 50 ezer dollár pénzjutalomban részesül.

Rátai Dániel Leonardo 3Do nevű találmányával - melynek továbbfejlesztett változata kapta a Tech Awardot - a 13. Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Versenyen (2003/2004-es tanév) II. helyezést ért el. 2005-ben a Magyar Innovációs Szövetség delegáltjaként részt vett a phoenixi Intel ISEF Nemzetközi Tudományos és Innovációs Versenyen, ahol összesen hat első díjat nyert el.

A fiatal feltaláló találmányának lényege, hogy egy személyi számítógépet minimális ráfordítással képes háromdimenziós készülékké, s egyben érintőképernyős PC-vé képes változtatni. Alkalmazása az oktatásban mint háromdimenziós iskolatábla, tankönyv és jegyzetfüzet, teljesen új lehetőségeket nyithat meg.
Vissza A lap tetejére

Kutatók éjszakája

2008. szeptember 26-án, harmadszor rendezik meg a Kutatók éjszakája elnevezésű rendezvényt, országszerte több mint 15 városban. Az Európai Bizottság támogatásával megvalósuló, egész napos fesztivál-jellegű eseménysorozat célja a kutatói életpálya és a tudomány népszerűsítése elsősorban a 10-18 éves diákok körében, valamint a tudományos eredmények népszerűsítése és a tudomány közelítése a társadalomhoz.

A Millenáris Park Jövő Háza Központban rendezett központi program részeként bemutatkozik a Magyar Fiatal Tudósok Társsága (MAFITUD) is.
További információ: www.kutatokejszakaja.hu
Vissza A lap tetejére

Megkezdődött a 20. EU Fiatal Tudósok Versenye

A 17. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny zsűrijének javaslata értelmében a 2008. szeptember 19-25. között, Koppenhágában megrendezésre kerülő 20. EU Fiatal Tudósok Versenyének döntőjén az alábbi pályázatok képviselik Magyarországot:
- Látás vizsgáló készülék (pályázók: Gács Gergő és Sarkadi-Nagy Balázs)
- EPRIC (pályázó: Éger Ferenc)
- A Citadella-kristálybarlang geológiai-geomorfológiai vizsgálata (pályázók: Leél-Őssy Csaba és Márta Zsolt)

Az indulás előtt, a versenyzők újabb szakmai felkészítését Ivánka Gábor, a Magyar Fiatal Tudósok Társaságának vezetőségi tagja, s egyben a delegáció vezetője tartotta 2008. szeptember 17-én, Szövetségünk székhelyén.
Vissza A lap tetejére

Magyar Fiatal Tudósok Társaságának 7. országos találkozója

2008. szeptember 13-án tartották a Magyar Fiatal Tudósok Társasága (MAFITUD) 7. országos találkozóját, Nádasdladányban. A Magyar Fiatal Tudósok Társaságát 2005-ben alapították az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny elmúlt éveinek győztesei. A fiatal tehetségek által létrehozott társaság célkitűzése, hogy segítse a fiatalok érvényesülésének megkönnyítését, az innovációs szemlélet elterjesztését.

A Magyar Innovációs Szövetség és a Magyar Innovációs Alapítvány kiemelten támogatta a MAFITUD megalapítását, és azóta is segíti működését, így a 7. országos találkozó megszervezésében is közreműködött.

Az idei, hetedik találkozó a Nádasdy Akadémián zajlott, „Nem az iskolának, a jövőnek tanulunk” címmel. A rendezvényt Vingli Károly, a Nádasdy Alapítvány alelnöke nyitotta meg. A megnyitó után került sor a NOVATech.com Innovációs Technológiai Üzleti Terv Verseny díjkiosztójára.

Elsőként Burus Tünde, vezetőségi tag számolt be a MAFITUD eddigi egyéves tevékenységéről.
A fiatalok közül Spohn Márton, a 16. és a 17. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny és a 19. EU Fiatal Tudósok Versenyének I. helyezettje, valamint Buza Dániel mutatkozott be, aki mindössze 15 éves létére a 16. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny I. díját, míg a 19. EU Fiatal Tudósok Versenyén a Nemzetközi Szabadalmi Hivatal különdíját nyerte el, idén pedig részt vett a kínai ifjúsági tudományos versenyen is. A fiatalok színes, tartalmas előadásukban bemutatták munkájukat, illetve beszámoltak külföldi szakmai útjaikról, azok tanulságairól.

