MAFITUD tagoknak

Azonosító:

Jelszó:

Készítette: VISUALIA
Hírek
2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005

2006. december 18-án a Mindentudás Egyeteme 150. előadásán Gilyén András, a 15. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny I. helyezettje, az 18. EU Fiatal Tudósok Versenyének különdíjasa, MAFITUD-tag nagy érdeklődés kíséretében mutatta be díjnyertes pályamunkáját, a "Mobilos iránytűt", mely a t-zones honlapról 2006. novemberétől leölthető. Az előzetes adatok szerint 2006. november folyamán több mint 300 letöltést regisztráltak.
Vissza A lap tetejére

2006. december 7-én, "Innovációs Napot" tartottak a Jövő Háza B és D épületében, a Magyar Innovációs Szövetség és a Jövő Háza Központ közös szervezésében.
A rendezvényen bemutatkozott a Magyar Fiatal Tudósok Társasága. A MAFITUD-tagok közül Sík Gergely a "Milyen színeket ajánlott használni virtuális világokban?", Tarjányi Zoltán, Vass Csaba a "Sejtek elhalása- Diagnosztikai módszer kidolgozása az apoptózis működési hibáinak analizálására", és Gilyén András a "Mobilos iránytű" címmel tartottak előadást középiskolások számára.
A késő délutáni óráktól a Csodák Palotája Öveges Termében látványos kísérletekkel illusztrált előadást tartottak "Látvány és gondolat - Magyar innovációk az elektronikában" címmel.
Záró programként magyar sikersztorikat hallgathattak meg a résztvevők, melyek között bemutatkozott a Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat díjazottjai közül a Multiráció Kft. (Banai Miklós: Új Trend - Új megoldás irodai szoftveralkalmazásra) és a 77 Elektronika Kft. (Tölgyesi Rudolf: Egyéni vércukormérő).
Vissza A lap tetejére

Sólyom Zsófia, a BME 18 éves hallgatója, a MAFITUD tagja, a Magyar Innovációs Szövetség delegáltjaként részt vett a Stockholm Internetional Youth Science Seminar (SIYSS) eseménysorozatán, és ennek keretében a Nobel-díj átadási ceremónián, majd az azt követő banketten.
A SIYSS eseményein 16 ország 24 fiatal tudósa vehetett részt, országukat képviselve. A hét során kicserélték gondolataikat, tapasztalataikat; szervezett beszélgetések során a legfontosabb globális problémákat is érintették, és egyetértésre jutottak a nemzetközi kommunikáció fontosságát illetően. Sólyom Zsófia a SIYSS konferenciáján nemzetközi közönség előtt sikeres előadást tartott, beszámolt a Richter Gedeon Rt-ben végzett kutatásáról, a Vinblasztin nevű kemoterápiás szer szennyezésprofil-vizsgálatával kapcsolatos eredményeiről.
A fiatalok látogatást tettek a neves Uppsalai egyetemen, valamint a Karolinska Institutban folyó kutatásokba is bepillantást nyerhettek. Meghallgatták a Nobel-díjasok előadásait, akikkel a hét folyamán többször is alkalmuk nyílt személyesen találkozni, feltehették nekik kérdéseiket. A svéd koronahercegnőnél audiencián vettek részt, aki kutatási témáikról kérdezte őket.
Végül a hét zárása és tetőpontja a tudományos világ legnagyobb elismerésének, a Nobel-díj átadásának ceremóniája volt. A fiatalok a Nobel Alapítvány vendégeiként végignézhették, ahogy a svéd király átadta a díjakat, majd részt vettek a Stockholmi Városházán megrendezett banketten és bálon.
Vissza A lap tetejére

Az első hazai Mobil Show 2006. december 1-je és 3-a között került megrendezésre a SYMA Sport és Rendezvényközpont "C" csarnokában Budapesten.
A mobil média megjelenésére összpontosító esemény bemutat mindent, ami a felhasználók részére a mobiltelefonon, mint médiumon keresztül elérhető szolgáltatás. A csengőhangoktól kezdve, a mobil környezetben is elérhető streaming videóig, minden elérhető, kipróbálható és persze akció keretében meg is volt vásárolható a kiállításon.
A rendezvényen a Magyar Innovációs Szövetség is képviselte magát egy standdal. A pavilonnál négy fiatal, a Magyar Fiatal Tudósok Társasága tagjai Gilyén András, Sik Gergely, Benedek Balázs és Bártfai Bálint öt különböző témában népszerüsítette kutatási-fejlesztési témáját és az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Versenyt.
A kiállításon mintegy tízezer látogatót regisztráltak.
Vissza A lap tetejére