A szünet után, a szakmai rész Dr. Szabó Gábor, Szövetségünk elnökének bevezetőjével kezdődött. A Rice University (Texas) példáján keresztül szemléltette, hogy mennyire fontos a különböző tudományterületekben jártas kutatók közti kötetlen kommunikáció, mivel így olyan ötleteket is kaphatnak egymástól, melyeket gyorsan beépíthetnek saját kutatásaikba.

Farkas József, a Sanatmetal Kft. ügyvezető igazgatója, Szövetségünk választmányi tagja „Jövőkép innovatív fiataloknak egy magyar középvállalkozás példáján keresztül” címmel beszélt a fiataloknak, akik az életszerű, s rendkívül gyakorlatias előadásból megismerhettek egy sikeres, innovatív kis- és középvállalkozást. Továbbá az előadó saját élettörténetén keresztül megérthették a tudás, illetve az innováció fontosságát a sikeres cégvezetésben.

Zárda Sarolta, a SZÁMALK Zrt. vezérigazgatójának, a Gábor Dénes Főiskola rektorának előadása „A tanulás intellektuális élmény” címmel főként a távtanulásról szólt, ezt, az élethelyzetünkhöz igazított tanulási módszert mutatta be a Gábor Dénes Főiskola példáján keresztül. Az előadás után a résztvevők számos kérdést tettek fel az előadónak.

Dr. Ruppert László, a Közlekedéstudományi Intézet ügyvezető igazgatója, Szövetségünk választmányi tagja "Tehetséges az, aki többet tud, mint amennyit tanult" (Esettanulmány kutatóintézeti gyakorlatról) címmel mutatta be intézményét. A közlekedéstudományról, a világban lezajló generációváltásról, illetve főként arról beszélt az előadó, hogy kik a sikeres kutatók, s hogy történik az ő sikeres kiválasztásuk, ill. menedzselésük.

Végezetül Szalai Ferenc, MAFITUD-tag, a WS Bricks LLC ügyvezetőjének előadása zárta a találkozót "Az agy túlélőkészlete - tanulási tanácsok az iskolapad utáni mindennapokra" címmel. Prezentációjának középpontjában a sikeres cég vezetéséhez szükséges kompetenciák álltak, melyeket jó részt vállalkozásának irányítása közben tapasztalt meg.

Az összes előadás letölthető a www.mafitud.hu honlapról.
Vissza A lap tetejére

MAFITUD 7. országos találkozó

„Nem az iskolának, a jövőnek tanulunk” mottóval kerül megrendezésre a Magyar Fiatal Tudósok Társaságának (MAFITUD) 7. országos találkozója 2008. szeptember 13-án, 12 órától, Nádasdladányban, a Nádasdy Akadémián. A szakmai program a felnőttoktatás, továbbképzés témáiról fog szólni.

A találkozón előzetes regisztráció után a MAFITUD tagjai vehetnek részt.
Vissza A lap tetejére

CASTIC

A Magyar Innovációs Szövetség hivatalosan benevezte Szvoboda Pétert és Buza Dániel Istvánt, a Magyar Fiatal Tudósok Társasága (MAFITUD) tagjait a 23. CASTIC (China Adolescent Science & Technology Innovation Contest) tudományos és technológiai nemzetközi versenyre, melyet 2008. július 29. és augusztus 4. között, Kínában, Urumuqi városában rendeznek. A magyar delegációt Ivánka Gábor, a MAFITUD vezetőségi tagja vezeti.

A nemzetközi versenyen több mint 500 fiatal kutató mutatja be munkáját. Szvoboda Péter a Hungaroszféra nevű távirányítható gömbrobottal indul a versenyen, Buza Dániel István pályaművének címe „Mozgásminta felismerése számítógép segítségével”. Mindkét fiatal az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első helyezettje volt, 2007-ben.
Vissza A lap tetejére

19. Nemzetközi Élővilág Kutató Hét

2008. június 29. és július 5. között rendezték meg a Schweizer Jugend Forscht az Alpok hegyei közt eldugott nemzetközi táborában a 19, Nemzetközi Élővilág Kutató Hetet, melyre a Magyar Innovációs Szövetség Spohn Márton, MAFITUD-tagot delegálta.

A táborhelyként szolgáló riederalpbeli Villa Casselben - melyet csak drótkötélpályán, majd félórás sziklamászás után lehetett megközelíteni - 26 fiatal töltötte el egy hetet. A résztvevők felét külföldi fiatalok tették ki - Észtországtól Grúzián át Thaiföldig, a többiek Svájc különböző részeiről érkeztek.

Spohn Márton egy négyfős csapat tagjaként dolgozott az által választott kutatóprojekten: a hét kezdetét jelentő, kérdésekre inspiráló túrán azt a kérdést tervezték megválaszolni, hogy a mormoták vajon miért integetnek olyan szemrevaló módon a farkukkal. Háromnapnyi felügyelt, de önállóan szervezett kutatómunka után elég információ gyűlt össze a megkívánt négyoldalas záróesszé megírásához.
Nagy hangsúly volt az önálló munkán, hogy az ifjú kutatók egy példán keresztül betekintést nyerjenek a tudományos munka menetébe. A segítőtanárok időről időre körbejárták a zöld lankát, tanácsokkal ellátva a fiatalokat. A heti munkát végül egy ötperces előadás keretében mutatták be a fiatalok egymásnak.
Vissza A lap tetejére

London International Youth Science Forum

Minden nyáron Anglia fővárosában kerül megrendezésre a London International Youth Science Forum (LIYSF), a fiatal „tudósok” találkozója, az idei évben július 23. és augusztus 6. között.
Magyarország, a Magyar Innovációs Szövetség tehetségkiválasztó programján keresztül, 2004 óta képviselteti magát a rangos eseményen, melyen minden évben 40 országból, közel 240 diák vesz részt. A találkozó résztvevői két héten keresztül nemzetközi közösséget alkotva, kicserélik ötleteiket és tapasztalataikat, tudományos előadásokra járnak, kutatási intézeteket látogatnak meg.

A Magyar Innovációs Szövetség, a British Council támogatásával, az idei találkozóra Hunyadi Áron, MAFITUD-tagot delegálta, aki a 16. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen második díjat nyert. Pályamunkájában egy alapvetően új felépítésű mechanikus zárat készített, melyeket akár banki páncélajtókban is lehet alkalmazni, komplexitása ellenére azonban mégis megőrzi az egy kulcson keresztül történő működtetés egyszerűségét.
Vissza A lap tetejére

International Sustainable World Project Olympiad

Az Amerikai Egyesült Államokban, Houstonban május 1-5. között először került megrendezésre az International Sustainable World Project Olympiad (I-SWEEEP) nevű nemzetközi verseny. A megmérettetésen középiskolás diákok mutathatták be saját munkájukat, kutatási eredményeiket, energia, mérnökség és környezet szekciókban. A versenynek több mint 800 résztvevője volt, akik a világ minden tájáról, 51 országból és 38 amerikai államból érkeztek.

Hazánkat a Magyar Innovációs Szövetség delegáltja Timári István, MAFITUD-tag képviselte "Makro- és mikroelemek a borokban" című projektjével. A magyar fiatalnak munkája elismeréséül 500 $ pénzjutalommal járó bronz medált és egy különdíjat ítélt oda a zsűri.
A nyitó- és a díjátadó ünnepséget megtisztelte jelenlétével az 1996-os kémiai Nobel-díjas Robert F. Curl is. A rendezvényen a tanulók betekintést nyertek a Rice University életébe, és látogatást tettek a NASA Johnson űrközpontjába is.
Vissza A lap tetejére

INTEL ISEF 2008

A Magyar Innovációs Szövetség Spohn Mártont, a MAFITUD tagját, a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanulóját delegálta az 58. INTEL International Science and Engineering Fair-re (INTEL ISEF), a 21 éven aluli tudósok tudományos olimpiájára, melyet 2008. május 11-17. között az USA-beli Atlantában rendeznek.