A 16. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny meghirdetése

2006. november 8-án a Magyar Szabadalmi Hivatal épületében sorrendben 16. alkalommal hirdette meg a 2006-2007. évre az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt a Magyar Innovációs Szövetség az Oktatási és Kulturális Minisztériummal (OKM) és a Duna Televízióval közösen.
A napirendi pontok között szerepelt a 2006. évben rendezett nemzetközi versenyeken sikeresen szerepelt magyar fiatalok, MAFITUD-tagok bemutatkozása, akiket Prof. Ormos Pál, a hazai zsűri elnöke mutatott be a szakmai közönségnek.
Sorrendben:
- Tarjányi Zoltán - Vass Csaba (a 18. EU Fiatal Tudósok Versenyének II. díjasai),
- Gilyén András (a 18. EU Fiatal Tudósok Versenyének különdíjasa), és
- Szili Károly (a 2006. évi London International Youth Science Forum résztvevője)
ismertették kutatási projektjeiket.
A rendezvényen ünnepélyes keretek között jelentette be Tókos Lóránt, a Mobilpress fejlesztési igazgatója, hogy aláírásra került az a szerződés, melynek értelmében a Gilyén András által elkészített "Mobilos iránytű" szoftver letölthetővé vált a t-zones wap oldaláról.
Ezt követően Burus Tünde, a MAFITUD vezetőségi tagja részletesen beszámolt a Társaság elmúlt 1 éves tevékenységéről.
A rendezvényen részt vett a MAFITUD több tagja is.
A 16. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny felhívása a Magyar Innovációs Szövetség innovációs portálján olvasható: www.innovacio.hu
Vissza A lap tetejére

2006. október 19-én a Magyar Fiatal Tudósok Társasága (MAFITUD), ill. a Magyar Innovációs Szövetség képviseletében Burus Tünde, vezetőségi tag, ill. dr. Antos László, ügyvezető igazgató, megbeszélést folytatott Dr. Prószéky Gáborral, a Morphologic Kft. igazgatójával, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) egyetemi tanárával.
Megállapodás született arról, hogy november végén, a Magyar Innovációs Szövetség és a MAFITUD, valamint 3 tehetséges tagja bemutatkozik a PPKE Információs Technológiai Karán, hogy a hallgatók megismerkedhessenek a fiatal-tudós életformával, munkájukkal, kutatásukkal.
Vissza A lap tetejére

A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) a Kutatók Éjszakája rendezvény keretében "Kutatók, mint vállalkozók" címmel konferenciát szervezett 2006. szeptember 22-én, 14.00-tól 16.00-ig a Jövő Házában, Budapesten. A konferencián bemutattak olyan kutatókat, akik kutatási eredményeik hasznosítása érdekében vállalatalapításon gondolkoznak, vagy már sikeres vállalkozókká váltak.
A kerekasztal beszélgetést Csepeli György, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium közpolitikai igazgatója, illetve Boda Miklós, az NKTH elnöke nyitotta meg. A beszélgetés fiatal, tehetséges, vállalkozó szellemű kutatókkal kezdődött, majd vállalkozóként is sikeres kutatókkal folytatódott.
A rendezvényen a részt vett a MAFITUD képviseletében Burus Tünde, Rátai Dániel, Szalai Ferenc és Trefán Szilárd. Tehetséges kutatók, feltalálók, merre tovább? témájú beszélgetésben megoszthatták tapasztalataikat, ismereteiket. Mindenki elmondhatta mikor és hogyan találkozott a kutatással és az innováció varázsával, és hogyan kötelezte el magát a tudomány mellett.
A második beszélgetés folyamán hasznos, érdekes tapasztalatokat hallgathattak meg a részvevők sikeres üzletember-kutatóktól, hogy ők hogyan maradtak kutatók amellett, hogy sikeres vállalkozók lettek:
- Balogh Tibor, a Holografika Kft ügyvezetője beszámolt az indulásról, fejlődésről,
- Darvas Ferenc, a Comgenex Kft ügyvezetője beszámolt üzleti stratégiájukról és céljaikról, nemzetközi kapcsolataikról,
- Ferdinándy Péter, a PharmaHungary 200 Kft. ügyvezetőjétől a még induló spin-off cég tanulságairól hallhattak,
- Dr. Prószéky Gábor, a MorphoLogic tudományos vezetője a kezdeti indulásról, és ma már nemzetközileg elismert magyar vállalat sikereiről, a nyelvészeti szoftverek specialistájává vezető útról szólt.
A délután folyamán többször elhangzott az a kérdés, hogy mennyire segítették pályázati pénzek a vállalatok elindulását, vagy mennyire szükséges a mai fiatal kutatók pályáján a támogatás. A vélemények különböztek, hiszen a már régen indult vállalatok más szemlélettel, üzleti stratégiával vágtak bele a munkájukba, és emellett ki is tartottak.
Vissza A lap tetejére

A Magyar Fiatal Tudósok Társasága (MAFITUD) nádasdladányi országos találkozóját követően, 2006. szeptember 19-én a Nádasdy Alapítvány székhelyén, Budapesten megbeszélések folytatott az Alapítvány részéről Nádasdy Ferenc elnök, a Magyar Innovációs Szövetség képviseletében dr. Antos László ügyvezető igazgató, a MAFITUD részéről pedig Ivánka Gábor, vezetőségi tag.
A résztvevők egyetértettek abban, hogy az országos találkozó sikeres volt, a sajtó is többször tudósított a rendezvényről. Megállapodás születtet arról, hogy a következő években is szeptember első felében kerül megrendezésre a nádasdladányi országos találkozó, a megfelelő anyagi támogatás esetén, akár kétnapos formában is.
Vissza A lap tetejére

2006. szeptember 3-án tartották a Magyar Fiatal Tudósok Társasága (MAFITUD) 4. országos találkozóját, Nádasdladányban.
A MAFITUD-ot 2005-ben alapították az Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny elmúlt éveinek győztesei. A fiatal tehetségek által létrehozott társaság célkitűzése, hogy segítse a fiatalok érvényesülésének megkönnyítését, az innovációs szemlélet elterjesztését.
A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) és a Magyar Innovációs Alapítvány kiemelten támogatta a MAFITUD megalapítását, és azóta is segíti működését, így a 4. országos találkozó megszervezésében is közreműködött.
Az idei, negyedik találkozó a Nádasdy Akadémián zajlott, "Brain gain" - külföldön megszerzett tudás hasznosítása Magyarországon címmel. A találkozó levezető elnöke Burus Tünde, MAFITUD-vezető volt.
Nádasdy Ferenc, a rendezvény házigazdájaként, majd Dr. Szabó Gábor a MISZ alelnöke nyitotta meg a rendezvényt.
A találkozó témájáról öt előadó beszélt.
A rendezvény főtámogatója, az NKTH részéről, Dr. Boda Miklós elnök többek között a hazai fiatal tehetségek támogatási lehetőségeiről szólt.
Dr. Ürge László, a MISZ alelnöke, az AMRI HUNGARY vezérigazgatója "K+F és az innováció az USA gazdaságában: mit tanulhat Magyarország" címmel tartott előadást. Bemutatta, hogyan érhet el nemzetközi sikereket egy kis magyar innovatív vállalat a világpiacon.
Dr. Simon Ferenc, a BME előadója, Talentum-díjas, "Marie Curie-vel Európában; az EU humánerőforrás és mobilitási programjai" címmel adott hasznos tanácsokat a fiatal kutatóknak, hogyan induljanak el a kutatással, tehetséggondozással kapcsolatos pályázatok, néha nem is egyszerű labirintusában.
Monszpart Zsolt, az Ericsson vezérigazgató-helyettese a "Miért sikeres a svéd csavar az üzleti életben?" címmel mutatta be a svéd üzleti kultúra egyediségét, nyugodtságát.
Baranyi Péter, PhD, MTA SZTAKI, "Japán, a "felkelő" kutatás országa" c. előadásában, a japán oktatás lehetőségeiről beszélt, továbbá a japán kultúrából adódó munkamorálról, a japán kutatóintézetek működéséről, és hogy milyen közös projektek indultak japán-magyar együttműködéssel.
Az előadásokat követően interaktív módon kerültek megvitatásra az elhangzottak, a résztvevők rengeteg kérdést tettek fel az előadóknak.
A szellemi feltöltődés végeztével Fülei Balázs zongorajátékát hallgatták meg a résztvevők, Liszt Ferenc és Bartók Béla műveiből.
A nádasdladányi program befejeztével a tagok a kápolnásnyéki Holdfény Hotelben vacsora keretében folytatták a beszélgetést, ahol kötetlenül tudtak beszélni saját munkájukról, kutatási területeikről, életükről, jövőről alkotott véleményükről.
Vissza A lap tetejére