Spohn Márton, a "Növények kártevőkkel szembeni önvédelmének vizsgálata" c., a 16. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen díjazásban részesült pályázatával vesz részt a versenyen. A verseny kétlépcsős. A világ 40 országából meghívott több mint 1200 fiatal versenyzőtől a zsűri egy legfeljebb 20 oldalas angol nyelvű leírást kér előzetesen a projektről.

Ezt követően a kiállítással egybekötött döntőn a neves zsűritagok személyes interjúk során győződnek meg a versenyzők felkészültségéről, és alakítják ki a végleges sorrendet.

A zsűri tizennégy kategóriában oszt ki első, második, és harmadik díjakat. Ezen kívül a verseny további győztesei a támogatók (alapítványok, kutatóintézetek, multinacionális cégek, kormányzati hivatalok) által felajánlott tárgy- (pl. nagy teljesítményű személyi számítógép), utazási és pénzjutalmakat nyerik el.
Vissza A lap tetejére

I-SWEEEP

Az I-SWEEEP International Sustainable World (Energy, Engeenering & Environment) Project Olympiad-ra, melyet idén első alkalommal rendeznek meg május 1-5. között, az USA-beli Houstonban, Szövetségünk Timári Istvánt delegálta. A fiatal MAFITUD-tag dolgozatát, melynek címe „Mikro- és makroelemek a borokban”, a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma speciális angol tagozatának diákjaként készítette.

Az I-SWEEEP küldetése, hogy felkeltse az érdeklődést a fenntarthatósággal kapcsolatos problémák iránt, melyekkel az emberiség nap mint nap szembesül, és praktikus megoldásokkal szolgáljon rájuk.

A versenyen két korcsoportban és három fő kategóriában indulhatnak a 9-12 osztályos középiskolás fiatalok. A három fő kategória az energia, a mérnöki tervezés és a környezet. Minden főkategóriában odaítélnek korcsoportonként arany, ezüst és bronz érmet is.

A versenyről a www.isweep.org weboldalon olvasható további információ.
Vissza A lap tetejére

MAFITUD-találkozó Nádasdladányban

A Magyar Fiatal Tudósok ez évi találkozójára szeptember 13-án, 12 órától kerül sor a nádasdladányi Nádasdy-kastélyban. A találkozó programja a későbbiekben lesz meghirdetve.
Vissza A lap tetejére

Gilyén András és Spohn Márton MAFITUD-tagok képviselték hazánkat a Stockholm Internetional Youth Science Seminar (SIYSS) eseménysorozatán 2007. december 4-11. között. András a Magyar Innovációs Szövetség delegáltjaként jutott ki, míg Mártont az EU Fiatal Tudósok Versenyén szerzett I. helyezésével kvalifikálta magát.

A SIYSS eseményein 16 ország 25 fiatal tudósa vehetett részt. Az egyhetes rendezvény során megvitattak számos, a tudományos munkával kapcsolatos globális problémát, valamint bemutathatták tudományos munkájukata SIYSS konferenciáján, nemzetközi közönség előtt. Gilyén András a Hungaroszféráról, arról az innovatív gömbrobotról tartott előadást, amellyel I. díjas lett a 16. Ifjúsági Tudományos és Innovációs versenyen, míg Spohn Márton az Európai versenyen I. helyezést elért, a növények önvédelmi mechanizmusával kapcsolatos kutatási eredményeit mutatta be.

A fiatalok bepillantást nyerhettek a Karolinska Institutban folyó kutatásokba is. Meghallgatták a Nobel-díjasok előadásait, akikkel a hét folyamán többször is alkalmuk nyílt személyesen találkozni és feltehették nekik kérdéseiket is. Végül a hét zárása és tetőpontja a Nobel-díj átadásának ünnepsége volt. A fiatalok a Nobel Alapítvány vendégeiként végignézhették, ahogy a svéd király átadta a díjakat, majd részt vettek a Stockholmi Városházán megrendezett banketten és bálon.
A képen a francia Albert Fert, a 2007-es fizikai Nobel-díjas és Gilyén András látható.
Vissza A lap tetejére