Július 15-19. között, Münchenben rendezték az ESOF 2006 - Euroscience Open Fórumot. Az első ESOF fórumot Stockholmban tartották két évvel ezelőtt, mely azóta egy rendszeres európai tudományos programmá vált. A fórum célja lehetőséget biztosítani a különböző tudományterületeken dolgozó kutatóknak, tudománypolitikusoknak, az üzleti élet szereplőinek, a médiának, hogy közösen vitassák meg az európai tudomány aktuális problémáit, kiemelten a kutatás és innováció területén. Közel hetven előadás, szeminárium és műhelytalálkozó megrendezése mellett, a szervezők törekedtek arra, hogy a fórum számos programja nyitott legyen mindenki számára, ezzel is népszerűsítve a tudományt. A fórumon több mint 2000-en vettek részt. Meghívást kapott Ivánka Gábor, a MAFITUD vezetőségi tagja is, aki számos előadást hallgatott meg, és folytatott megbeszélést fiatal kutatókkal.
Vissza A lap tetejére

2006. június 24-én rendezte a Nádasdy Akadémia a "Szellemi környezet és lelki egészség" c. konferenciáját a MAFITUD következő országos találkozójának színhelyén, Nádasdladányban. A konferencia kiváló alkalom volt a helyszín megismerésére és egyeztető tárgyalások folytatására a MISZ, a MAFITUD és a Nádasdy Alapítvány között. A MISZ képviseletében dr. Antos László ügyvezető igazgató, a MAFITUD részéről pedig Ivánka Gábor és Kopiás Péter vezetőségi tagok vettek részt a rendezvényen.
Vissza A lap tetejére

2006. május 20. és június 22. között került sor az Iparfejlesztési Közalapítvány szervezésében a 17. Európai Pályázatírók és Programmenedzserek képzésére. A 80 órás képzésen részt vett Burus Tünde, MAFITUD-vezető is a Magyar Innovációs Alapítvány ajánlására.
A képzésben, négy modulra osztva, előadások hangzottak el az Európai Unió alapjairól, jogi kereteiről, strukturális és kohéziós politikájáról, valamint a támogatási programok céljairól és eszközeiről (Európai Szociális Alap, Kohéziós Alap), majd a projektmenedzsmenttel, innováció-menedzsmenttel ismerkedhettek meg a hallgatók. A két utolsó modul keretében a résztvevők gyakorlati tapasztalatokra tehettek szert, egy teljes projektterv elkészítésével, majd egymás munkáinak kiértékelésével.
A tanfolyamot elvégzők a képzés után kétnyelvű oklevelet kaptak. Burus Tünde kiválóan megfelelt eredménnyel zárta a 17. Euprom-képzést.
Vissza A lap tetejére

Az Innoforum 2006 keretében a 15. Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny díjátadási ünnepségére június 13-án került sor, a Jövő Háza Fogadó Épületében.
A számos különdíjat felajánló szervezetthez csatlakozott a Magyar Fiatal Tudósok Társasága (MAFITUD) is. A MAFITUD vezetőségének döntése alapján, a Társaság különdíjában Gilyén András "Mobilos iránytű" c., I. díjban részesült pályaműve részesült. A MAFITUD különdíját Ivánka Gábor, vezetőségi tag nyújtotta át a díjazottnak.
Vissza A lap tetejére

Május 26-28. között került sor Kaposváron a Magyar Fiataltudós Fórum (MFF) megbeszélésére, ahol a jelenlevő tagszervezetek képviselői stratégiai tanácskozást folytattak. Döntések születtek többek között:
- az "ernyőszervezet" létrehozásának gyakorlati problémáival kapcsolatban,
- a közös célok elfogadásáról, megfogalmazódott egy közös küldetésnyilatkozat.
A Magyar Fiataltudós Fórum célja a magyar fiatal kutatók érdekeinek egységes képviselete, kiszámítható életpálya és attraktív kutatói környezet megteremtésének elősegítése. Részt kíván venni a kormány tudománypolitikai stratégiájának kialakításában egységes tagszervezeti állásfoglalások megfogalmazásának segítségével. Alapvető fontosságúnak tartja a kutatói generációk közötti kapcsolatok élénkítését. Továbbá aktív szerepet vállal a magyarországi kutatás-fejlesztési struktúra reformjának megvalósításában, amelyben figyelembe veszi a gazdasági szféra elvárásait. A MAFITUD részéről Ivánka Gábor vezetőségi tag vett részt a megbeszéléseken.
Vissza A lap tetejére

A 2006. május 6-13. között Indianapolisban, IN, USA megrendezésre kerülő 57. INTEL International Science and Engineering Fair (INTEL ISEF) tudományos olimpián Varga Róbert "Látó Bot" c. pályázatával képviseli Magyarországot.
A versenyző szakmai felkészítését a Magyar Fiatal Tudósok Társaságának három alapító tagja, korábbi INTEL ISEF versenyeken díjazásban részesült fiatalok, Hegedüs Ramón, Rátai Dániel és Németh Gábor tartották 2006. április 26-án, a Magyar Innovációs Szövetség székhelyén.
Vissza A lap tetejére

2006. április 25-én tartották a Gépipari Tudományos Egyesület (GTE) Műanyag Szakosztályának találkozójét Zalaegerszegen, ahova a MAFITUD is meghívást kapott a két szervezett szorosabb együttműködésének kialakítása céljából.
A program keretében szó volt a Rapid Prototyping és a Rapid Tooling legújabb nemzetközi és hazai fejlesztési eredményeiről és a szárazjeges tisztítás műanyagipari alkalmazási lehetőségeiről. A szakmai program része volt egy színvonalas gyárlátogatás az egyik legjelentősebb hazai szerszámgyártó és műanyagfeldolgozó cégnél, az ANTON Kft.-nél.
A MAFITUD részéről részt vett és a társaság tevékenységét előadás keretében mutatta be Ivánka Gábor és Kopiás Péter, vezetőségi tagok. A szakmai témában érintett MAFITUD tagok számíthatnak a GTE segítségére, tagjaik tanácsára.
Többek között a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Karának Polimertechnika Tanszéke felajánlotta, hogy szeretettel várják az érdeklődő MAFITUD-tagok és a témában érintett ifjúsági verseny résztvevőket a legújabb technológiákkal rendelkező laborjaikba mérések elvégzésére.
Vissza A lap tetejére

Az Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny eddigi díjazottjaiból alakult Magyar Fiatal Tudósok Társasága 2006. február 3-án találkozót tartott a Magyar Szabadalmi Hivatal Konferencia Termében, ahol a szellemi tulajdonjog formáit ismerhették meg a részvevők. A találkozót Burus Tünde vezette.
Dr. Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség elnökének köszöntője után, a résztvevők három előadót hallgathattak meg.
Dr. Greiner István, a Magyar Innovációs Szövetség tudományos alelnöke, a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Rt. kutatási igazgató-helyettese a szellemi tulajdonjogról tartott vitaindító előadást, a vállalkozói és gazdasági oldalát bemutatva a témának. Gyakorlati tapasztalatok alapján mutatta be a hallgatóságnak a kutatás gazdasági vonzatait. Elmondta, a gazdasági érdekek és célok, már egy új ötlet megszületésekor jelen vannak, valamint késztermék piacra bocsátása esetében is (életmentő gyógyszerek esete a fejlődő országokban). Színes prezentációval a szellemi befektetés és a gazdasági megtérülés közti függvénykapcsolatokat is ismertette.
Dr. Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke a Hivatal szempontjait ismertette.
A svájci bicska példáján mutatta be a szabadalmi formák színességét és hasznosságát, egymáshoz való kapcsolódásukat. A Victorinox vállalat a svájci bicskába épített egy pen-drive-ot, ezzel a felhasználók számára csökkentette a hordozandó eszközök számát. Az új bicskát le is védte ezzel az egyedi összeszereléssel. A saját ötlet és megvalósítása gazdasági hasznot és kényelmet biztosít mind a felhasználó mind a vállalat számára.
Pintz György, a "Találd fel magad" című könyv szerzője, a Pintz és Társai Szabadalmi és Védjegy Iroda vezetője egy feltaláló és találmánya útját mutatta be, a kutatás kezdete és a szabadalom bejelentése között. Beszélt az elindulás fontosságáról, majd bemutatta, hogy a találmány mely részeit milyen úton kell levédeni: a külső újdonságát formavédelemmel, az új nevet védjeggyel, a szoftvert szerzői jog illeti meg. Azt is elmondta, hogy egy PCT nemzetközi szabadalmi bejelentéssel lényegesen egyszerűsödik a feltaláló ügyintézése. Felhívta a figyelmet arra is, hogy érdemes együtt dolgozni egy szabadalmi ügyvivővel, hiszen az mindig ismer egy póthatáridőt, egy olyan megfogalmazást, amellyel a szabadalom nem megkerülhető.
Az előadások után a résztvevők közül számosan a felmerülő kérdéseikre, egyéni problémáikra kaptak választ, a szakmai beszélgetés, ill. vita keretében, melyet Greiner István vezetett.
A találkozó büfével és kötetlen beszélgetéssel zárult. Távozáskor az Akadémia Kiadó jóvoltából minden résztvevő kapott egy tiszteletpéldányt a "Találd fel magad" című könyvből.
Vissza A lap tetejére